Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Υγιεινά για την καρδιά, ανθυγιεινά για το έντερο


Η αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, ενώ κάνει καλό στην καρδιά, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λινολεϊκού οξέος, που εμπεριέχεται σε τροφές όπως οι υγιεινές μαργαρίνες, μπορεί να εμπλέκεται στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.

Το λινολεϊκό οξύ...
είναι ένα φυσικό λιπαρό οξύ, παρόν σε αρκετά τρόφιμα, περιλαμβανομένου του καλαμποκέλαιου, του ηλιέλαιου, της σόγιας και του καρδαμέλαιου.

Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα μελέτησε στοιχεία από την έρευνα EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) και πιο συγκεκριμένα διατροφικά ημερολόγια που είχαν τηρήσει οι περίπου 200.00 συμμετέχοντες.

Αν η σχέση αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογική, ορισμένα άτομα τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν την διατροφή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εντοπίζονται στο ιχθυέλαιο, μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας κατά 77%.

Ο πιθανός μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει την σχέση μεταξύ λινολεϊκού οξέος και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου εστιάζεται στην μετατροπή του οξέος σε αραχιδονικού οξέος, συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών του εντέρου.

Το αραχιδονικό οξύ μπορεί να μετατραπεί σε διάφορα φλεγμονώδη συστατικά, τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν εντοπιστεί στον εντερικό ιστό των πασχόντων από ελκώδη κολίτιδα.

Εκ του συνόλου του δείγματος, 126 εκδήλωσαν ελκώδη κολίτιδα μετά από ένα μέσο διάστημα τεσσάρων ετών.

Μετά τον συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων που ίσως επηρεάζουν το αποτέλεσμα, περιλαμβανομένου του καπνίσματος, της ηλικίας, της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και της χρήσης ασπιρίνης, όσων η διατροφή περιλάμβανε την μεγαλύτερη ποσότητα λινονεϊκού οξέος είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ελκώδη κολίτιδα, συγκριτικά με εκείνους που περιλάμβαναν ελάχιστη ποσότητα του οξέος στην διατροφή τους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωναν το περισσότερο λινολεϊκό οξύ είχαν ημερήσια κατανάλωση που ξεπερνούσε τα τρία κουταλάκια του τσαγιού ηλιελαίου ή πολυακόρεστης μαργαρίνης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το λινολεϊκό οξύ προκαλεί εντερικές διαταραχές και επισημαίνεται από τους επιστήμονες ότι τα διατροφικά ημερολόγια μερικές φορές εμπεριέχουν και μη αξιόπιστες πληροφορίες.

Ωστόσο είναι βιολογικά αληθοφανές ότι το λινολεϊκό οξύ προκαλεί φλεγμονή και η δυτική διατροφή είναι πλούσια σε αυτού του είδους το λίπος.

Οι ερευνητές πάντως συνυπολογίζουν την θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων και θέλουν να δουν αν οι διατροφές που είναι πλούσιες σε ιχθυέλαιο μειώνουν την ελκώδη κολίτιδα.

Το λινολεϊκό οξύ μπορεί να είναι ένας από τους «παίκτες» της ελκώδους κολίτιδας για μερικούς ασθενείς και παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα βακτήρια και το στρες να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=7187&la=1

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ