Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12


Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 σώζουν ζωές;


Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για το αιμοποιητικό σύστημα και για το νευρικό σύστημα. Ελλείψεις μπορούν να προκληθούν λόγω κακής διατροφής και εξ' αιτίας κακής απορρόφησης που προκαλείται από ασθένειες του στομαχιού ή του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn).

Περιέχεται μέσα στο ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι που δεν τρωνε καθόλου τρόφιμα ζωικής προέλευσης, χρειάζονται να παίρνουν βιταμίνη Β12.

Οι επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη δράση του φυλλικού οξέως και των υπόλοιπων βιταμινών Β, συνεχίζονται και παρουσιάζονται νέα πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τις ευεργετικές δράσεις τους.
Βασικά η ιδιότητα των βιταμινών αυτών να μειώνουν μέσα στο αίμα τα επίπεδα της ομοκυστείνης, που φαίνεται πλέον ότι είναι ένα νοσηρό αμινοξύ, τις καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι ήδη από το 1998, το FDA (Food and Drug Administration) συστήνει όπως όλα τα εμπλουτισμένα προϊόντα σιτηρών, να περιέχουν 140 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέως ανά 100 γραμμάρια. Η σύσταση αυτή βασίζεται πάνω στο γεγονός ότι στην ποσότητα αυτή το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης μέσα στο αίμα.
Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης μέσα στο αίμα, αυξάνονται με την ηλικία και έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης φαίνεται ότι το αμινοξύ αυτό έχει και αρνητικές επιπτώσεις πάνω στη μνήμη. Ακόμη άλλες μελέτες έχουν εμπλέξει την ομοκυστείνη στην παθογένεση της ασθένειας Άλτσχάϊμερ.
Στη μελέτη που σας παρουσιάζουμε σήμερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η λήψη συστηματικά, διατροφής εμπλουτισμένης με τις βιταμίνες αυτές όπως επίσης και η συστηματική λήψη τέτοιων βιταμινών.
Προσπάθησαν με την εφαρμογή ενός συστήματος, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, να αξιολογήσουν τα συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ 3 ειδών διατροφής.
Η πρώτη περιλάμβανε μόνο το συστηνόμενο εμπλουτισμό της διατροφής όπως εισηγείται το FDA και που αναφέρουμε πιο πάνω, η δεύτερη μια διατροφή χωρίς κανένα εμπλουτισμό και η τρίτη μια διατροφή με το συστηνόμενο εμπλουτισμό μαζί με επιπρόσθετη λήψη καθημερινά 1 χιλιοστογραμμαρίου φυλλικού οξέως και 0,5 χιλιστογραμμαρίου βιταμίνης Β12.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το τρίτο είδος διατροφής (εμπλουτισμένα σιτηρά σε φυλλικό οξύ μαζί με τη λήψη φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12) είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Επίσης η μέθοδος αυτή αποδείχτηκε εξαιρετικά συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως. Το κόστος της εφαρμογής μια τέτοιας διατροφής είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται όταν μειώνονται τα ιατρικά έξοδα λόγω των στεφανιαίων νοσημάτων και λόγω της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών.
Από επιδημιολογικής απόψεως τα συμπεράσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία. Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών σε άτομα που δεν έχουν ακόμη ιστορικό στεφανιαίου προβλήματος αλλά και σε άτομα που ήδη έχουν υποστεί τέτοιο πρόβλημα ενδυναμώνεται ουσιαστικά.
Είναι τώρα σημαντικό να δούμε ακόμη και μελέτες που διεξάγονται και που προσπαθούν να τεκμηριώσουν πόσο ακριβώς μειώνονται τα καρδιακά επεισόδια από θεραπείες οι οποίες στόχο έχουν να μειώσουν τα επίπεδα ομοκυστείνης μέσα στο αίμα.
Σίγουρα τα πρόσφατα αυτά δεδομένα υπόσχονται πολλά και χρειάζεται να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη. Στο μεταξύ ας μη ξεχνούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ όπως και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η βιταμίνη B12 (cyanocobalamin) βρίσκεται μέσα στο κρέας, στα ψάρια, στα πουλερικά, στο εμπλουτισμένο γάλα και στα σιτηρά προγεύματος.

Βιβλιογραφία:

"Cost-effectiveness of vitamin therapy to lower plasma homocysteine levels for the prevention of coronary heart disease", Journal of the American Medical Association 2001;286:936-943, στις 22 Αυγούστου 2001.


Σχετική ιστοσελίδα: http://www.medlook.net/article.asp?item_id=404

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ