Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Περιεδρικό απόστημα - Περιεδρικό συρίγγιο.

Τι είναι η απόστημα;
Απόστημα είναι μια μολυσμένη κοιλότητα γεμάτη πύον. Μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος . Όταν βρίσκεται γύρω από το πρωκτό, ονομάζεται περιεδρικό απόστημα.


Πώς δημιουργείται το περιεδρικό απόστημα;

Συνήθως ξεκινάει από φλεγμονή ενός σημείου (κρύπτη) που βρίσκεται μέσα στο βλεννογόνο του πρωκτού (οδοντωτή γραμμή) και επεκτείνεται προς τα έξω φθάνοντας μέχρι το δέρμα. Στην αρχή προκαλώντας μια διάχυτη φλεγμονή. Αν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως και αποτελεσματικά, οργανώνεται και μετατρέπεται σε απόστημα. Τι συμπτώματα προκαλεί το περιεδρικό απόστημα? Στην αρχή προκαλεί έναν ήπιο και ανεξήγητο πόνο που σταδιακά με την πάροδο το χρόνο αυξάνεται, ερυθρότητα της περιοχής και πυρετό.


Πώς θεραπεύεται;

Κανόνας: Δεν περιμένουμε να ωριμάσει το περιεδρικό απόστημα.

Η έγκαιρη διάνοιξη και ο καλός χειρουργικός καθαρισμός του αποστήματος σε συνδυασμό με την κατάλληλη αντιβίωση, μπορούν να θεραπεύσουν οριστικά σε ένα ποσοστό το απόστημα.
Δυστυχώς, όμως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, το απόστημα χρονίζει και μετατρέπεται σε περιεδρικό συρίγγιο.


Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτού με το δέρμα διαμέσου καναλιού (πόρος) που έχει δυο ανοίγματα (στόμια). Το ένα στόμιο βρίσκεται μέσα στο πρωκτό (έσω στόμιο) από όπου τροφοδοτείται το απόστημα και ένα στόμιο στο δέρμα γύρο από το πρωκτό (έξω στόμιο), από όπου αδειάζει το απόστημα.


Ποιες είναι η παθήσεις που προκαλούν περιεδρικό συρίγγιο;

1)Το περιεδρικό απόστημα που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και αποτελεσματικά (η ποιο συχνή αιτία)

2)Η φυματίωση του εντέρου

3)Ο καρκίνος του πρωκτού

4)Οι φλεγμονώδες παθήσεις του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του crohn).



Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;

Η ροή πύου η και τρήματα κοπράνων από το έξω στόμιο, είναι η ποιο συνηθισμένη εκδήλωση το συριγγίου, αυτά ερεθίζουν το δέρμα γύρο από τον πρωκτό προκαλώντας φαγούρα.
Πόνος εμφανίζεται όταν φράζει το έξω στόμιο μετατρέποντας ξανά το συρίγγιο σε απόστημα.



Πώς θεραπεύεται το περιεδρικό συρίγγιο ;

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι αμιγώς χειρουργική πάθηση. Δεν θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Η ανεύρεση της πορείας του συριγγίου και του έσω στομίου είναι το πρώτο και το ποιο σημαντικό στάδιο της επέμβασης. Μετά την ανεύρεση τους, η χειρουργική διάνοιξη κατά μήκος του συριγγώδους πόρου είναι το μόνο που χρειάζεται στις περισσότερες φορές.


Μπορεί να εμφανιστεί ξανά το συρίγγιο;

Η υποτροπή του συριγγίου είναι πιθανή και οφείλεται συνήθως στην μη ανεύρεση του έσω στομίου.

πηγή www.doctor-a.gr




JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ