Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ατόμων που πάσχουν από Σοβαρές Παθήσεις σε ποσοστό 5% των εισακτέων


Ψηφίστηκε στις 01.09.2009 ο Νόμος 3794/2009 "Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις" όπου στο άρθρο 35 "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις" περιλαμβάνεται στη νέα λίστα παθήσεων η Νόσος του Crohn καθώς και οι υποβληθέντες σε μερική ή ολική κολεκτομή.

Ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγο σοβαρής πάθησης από 3% σε 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων.

Ο Ν.3794/2009 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 04.09.2009 (ΦΕΚ 156/Α' Τεύχος) και έχει τεθεί σε ισχύ από την ημέρα δημοσίευσής του σε αυτήν.

Οι ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου για τους πάσχοντες με νόσο του Crohn και όσους έχουν υποβληθεί σε μερική ή ολική κολεκτομή (ανεξαρτήτως πάθησης) αφορούν και όλα τα παιδιά που υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες και που συμμετείχαν στις φετινές Γενικές Εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επίσης, φοιτητές που υπάγονται στις εν λόγω παθήσεις σύμφωνα με το άρθρο 33 "Μετεγγραφές" του Ν.3794/2009 καθώς και το Ν. 3282/2004 "Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού και άλλες διατάξεις" αποκτούν πλέον δικαίωμα μεταγραφής για λόγους υγείας.

Αν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις και θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες πρέπει να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παδείας και Θρησκευμάτων μπορείτε επίσης να αναζητήσετε την Εγκύκλιο Μετεγγραφών 2009-2010.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δυστυχώς και αδίκως (κατά την άποψή μας) στη νέα λίστα σοβαρών παθήσεων δεν έχει περιληφθεί η Ελκώδης Κολίτιδα παρόλο που ο Σύλλογος Αττικής μας μαζί με το Σύλλογο της Βορείου Ελλάδας προσπάθησε να συμπεριληφθεί και αυτή στη λίστα. Φυσικά, μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του Οκτωβρίου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προστεθεί και η Ελκώδης Κολίτιδα ζητώντας και από εσάς την βοήθειά σας για να εισακουστεί το αίτημά μας από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ