Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Νέες Τιμές Φαρμάκων από 03.05.2010

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) της οποίας ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής είναι μέλος εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο εκθέτει τους προβληματισμούς των ασθενών για την επικείμενη (από τη Δευτέρα 03.05.2010) ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αλλαγή των τιμών των φαρμάκων σε σχέση με τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με τα φάρμακά μας.

Πέραν όσων αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου της ΠΕΣΠΑ, οι Σύλλογοι Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και Βορείου Ελλάδας θέλουν να τονίσουν ότι από τη δική μας οπτική γωνία η ουσία του θέματος για εμάς τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως η Νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα είναι ότι η πορεία της υγείας μας εξαρτάται από τη χρήση ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων ή μεγάλων ποσοτήτων που είμαστε «αναγκασμένοι» να παίρνουμε συνεχώς και που η διακοπή τους λόγω μίας έλλειψης στην αγορά θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη πορεία των παθήσεών μας.

Ιδιαίτερα με τα ακριβά βιολογικά φάρμακα (anti-tnf) το ενδεχόμενο διακοπής τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μείωση της αποτελεσματικότητάς τους αφού είναι σχεδιασμένα να χορηγούνται σε συγκεκριμένα και τακτά διαστήματα ώστε ο ασθενής να είναι σταθερά σε ανοσοκαταστολή.

Ως εκ τούτου, και προς πληροφόρησή τόσο των πασχόντων όσο και του ευρύτερου κοινού αποφασίσαμε να εξηγήσουμε όσο γίνεται πιο απλά τους λόγους για τους οποίους φοβόμαστε μήπως υπάρξει έλλειψη των φαρμάκων μας στην αγορά εξαιτίας των νέων προσωρινών τιμών.

Όλα ξεκινούν από το ότι, προβλέπεται να εκδοθεί σε δύο με τρεις μήνες και όχι άμεσα το νέο Δελτίο Τιμών (που βασίζεται στην τιμολόγηση με βάση το μέσο όρο των 3 φθηνότερων αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25) όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Δεδομένων των προσπαθειών που γίνονται να μειωθούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε στις 28.04.2010 ότι θα υπογραφεί μία νέα (μεταβατική) αγορανομική διάταξη που θα ισχύει μέχρι την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών, με την οποία θα γίνονται εκπτώσεις από 5% έως και 27% σε όλα τα φάρμακα με μοναδικό κριτήριο για το ποσοστό έκπτωσης που θα εφαρμοστεί κλιμακωτά τις σημερινές τιμές του κάθε φαρμάκου. Για παράδειγμα, φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή μεταξύ 1€ και 3€ θα μειωθούν κατά 3% ενώ φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 100€ θα μειωθούν κατά 27%.

Ο απόλυτος αυτός τρόπος υπολογισμού των τιμών δημιουργεί το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην διακίνηση των φαρμάκων μέσα στη χώρα μας αφού οι νέες τιμές και η προσωρινότητα αυτών θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε καιροσκόπους να μην τα διανείμουν στην ελληνική αγορά (ενώ θα τα αγοράζουν φθηνότερα) και είτε να τα φυλάττουν μέχρι την έκδοση του Οριστικού Δελτίου Τιμών ώστε να τα πουλήσουν με κέρδη, είτε να τα αγοράζουν στην Ελλάδα και να τα εξάγουν με υψηλότερες τιμές σε άλλες χώρες. Φυσικά, δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να δούμε και κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες να αποσύρουν κάποια φάρμακά τους (προσωρινά ή μόνιμα) αν κρίνουν ότι δεν τις συμφέρει πλέον η πώληση αυτών στη χώρα μας με τις νέες «μεταβατικές» τιμές.

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ελπίζουμε το Υπουργείο να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ασθενών και να προσπαθήσει να βάλει κάποιες δικλείδες ασφαλείας ώστε και να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με τα φάρμακά μας αλλά και να επιτευχθεί η εξοικονόμηση πόρων για τα ταμεία μας που επωμίζονται κατά το μεγαλύτερο το κόστος των θεραπειών μας.

Οποιαδήποτε εξέλιξη πάνω στο θέμα θα δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες μας.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ