Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτός νοσοκομείων χορηγούνται πλέον τα 89 «ακριβά» φάρμακα















Εκτός νοσοκομείων χορηγούνται πλέον τα 89 «ακριβά» φάρμακα, τα οποία αφορούν σοβαρές νόσους,  και χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς. (Μεταξύ αυτών και οι βιολογικοί παράγοντες Humira & Remicade για τις ΙΦΝΕ - νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και των λοιπών Ταμείων μπορούν να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα νοσοκομειακά σκευάσματα, χωρίς συμμετοχή, από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διάθεσή τους από τα φαρμακεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής τους.
Η απόφαση βάζει τέλος στην ταλαιπωρία που είχε προκαλέσει στους ασθενείς το προηγούμενο καθεστώς χορήγησης από τα δημόσια νοσοκομεία. Για να πάρουν το φάρμακό τους οι ασθενείς έπρεπε να απευθυνθούν αρχικά σε κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα και να περιμένουν στην ουρά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Αν το σκεύασμα δεν ήταν διαθέσιμο, ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός σφράγιζε στη συνταγή την ένδειξη «στερείται» και ο ασθενής μπορούσε πλέον να απευθυνθεί σε άλλο νοσοκομείο ή σε φαρμακείο.
Στόχος του μέτρου ήταν να περιοριστεί η δαπάνη, καθώς τα εν λόγω σκευάσματα είναι πολύ υψηλού κόστους. Τα συναρμόδια υπουργεία βρήκαν τη «χρυσή τομή», μειώνοντας το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.
Τα «ακριβά» φάρμακα διατίθενται από τις φαρμακαποθήκες στη νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 2,5% και από τα φαρμακεία με επιπλέον προσαύξηση 18% (κέρδος φαρμακοποιού).

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ