Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Επιστήμη - Υγεία : Τα πολλά αντιβιοτικά που μειώνουν τα βακτήρια του εντέρου, πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία




Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών φαίνεται πως έχει ακόμα μια -πιο απρόσμενη- παρενέργεια, πέρα από τη σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς τα μικρόβια εθίζονται και μαθαίνουν να αντιστέκονται. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα ενισχύει τις υποψίες ότι η "επιδημία" των αντιβιοτικών συμβάλλει στην "επιδημία" της παχυσαρκίας.


Τα πολλά αντιβιοτικά ανατρέπουν την ισορροπία στο "οικοσύστημα" του εντέρου, μειώνοντας την παρουσία των "καλών" "μικροοργανισμών που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, καθώς διασπούν τις τροφές. Η ανατροπή των βακτηριακών ισορροπιών εξαιτίας της κατάχρησης των αντιβιοτικών πιθανώς επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους, που βάζουν έτσι ευκολότερα κιλά, ιδίως όταν τρώνε παραπάνω και ασκούνται σωματικά πολύ λίγο.


Η τελευταία έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σε ένα επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντιπέντεντ", έγινε από επιστήμονες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Meta-IHT, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι διακρίνονται, όπως συμβαίνει και στις ομάδες αίματος, σε τρεις διακριτούς "εντερικούς τύπους", ανάλογα με τα είδη βακτηρίων που φιλοξενούν.

Η νέα μελέτη, που χρησιμοποίησε μια παρόμοια τεχνική καταγραφής των βακτηριακών γονιδίων στο ανθρώπινο έντερο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λεπτοί άνθρωποι έχουν συνήθως πιο πλούσια (πιο διαφοροποιημένη) κοινότητα βακτηρίων σε σχέση με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους. Η έρευνα ενισχύει την -επίμαχη ακόμα- θεωρία ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να προδιαθέτουν ορισμένους ανθρώπους να παχαίνουν, επειδή σκοτώνουν ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό τους.

"Είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Στανισλάβ Ντούσκο Έρλιχ, μικροβιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας. "Αυτό που ανακαλύψαμε, είναι ότι διαφέρουν οι βακτηριακές κοινότητες στο έντερο των λεπτών και των παχύσαρκων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διαταραχή αποτελεί την αιτία ή τη συνέπεια της παχυσαρκίας".

Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια και άλλα ζώα έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χλωρίδα του εντέρου, στην χρήση των αντιβιοτικών και στην αύξηση του λίπους στο σώμα, όμως μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήσαν διστακτικοί να περιλάβουν και τους ανθρώπους σε αυτή τη συσχέτιση. 

Όμως η νέα μελέτη δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την εντερική χλωρίδα 177 ανθρώπων, από τους οποίους 55 ήσαν λεπτοί και οι υπόλοιποι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αρκετοί από τους τελευταίους είχαν περίπου 360.000 βακτηριακά γονίδια, δηλαδή 30% έως 40% λιγότερα από τον συνήθη αριθμό των 600.000 βακτηριακών γονιδίων. Κατά μέσο όρο, στην εντερική χλωρίδα ζουν κάθε στιγμή περίπου 160 διαφορετικά είδη μικροβίων, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 1.000. 

Το υγιές ανθρώπινο έντερο περιέχει συνολικά κάπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα μικροοργανισμών, δεκαπλάσια από τα 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος.Τα μέλη μιας οικογένειας τείνουν να έχουν παρόμοια "οικοσυστήματα" εντερικών βακτηρίων. 



πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Π.Δρακόπουλου

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ