Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Οι πρώτες κινήσεις Στρατούλη για ΑμεΑ και Χρονίως Πάσχοντες


Οι πρώτες κινήσεις Στρατούλη για ΑμεΑ και Χρονίως Πάσχοντες
 Άμεσες αλλαγές σε ΚΕΠΑ, αλλά και στον Κατάλογο Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων, εξήγγειλε από τη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Παράβολο από ασφαλιστικά ταμεία και απαλλαγή για τους ανασφάλιστους, προανήγγειλε.
Δεν θα περιοριστούν δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, ούτε θα καταργηθούν ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Στρατούλης, από το βήμα της Βουλής, διευκρινίζοντας πως η αποκατάσταση της λεηλασίας συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνταξιούχων και ΑμεΑ θα γίνει σταδιακά, με βάση ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε πως πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να τεθούν σε ισχύ νέες προϋποθέσεις για τη θεώρηση βιβλιαρίων, διαδικασία που έχει, βέβαια, παραταθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα θα μειωθούν στο μισό τα ένσημα που χρειάζονται για τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας, από  τα 120 και 100 στα 60 και 50 ένσημα, αντίστοιχα.

Η νέα κυβέρνηση πρόκειται να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει και τις δυσλειτουργίες στα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ο «εξορθολογισμός της σύνθεσης και της λειτουργίας και ποιοτική αναβάθμιση των ΚΕΠΑ ώστε να μην εγκλωβίζονται για μήνες δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ». Τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα, προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων από τα Κέντρα, διευκρίνισε ο Δημήτρης Στρατούλης. Αναγνωρίζοντας πως ο χρόνος αναμονής έχει ήδη σημειώσει βελτίωση, σημείωσε πως στόχος των νέων μέτρων θα είναι η αναμονή αυτή να πέσει στους 2 μήνες. «Εν τω μεταξύ, δεν θα μένουν χωρίς σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και επίδομα τα άτομα που υποβάλλουν αιτήσεις», υποστήριξε.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το «αγκάθι» του Παράβολου που καλούνταν να πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι εξετάζονταν από τα ΚΕΠΑ. Μέχρι σήμερα, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονταν να υποβάλλουν αίτημα εξέτασης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, πλήρωναν 46 ευρώ. Με το θέμα είχε ασχοληθεί και το Virus εδώ.

«Θα φροντίσουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για το παράβολο των 46 ευρώ στα ΚΕΠΑ», ανέφερε ο κ. Στρατούλης, διευκρινίζοντας πως, τη δαπάνη θα αναλαμβάνει να καλύψει το ασφαλιστικό ταμείο του αιτούντος, ενώ οι ανασφάλιστοι θα απαλλάσσονται.

Παράλληλα, προανήγγειλε την επανασύσταση της επιστημονικής επιτροπής, που θα επανεξετάσει τον Κατάλογο των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ