Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Επιστήμη - Βιολογία και Υγεία - Το ανθρώπινο έντερο έχει δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα







Αθήνα, Ελλάδα 20/11/2008 11:18 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

    Το έντερο του ανθρώπου μπορεί να παρομοιαστεί με ένα τροπικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας των μικροοργανισμών που φιλοξενεί. Μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, υπό τον Ντέηβιντ Ρέλμαν, ανακάλυψε ότι η βακτηριακή κοινότητα στα ανθρώπινα έντερα εμφανίζει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.


    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Public Library of Science-Biology", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, διαπίστωσε ότι σε απόλυτους αριθμούς το έντερο των θηλαστικών -και του ανθρώπου- φιλοξενεί μια από τις πολυπληθέστερες μικροβιακές κοινότητες πάνω στη Γη. Για κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα, αναλογούν περίπου δέκα μονοκύτταρα μικρόβια, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν στο έντερο. 

    Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των μικροβίων στο έντερο έφθαναν μέχρι τα 500 το πολύ, όμως, όπως τώρα αποδεικνύεται ότι οι παλαιότερες μέθοδοι ανίχνευσης μπορούσαν να «πιάσουν» μόνο τα πιο συνηθισμένα μικρόβια και όχι τα πιο ασυνήθιστα, που όμως τελικά αφθονούν, όπως αποδεικνύεται με τη νέα μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε νέες γενετικές τεχνικές. Με τη νέα μέτρηση, τα είδη μικροβίων που διαβιούν μέσα στο έντερό μας, διαπιστώθηκε πλέον ότι φθάνουν τουλάχιστον τα 5.600. 

    Τι όμως κάνουν όλα αυτά μικρόβια στο έντερό μας; Σε γενικές γραμμές «κοιτούν τη δουλειά τους» και ζουν από το φαγητό που φθάνει στο στομάχι μας. Παράλληλα όμως, επιτελούν κρίσιμες λειτουργίες, όπως τη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Κ. Ακόμα, εμποδίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν μέσα μας. 

    Η λήψη αντιβιοτικών όμως μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την ποικιλία αυτών των μόνιμων «κατοίκων» του εντέρου και πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών οδηγεί ήδη σε επιβλαβή βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Η νέα μελέτη ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των αντιβιοτικών στα επωφελή βακτήρια και άρα στην ανθρώπινη υγεία.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ