Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

Βρέθηκε η αιτία της νόσου του Crohn;Η έλλειψη ενός βακτηρίου, που φυσιολογικά «κατοικεί» στο έντερο, μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου του Crohn, εκτιμούν τώρα γάλλοι ερευνητές. 

Οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας κατάφεραν να εντοπίσουν το βακτήριο Faecalibacterium prausnitzii, το οποίο εκκρίνει ορισμένες βιοχημικές ουσίες που μειώνουν τις φλεγμονές. 

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the NationalAcademy of Sciences», εάν οι προγραμματισμένες δοκιμές σε πειραματόζωα αποδειχτούν επιτυχείς, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια θεραπεία προβιοτικών με βάση το βακτήριο F. prausnitzii. 

Για την ώρα πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας, ισχυριζόμενοι ότι το έντερο περιέχει τόσο μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών, που είναι σχεδόν απίθανο μόνο ένας από αυτούς να θεωρείται υπεύθυνος για τη νόσο. 

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn στο έντερο περιλαμβάνουν πόνο, διάρροια και έλκη. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση ενός τμήματος του εντέρου. 

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ