Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Εμβολιασμός των ασθενών με ΙΦΝΕ

Γράφει η Αλεξάνδρα Γκλιάτη

Μετά από την πληθώρα των δημοσιευμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων κατά της εποχικής γρίπης και της γρίπης των χοίρων και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στο ευρύ κοινό σχετικά με το εν λόγο θέμα, ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής με αίτημά του προς το ΔΣ της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης ΙΦΝΕ (ΕΟΜ ΙΦΝΕ) που απαρτίζεται από γαστρεντερολόγους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), ζήτησε να δοθούν οδηγίες σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη εμβολιασμού των πασχόντων από νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης των χοίρων.

Σε απάντηση του αιτήματός μας η ΕΟΜ ΙΦΝΕ μας απέστειλε το ακόλουθο κείμενο που περιλαμβάνει οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με ΙΦΝΕ ενώ ταυτόχρονα τονίζεται ιδιαίτερα ότι κάθε ασθενής με ΙΦΝΕ θα πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης εμβολιασμού.

Παρακαλούμε πατήστε εδώ για να διαβάσετε το κείμενο με τις ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΙΦΝΕ της ΕΟΜ ΙΦΝΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει : "Βέβαια κάθε ασθενής με ΙΦΝΕ θα πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό του πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης εμβολιασμού."


Σημείωση (el.tamp) : Μην ξεχνάτε ότι την τελική απόφαση, άρα και ευθύνη φέρει ο καθένας μας για τον εαυτό του λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν τις υποδείξεις-συμβουλές των ειδικών και των θεραπόντων ιατρών.

Άλλωστε μην ξεχνάμε επίσης ότι οι εταιρείες που κατασκεύασαν το συγκεκριμένο εμβόλιο για τη "γρίπη των χοίρων" απαίτησαν και πήραν νομική απαλλαγή από οποιαδήποτε ευθύνη για τις πιθανές παρενέργειες του μη δοκιμασμένου αυτού εμβολίου.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ