Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ στους ανάπηρους



Διαμαρτυρίες ξεσηκώνει ο αποκλεισμός υποψηφίων με αναπηρία από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά και ο αποκλεισμός φοιτητών με προβλήματα υγείας και αναπηρίας, που εισαγάγει το νέο μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με αφορμή την ορθή επανάληψη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος φοιτητών με αναπηρία για έξι προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία δεν γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά αναπηρίας τα οποία ήδη έχουν καταθέσει -όπως καταγγέλλουν- οι υποψήφιοι. Παράλληλα, ζητείται από αυτούς να καταθέσουν πιστοποιητικό αναπηρίας της επταμελούς επιτροπής όπως προβλέπεται από το άρθρο 1 της αριθ. Φ151/122732/Β6 (ΦΕΚ1612/Β΄4/10/2010).

Διερωτάται κανείς γιατί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έσπευσε, χωρίς να το επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία, να ζητήσει πιστοποιητικό αναπηρίας από τις εν λόγω υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες, σύμφωνα με την ΚΥΑ Φ151/122732/Β6, έπρεπε να συγκροτηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2010 και οι οποίες εξέτασαν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων από τις 4-10-2010 έως τις 20-10-2010. Εν ολίγοις, το ΕΑΠ ζητάει την κατάθεση δικαιολογητικών από επιτροπές οι οποίες δεν λειτουργούν.

Εύλογη λοιπόν είναι η ανησυχία των υποψηφίων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την τύχη των αιτήσεών τους με τις οποίες έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά που ζητούνταν με την αρχική πρόσκληση.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά και πάλι την παρέμβαση της υπουργού, καθώς ο αποκλεισμός των ατόμων με μειωμένη οπτική οξύτητα είναι πράξη άκρως προσβλητική και απαράδεκτη και δεν συνάδει με το σύνταγμα της χώρας και με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επιπλέον, καλεί την υπουργό να παρέμβει για να ακυρωθεί το περιεχόμενο της νέας πρόκλησης (ορθής επανάληψης) του ΕΑΠ, η οποία δεν βασίζεται σε καμία νομοθετική ρύθμιση, και να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι στις ημερομηνίες που όριζε η αρχική πρόσκληση.

Απαράδεκτους και αυθαίρετους αποκλεισμούς για φοιτητές με προβλήματα υγείας και αναπηρίας εισαγάγει το νέο μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις (5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων). Για το θέμα αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι απέστειλαν στην υπουργό Παιδείας επιστολή διαμαρτυρίας, με κοινοποίηση και στον πρωθυπουργό. 
Σε σχετική δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε: “Αντί το υπουργείο Παιδείας να φροντίσει για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές νόσους ή έχουν αναπηρία, αντί να λάβει μέριμνα για την ουσιαστική πρόσβασή τους στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προβαίνει στον πρωτοφανή αποκλεισμό τους από σχολές, που, όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει να τους παράσχουν όλες τις συνθήκες, ώστε να είναι σε θέση αποτελεσματικά να φοιτήσουν σε αυτά. Η ‘ανταγωνιστικότητα’ των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει όρια και σε καμία περίπτωση, στο όνομά της, δεν νομιμοποιούνται σύγχρονοι καιάδες στην εκπαίδευση”.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ