Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Απογοητευτική η παρουσία της πολιτείας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών



Απογοητευτική η παρουσία της πολιτείας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
Αρένα θύμισε αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών που κατά τα άλλα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς τόσο οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες Ασθενών όλης της χώρας έδωσαν δυναμικό παρόν, όσο και οι καλεσμένοι φορείς από το εξωτερικό καθώς και οι φαρμακευτικές εταιρείες που στάθηκαν στο πλευρό τους. Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο και για τους παράγοντες της πολιτείας που οι μισοί έλαμψαν δια της απουσίας τους και οι άλλοι μισοί που παρευρέθησαν μας άφησαν άφωνους από την άγνοια, τη σκληρότητα και την αδιαφορία τους.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη με ανθρώπους όλων των ηλικιών με πολλές και σοβαρές ασθένειες ακούστηκε το άστοχο «Δεν χρειάζονται άλλες νέες θεραπείες στην Ελλάδα, υπάρχουν ήδη αρκετές, εξάλλου δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο στους ασθενείς» από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου.

Σε ερώτησή της υπογράφουσας που το βασίζει αυτό η κυρία Παπανικολάου απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο βιάστηκε να την καλύψει η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Μαρία Σκουρολιάκου, η οποία επεσήμανε ότι υπάρχουν ανάλογες έρευνες και δεσμεύτηκε να μας τις στείλει να το διαπιστώσουμε.

Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση καταρρίπτονται όλα τα νέα δεδομένα των τελευταίων χρόνων που μιλούν για νέες έρευνες ως προς τις θεραπείες και για εξελίξεις που έχουν όχι μόνο αποτελεσματικότητα στη θεραπεία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών αλλά και μείωση του κόστους της δαπάνης Υγείας, αφού μειώνονται οι νοσηλείες και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα γιατί εξακολουθούν να είναι ενεργοί στη ζωή και την καθημερινότητα και αποδοτικοί στη δουλειά τους.

Δεύτερο τραγικό λάθος από τις δύο εκπροσώπους του υπουργείου και του ΕΟΦ ήταν όταν βρέθηκαν “αδιάβαστες” ή να πω καλύτερα ανημέρωτες σχετικά με τις τροποποιήσεις του καταλόγου συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα που εκδόθηκε με Υπουργική Απόφαση στις 26 Οκτωβρίου. Τόσο η κα Παπανικολάου όσο και η κα Σκουρολιάκου ενημερώθηκαν την ώρα του συνεδρίου από στοιχεία που τους παρατέθηκαν από το ακροατήριο!

Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δικαιολογηθεί η κα Παπανικολάου δήλωσε ότι δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί από τις 26 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε η Απόφαση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου που έλαβε χώρα το συνέδριο, για να πάρει την απάντηση από την υπογράφουσα ότι η εν λόγω Απόφαση πρωτοδημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους και η νέα έκδοση ήταν απλά μια μικρή τροποποίηση και να ερωτηθεί εκ νέου αν γνώριζε τουλάχιστον για την πρότερη Απόφαση. Η απάντηση που δόθηκε από την κα Παπανικολάου αποδείκνυε την άγνοιά της αφού στράφηκε στο κοινό και ζήτησε να σταλούν επιστολές με τα αιτήματα τους στο γραφείο της και υποσχέθηκε να τα κοιτάξει! Οι τόσες διαμαρτυρίες που έχουν γίνει από όλο τον ιατρικό κόσμο και όλους τους συλλόγους ασθενών από την πρώτη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μέχρι σήμερα και δεν έχουν ληφθεί υπόψη, διόλου την πτόησαν διότι πιθανώς της ήταν άγνωστες!

Στρατηγικές συμμαχίες

Στο συνέδριο αίσθηση προκάλεσε η εμπνευσμένη ομιλία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασθενών κας Μαίρης Μπέικερ (Mary Baker), η οποία τόνισε το σημαντικό επίτευγμα του ανθρώπου σήμερα που είναι η κατάκτηση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι το ζήτημα που τίθεται όσον αφορά την Ελλάδα, είναι αν αυτή η κατάκτηση έχει και ποιότητα γιατί η ποσότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Επιστρέφουμε στο συνέδριο και στα γενόμενα όπου η κα Μπέικερ πρότεινε στους παρευρισκόμενους να προβούν σε Στρατηγικές Συμμαχίες προκειμένου να βοηθηθούν και να αποκτήσουν την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ αλλά και να βρουν τρόπους να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα μέλη τους.

Απογοητευτικό το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και μια νέα Πανελλαδική Έρευνα της εταιρείας IPSOS, η οποία έγινε ενόψει των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών. Σύμφωνα με αυτή οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από το σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα ασθενείς εκτιμούν ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα ζητήματα περίθαλψης στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο, ενώ περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν δυσαρεστημένοι από το συνολικό σύστημα υγείας συμπεριλαμβανομένου του ΕΟΠΥΥ. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έτυχε της απαραίτητης σημασίας από το γιατρό του, ενώ περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι η πρόσβαση στη θεραπεία τους και κυρίως στα φάρμακα είναι προβληματική εξαιτίας των συνεχών κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Ένας στους τέσσερις δήλωσε πως κάποιες φορές πλήρωσε ολόκληρο το ποσό για τα φάρμακά του, ενώ πάνω από το 40% πλήρωσε από την τσέπη του περισσότερα χρήματα για φάρμακα την τελευταία περίοδο. Το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί ακριβά τα φάρμακα παρόλο που έχουν πέσει οι τιμές τους και αυτό γιατί είδαν να αυξάνεται η δική τους συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους. Στην ερώτηση αν έκοψαν την αγωγή τους λόγω της κρίσης, οι περισσότεροι απάντησαν ότι προτίμησαν να εξασφαλίζουν τα φάρμακα, αλλά περιόρισαν τις επισκέψεις στο γιατρό τους και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, τόνισε ότι αυτό που φαίνεται και από άλλες παρόμοιες έρευνες είναι ότι το 58% των ασθενών μειώνει τις επισκέψεις στο γιατρό αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις.

Εις το επανειδήν

Το συνέδριο έδωσε για πρώτη φορά λόγο στους άμεσα ενδιαφερόμενους για το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, τους ασθενείς. Και μπορεί τα αίματα να άναψαν αρκετές φορές κατά τη διάρκειά του, αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ανταλλάχτηκαν ιδέες και απόψεις για θέματα που αφορούν όλους. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους άνθρωποι που βαδίζουν σε κοινούς δρόμους και διαφάνηκαν σημεία επαφής για ένα καλύτερο αύριο. Όλοι μαζί έδωσαν υπόσχεση για ένα εκ νέου ραντεβού με περισσότερα νέα από όλες τις μεριές και κοινές θέσεις για να χαράξουν στρατηγικές για το μέλλον. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ολόψυχα να είναι και πάλι όλοι εκεί γεροί και δυνατοί!

Ανθή Αγγελοπούλου
πηγή http://www.iatrikostypos.com

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ