Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οφθαλμικές Παθήσεις σε Ασθενείς Με ΙΦΝΕ


Σε μια πρόσφατη δημοσίευση στη διεθνή βιβλιογραφία εκτιμήθηκε η συχνότητα εμφάνισης παθήσεων από τους οφθαλμούς σε ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn (Int J Colorectal Dis 2007 Jan 30).

Η μελέτη λοιπόν αυτή ανέδειξε ότι το 60% των ασθενών με νόσο Crohn και το 22.9% εκείνων με ελκώδη κολίτιδα εμφανίζουν οφθαλμική συμμετοχή, δηλαδή κάποια οφθαλμική πάθηση που σχετίζεται με τη νόσο. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο συχνές οφθαλμικές παθήσεις που διαπιστώθηκαν ήταν η επιπεφυκίτιδα (8.6%), η βλεφαρίτιδα (6.9%), η εμφάνιση καταρράκτη (5.2%) και η ραγοειδίτιδα (5.1%). Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις παθήσεις αυτές δεν δίνουν συμπτώματα, οι συγγραφείς προτείνουν τακτική παρακολούθηση από οφθαλμίατρο για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ, προκειμένου να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιαδήποτε οφθαλμική επιπλοκή.



N. Βιάζης
Γαστρεντερολόγος
Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ