Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Νέο φάρμακο για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα

Νέο φάρμακο για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα

Zavos1Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn  και ελκώδης κολίτιδα ) και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα φάρμακα που στοχεύουν τους μηχανισμούς αυτούς. Ένα από τα νέα αυτά φάρμακα είναι το Entyvio (vedolizumab) που έχει λάβει πρόσφατα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χορηγείται σε ασθενείς με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με παράγοντες anti-TNF όπως το Remicade και το Humira, ή σε ασθενείς που σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στους έως τώρα γνωστούς παραπάνω βιολογικούς παράγοντες.
Το vedolizumab είναι ένα ανασυνδυασμένο ανθρωποποιημένο IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει την προσκόλληση και μετανάστευση των λευκών αιμοσφαιρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα δεσμεύοντας την α4β7 ιντεγκρίνη.
Η μεγαλύτερη Ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι στο επόμενο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στη Βιέννη θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ GEMINI LTS (Long-Term Safety) για το νέο φάρμακο Entyvio (vedolizumab) στην νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν σημαντικό όφελος από τη μακροχρόνια χορήγηση (104 εβδομάδες) του vedolizumab στη μετρίου προς σοβαρού βαθμού ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.
Συγκεκριμένα, στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που έλαβαν θεραπεία για 52 εβδομάδες με το νέο φάρμακο επετεύχθη κλινική ύφεση σε ποσοστό 66%, ενώ στην εβδομάδα 104 επετεύχθη κλινική ύφεση σε ποσοστό 74%. Η κλινική ανταπόκριση στην εβδομάδα 52 ήταν 79% και στην εβδομάδα 104 ήταν 80%.
Στη μετρίου προς σοβαρού βαθμού νόσο του Crohn, επετεύχθη κλινική ύφεση σε ποσοστό 57% στην εβδομάδα 52 και 61% στην εβδομάδα 104. Επιπλέον, 81% των ασθενών με νόσο του Crohn ανταποκρίθηκε κλινικά στην εβδομάδα 52 και 74% στην εβδομάδα 104.
Το νέο φάρμακο αναμένεται σύντομα και στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε για την συγγραφή του άρθρου τον
Dr. ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝ. ΖΑΒΟ , Ειδικό Γαστρεντερολόγο – Ηπατολόγο

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ