Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους




Πού απευθύνεται το πρόγραμμα και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, υλοποιεί πρόγραμμα με θέμα «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Πρόληψης – Προαγωγής Υγείας σε Υφιστάμενα Δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής».
Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανασφάλιστους και ανέργους της περιφέρειας Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι η διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων αναφορικά με την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των καρκίνων παχέος εντέρου, μαστού και τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και την ενημέρωση, προβολή και προώθηση των Παρεμβάσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας για τα προαναφερθέντα νοσήματα.
Από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος έως τον Δεκέμβριο του 2014:
– πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο παχέος εντέρου, μαστού και τραχήλου της μήτρας σε 650 ανασφάλιστους/ ανέργους (γυναίκες και άνδρες) ηλικίας 25-65 ετών.
– πραγματοποιήθηκαν 40 ενημερωτικές ομιλίες για θέματα προαγωγής και αγωγής υγείας σε Δήμους του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά και σε νοσοκομεία-μέλη του Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας – ΕΔΝΥΠΥ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου αλλά και την ενημέρωση και κινητοποίησή του για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.
– συγγράφθηκαν 650 εκθέσεις υγείας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθώς και του ειδικού ερωτηματολογίου υγείας, που χορηγείται στους ωφελούμενους κατά την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία, επεξεργάστηκε μια ομάδα επιστημόνων (ιατροί, βιολόγοι, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι), και εστάλησαν στους ωφελούμενους πέραν από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και μια πλήρης έκθεση υγείας στην οποία περιλαμβάνονται οι απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για τον εξατομικευμένο προληπτικό έλεγχο που πρέπει να προβαίνουν στο μέλλον και για την τροποποίηση των συμπεριφορών που επιδρούν αρνητικά στην υγεία τους (κάπνισμα, διατροφή, φυσική άσκηση, ποιότητα ζωής κ.α.).
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2015
Στο διάστημα αυτό μπορεί να επωφεληθούν επιπλέον 350 ανασφάλιστοι / άνεργοι, οι οποίοι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο και να λάβουν την έκθεση υγείας. Τα νοσοκομεία συνεργασίας θα είναι για το διάστημα αυτό: Γ.Γεννηματάς, Θριάσιο, Ιπποκράτειο, Κωνσταντοπούλιο η «Η Αγία Όλγα», Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας, Αλεξάνδρα και Έλενα Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται ανάλογα με την ηλικία είναι: μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
1. Φωτοτυπία ταυτότητας
2. Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας ή ληγμένου βιβλιαρίου υγείας
3. Επικυρωμένη Υπεύθυνη δήλωση, που θα γράφει ότι δηλώνω ότι είμαι άνεργος ή ανασφάλιστος αντιστοίχως.
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι ή ανασφάλιστοι ηλικίας 25-65 ετών, για ραντεβού και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας του ΙΚΠΙ 210 7222727- 723, ώρες 9-5, ιστοσελίδα: www.prolipsigiaolous.gr

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ