Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Η υπερβολική κατανάλωση τσίχλας.... χτυπάει στο έντερο




Παρενέργειες της σορβιτόλης


Η υπερβολική κατανάλωση τσίχλας.... χτυπάει στο έντερο



Κάθε τσίχλα μπορεί να περιέχει πάνω από ένα γραμμάριο σορβιτόλης

Η υπερβολική κατανάλωση τσίχλας που περιέχει το γλυκαντικό σορβιτόλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, προειδοποιούν Γερμανοί γιατροί. Δύο άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο με χρόνια διάρροια, πονόκοιλο & υπερβολική απώλεια βάρους.
Όπως προειδοποιούν τα ψιλά γράμματα στις τσίχλες & άλλα προϊόντα με γλυκαντικά, το φυσικό γλυκαντικό σορβιτόλη έχει καθαρτικές ιδιότητες & μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε μεγάλες δόσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερολίνου παρουσιάζουν στην επιθεώρηση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου τις περιπτώσεις ενός άνδρα & μιας γυναίκας στη Γερμανία οι οποίοι κατανάλωναν 15 με 20 τσίχλες σορβιτόλης την ημέρα.

Η κοπέλα υπέφερε από διάρροια & πόνους στην κοιλιά για οκτώ μήνες & έχασε 11 κιλά πριν σταματήσει τις τσίχλες, ενώ ο άνδρας ασθενής έχασε 22 κιλά σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. & οι δύο δεν είχαν καταλάβει ότι το πρόβλημα οφειλόταν στις τσίχλες.

«Τα περιστατικά δείχνουν ότι η κατανάλωση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο χρόνια διάρροια & λειτουργικές ενοχλήσεις του παχέος εντέρου αλλά & σημαντική, μη επιθυμητή απώλεια βάρους -περίπου το 20% του κανονικού σωματικού βάρους» γράφουν ο Δρ Γιούργκεν Μπάουντιτζ & οι συνεργάτες του.

Οι ενοχλήσεις ξεκινούν συνήθως έπειτα από κατανάλωση 5-20 γραμμαρίων σορβιτόλης. Οι τσίχλες που χρησιμοποιούσαν οι δύο ασθενείς στη Γερμανία περιείχαν 1,25 γραμμάρια σορβιτόλης η καθεμία.


JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ