Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ


Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις περίπου 10-20% θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.


Τι είναι οι αιμορροϊδες

Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών, τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν για διάφορους λόγους διαταθούν αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροίδες.



Τύποι των αιμορροϊδων





Εσωτερικές αιμορροϊδες

Οι εσωτερικές αιμορροϊδες συνήθως δεν είναι επώδυνες αλλά εκδηλώνουν συχνά αιμορραγία. Όταν ο αιμορροιδικός όζος διαταθεί αρκετά ώστε να βγει έξω από τον πρωκτό, τότε έχουμε την κατάσταση των προπιπτουσών αιμορροίδων.

Εξωτερικές αιμορροϊδες

Οι εξωτερικές αιμορροϊδες είναι φλέβες κάτω από το δέρμα του πρωκτού, οι οποίες διατείνονται και συνήθως είναι επώδυνες ενώ κάποιες φορές σπάνε και αιμορραγούν.


Ταξινόμηση των αιμορροϊδων




Αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας

Η αναζήτηση βοήθειας από τον ιατρό για το πρόβλημα συνήθως καθυστερεί λόγω ντροπής ή φόβου για ύπαρξη καρκίνου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταλήγουν στον ειδικό όταν πλέον έχει προχωρήσει και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.
Στα αρχικά στάδια οι περισσότερες μορφές αιμορροϊδοπάθειας αντιμετωπίζονται εύκολα με δίαιτα, αλλαγή κάποιων συνηθειών ζωής και τοπική φαρμακευτική θεραπεία.


Στα πιο προχωρημένα στάδια ίσως πλέον να χρειάζεται επεμβατική θεραπεία.

Απολίνωση αιμορροϊδικών όζων με ελαστικούς δακτυλίους

Η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους (RBL - rubber band ligation) είναι μέθοδος απλή, γίνεται σε συνθήκες ιατρείου χωρίς να απαιτεί νάρκωση καθώς τα σημεία της απολίνωσης είναι σημεία χωρίς αισθητικότητα. Με αυτή τη μέθοδο απολινώνεται ο αιμορροϊδικός όζος, ο οποίος νεκρώνεται και αποπίπτει σε διάστημα λίγων ημερών.

Αιμορροϊδεκτομή

Οι κλασσικές μέθοδοι αιμορροϊδεκτομής είναι δυό, η ανοικτή (Milligan-Morgan) και η κλειστή (Ferguson). Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με γενική αναισθησία και αφαιρείται ο αιμορροϊδικός ίστος που προπίπτει και αιμορραγεί.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας όπως η θερμοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία, η σκληροθεραπεία, η αιμορροϊδεκτομή με Laser, και η με υπερήχους καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών.

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης - Ενδοσκοπική Αιμορροϊδεκτομή Longo

Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, έχει αναπτυχθεί μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης των προχωρημένων μορφών αιμορροϊδοπάθειας, η επέμβαση για πρόπτωση και αιμορροϊδες (PPH- Procedure for Prolapse and Hemorrhoids), η κοινώς αποκαλούμενη και μέθοδος Longo, από το όνομα του εμπνευστή της, του χειρουργού Antonio Longo.
Οι κλασσικές μέθοδοι αιμορροϊδεκτομής που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, είχαν το μειονέκτημα του σοβαρού μετγχειρητικού πόνου λόγω της αφαίρεσης ιστού σε σημεία πολύ ευαίσθητα με πλούσιες νευρικές απολήξεις. Η επέμβαση PPH χρησιμοποιεί ένα κυκλικό συρραπτικό μηχάνημα το οποίο αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθου πάνω από την «οδοντωτή γραμμή», ή την «γραμμή πόνου» όπως την ονομάζουμε. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανάταξη του προπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στην κανονική ανατομική του θέση χωρίς να κοπούν καθόλου ευαίσθητες νευρικές απολήξεις και οι αιμορροίδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται.



Μέθοδος Longo

Πριν & Μετά

















Πλεονεκτήματα της μεθόδου Longo

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου PPH ή όπως συνηθίζεται να λέγεται της μεθόδου Longo, έναντι των παλαιότερων μεθόδων (Milligan-Morgan, Ferguson) είναι:

1. Είναι επέμβαση χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, καθώς δεν υπάρχει εξωτερικό τραύμα

2. Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του και σε πλήρη φυσική δραστηριότητα από την επομένη του χειρουργείου

3. Η εντερική λειτουργία επανέρχεται άμεσα μετά το χειρουργείο και δεν υπάρχει πόνος κατά την αφόδευση

4. Δεν γίνεται καμία επέμβαση στην περιοχή του πρωκτού, αποφεύγοντας έτσι εκτός από τον μετεγχειρητικό πόνο, τις κακώσεις των σφιγκτήρων, τις μετεγχειρητικές στενώσεις του πρωκτού κ.α. σημαντικές επιπλοκές

5. Είναι «ανατομική» επέμβαση, επαναφέρει δηλαδή την ανατομία της περιοχής στην σωστή κατάσταση, διορθώνοντας την πρόπτωση.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα των ανθρώπων των σύγχρονων κοινωνιών. Παρότι ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, οι ασθενείς αναζητούν αρκετά αργά την υπεύθυνη ιατρική συμβουλή και προσπαθούν με ό,τι έχουν ακούσει και με αυτοσχεδιασμούς να ανακουφισθούν από το πρόβλημά τους, υποφέροντας για πολλά χρόνια.

Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος από έναν ειδικό προς το θέμα ιατρό, είναι αυτό που πρέπει να αναζητάει ο ασθενής. Σήμερα υπάρχουν όλοι οι σύγχρονοι τρόποι θεραπείας της πάθησης, οι οποίοι αποτελεσματικά, γρήγορα και ανώδυνα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας οριστικά.



πηγή Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD , Ειδικός Χειρουργός
e-mail: surgeon@ath.forthnet.gr

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ