Σάββατο 3 Μαΐου 2008

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1


Το
Wellcome Trust Case Control Consortium του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησε, μέσα σε 2 χρόνια, 17.000 Βρετανούς (μεταξύ αυτών 2.000 ασθενείς από επτά διαφορετικές ασθένειες, μεταξύ αυτών και η νόσος του Crohn) για γονιδιακές παραλλαγές και ομοιότητες μεταξύ διαφόρων ασθενειών.

Οι ερευνητές έψαχναν για παραλλαγές γονιδίων που είναι συχνές μεταξύ των ασθενών αλλά τις βρίσκουμε σπάνια έως καθόλου σε υγιή άτομα. Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας βρέθηκε η ίδιες παραλλαγές του γονιδίου PTPN2 σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και σε ασθενείς με νόσο του Crohn.

Η συσχέτιση αυτού του είδους βέβαια δεν μας δίνει απαντήσεις ούτε για την αιτιολογία αλλά ούτε για τη θεραπεία των ασθενών. Προσθέτει όμως ακόμη ένα λιθαράκι στη "δεξαμενή" γνώσεων μας. Έγκειται σ΄αυτούς που διαχειρίζονται τη γνώση αυτή να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών έχοντας βέβαια σα στόχο πάντα την ολική θεραπεία της νόσου.

περισσότερα στην ίδια τη μελέτη που βρίσκεται :
http://www.nature.com/nature/journal/v447/n7145/pdf/nature05911.pdf


el.tamp

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ