Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

ΓΥΡΗ Ή ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ !!

Από κάποιους ερευνητές :
Aναρίθμητες ιστορίες αλλά ακόμη και περισσότερες φήμες υπάρχουν για τις μυστήριες δυνάμεις της γύρης και της θρεπτικής αξίας της. Η γύρη καλείται συχνά "πλήρης τροφή".

Οι αθλητές υψηλής απόδοσης αναφέρονται ότι τρώγοντας τη γύρη, η απόδοσή τους αυξάνεται, ακριβώς όπως η "πολυάσχολη μέλισσα". Χρησιμοποιώντας τα υποδηλωτικά ονόματα, οι ετικέτες και οι περιγραφές στο μάρκετινγκ των διάφορων προϊόντων που περιέχουν τη γύρη φθάνουν μερικές φορές σχεδόν στις ψευδείς διαστάσεις, που δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες στους ανθρώπους, που συνδέονται συχνά με τις υψηλές τιμές του προϊόντος. Τέτοιες πρακτικές είναι ψεύτικες, ανήθικες και πρέπει να καταδικάζονται.

Τα σπόρια γύρης είναι μικρές, αρσενικές μονάδες αναπαραγωγής, που διαμορφώνονται στους ανθήρες των υψηλότερων ανθίζοντας φυτών. Η γύρη μεταφέρεται επάνω στο στίγμα ενός λουλουδιού (μια διαδικασία αποκαλούμενη γονιμοποίηση) από είτε τον αέρα, το νερό είτε τα διάφορα ζώα (συνήθως έντομα), μεταξύ των οποίων οι μέλισσες που είναι και οι σημαντικότερες.


Για να καθοριστεί η αξία της γύρης ως συμπληρωματική τροφή σημαντικό είναι να γίνει γνωστό ότι η γύρη από κάθε είδος είναι διαφορετική και κανένας τύπος γύρης δεν μπορεί να περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται "στη γύρη" γενικά. Επομένως, η γύρη θα αναφέρεται πάντα σαν ένα μίγμα γύρης από διαφορετικά είδη. Ένα λογικό συμπέρασμα είναι ότι η γύρη από μια χώρα είναι πάντα διαφορετική από κάποια άλλη. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη θα το έχουν παρατηρήσει αυτό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Πρέπει να υπογραμμιστεί επίσης και το γεγονός ότι μερικοί τύποι γύρης (δηλ., από πεύκο και ευκάλυπτο) δεν είναι επαρκείς ακόμη και για την ανατροφή των προνυμφών. Η γύρη ήταν πλουσιότερη στα περισσότερα συστατικά όταν συγκρίνονται με βάση το βάρος ή θερμίδας από τρόφιμα όπως το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα φασόλια, το ψωμί, το μήλο, το λάχανο και τις ντομάτες. Η γύρη καταναλώνεται συνήθως σε τέτοιες μικρές ποσότητες όπου οι καθημερινές απαιτήσεις των βιταμινών, των πρωτεϊνών και των ανόργανων αλάτων δεν μπορούν να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης γύρης μόνο. Οι εκατοντάδες ή μερικές φορές τα εκατομμύρια των σπορίων γύρης ανά λουλούδι συλλέγονται από τις μέλισσες και συσκευάζονται στους σβόλους γύρης στα πίσω πόδια τους με τη βοήθεια των ειδικών χτενών και των τριχών. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μια μέλισσα μπορεί να φέρει μόνο δύο από αυτούς τους σβόλους γύρης.

Η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες αναμιγνύεται συνήθως με το νέκταρ ή με αναμασημένο μέλι προκειμένου να το κάνει να κολλήσει μαζί και να μείνει στα πίσω πόδια τους. Άρα η γύρη που κουβαλάει η μέλισσα έχει γλυκιά γεύση.

H μερικώς ζυμωμένη γύρη που αποθηκεύεται στις κερήθρες, επίσης καλούμενες και το ψωμί της μέλισσας, έχει μια διαφορετική σύνθεση και μια θρεπτική αξία από τους συλλεχθέντες σβόλους γύρης και είναι τα τρόφιμα που δίνονται στις προνύμφες και που τρώγονται από τις νέες μέλισσες για να παραγάγουν τον βασιλικό πολτό. η γύρη είναι το τέλειο τρόφιμο επειδή είναι η μόνη πηγή τροφίμων για τις μέλισσες εκτός από το μέλι.

Τα περισσότερα σπόρια γύρης έχουν ένα πολύ σκληρό εξωτερικό περίβλημα που είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να αφομοιωθεί. Είναι τόσο ανθεκτικό που μπορεί να βρεθεί στα απολιθώματα πολλών εκατομμυρίων ετών.

H χαρακτηριστική περιεκτικότητα σε ζάχαρη κυμαίνεται από 15 ως 50% και η περιεκτικότητα σε άμυλο είναι πολύ υψηλή (μέχρι 18%).Τα σημαντικότερα συστατικά είναι πρωτεΐνες και αμινοξέα, λιπίδια (λίπη, έλαια ή τα παράγωγά τους) και σάκχαρα. Η σημαντικότερη χρήση της γύρης είναι σήμερα ως τρόφιμα ή, σωστότερα, ως συμπλήρωμα τροφίμων.

Η γύρη, όπως άλλα πρωτεϊνικά πλούσια τρόφιμα, χάνει τη θρεπτική αξία της γρήγορα όταν αποθηκεύεται λάθος. Η φρέσκια γύρη που αποθηκεύεται στη θερμοκρασία δωματίου χάνει την ποιότητά της μέσα σε μερικές ημέρες. Η φρέσκια γύρη που αποθηκεύεται σε έναν ψυγείο χάνει ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας της μετά από ένα έτος.. σε λιγότερο από 45°C και αποθηκευμένος από το άμεσο φως του ήλιου.

Η γύρη μπορεί να κρατηθεί στη θερμοκρασία δωματίου για αρκετούς μήνες. Η ίδια γύρη μπορεί να
παγώσει σε 5°C για τουλάχιστον ένα έτος ή να καταψυχτεί στους -15°C για πολλά έτη χωρίς ποιοτική απώλεια Από το φως του ήλιου, δηλ. τη UV ακτινοβολία, καταστρέφεται η θρεπτική αξία της γύρης, άλλα λεπτότερα χαρακτηριστικά υφίστανται πιθανώς τη χειρότερη ζημία. Η αποθήκευση της ξηράς γύρης σε γυαλί, ή στις σκοτεινές δροσερές θέσεις, είναι επομένως απαραίτητη.
Κανονικά, ο όρος ψωμί της μέλισσας αναφέρεται στη γύρη που αποθηκεύεται από τις μέλισσες στα κεριά τους.

Η γύρη έχει υποβληθεί σε επεξεργασία ήδη από τις μέλισσες για την αποθήκευση με την προσθήκη των διάφορων ενζύμων και του μελιού, η οποία ζυμώνεται στη συνέχεια
. Αυτός ο τύπος ζύμωσης γαλακτικού οξέος είναι παρόμοιος με αυτόν στα γιαούρτια και καθιστά το τελικό προϊόν πιο εύπεπτο και εμπλουτισμένο με τις νέες θρεπτικές ουσίες

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ