Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Συχνή η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου


Νέα Υόρκη:

Τα παιδιά που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ίσως έχουν αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης με επικεφαλής την Δρ Ελένη Παπά έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 130 παιδιά που έπασχαν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ήταν 8-22 ετών. Εξ αυτών 94 είχαν νόσο Crohn και 36 ελκώδη κολίτιδα.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της 25-υδροξύ-βιταμίνης D στο αίμα, ένα συχνά χρησιμοποιούμενο και ακριβές μέσο υπολογισμού των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό. Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της άθικτης παραθυρεοειδούς ορμόνης, η οποία εκκρίνεται από τον παραθυρεοειδή αδένα και συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για να σχηματιστούν νέοι οστικοί ιστοί. Η πυκνότητα του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης επίσης συνυπολογίστηκε.

Το 35% των παιδιών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και το 11% σοβαρή ανεπάρκεια. Τα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D ήταν όμοια στους ασθενείς με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα.

Τα επίπεδα της 25-υδροξύ-βιταμίνης D στο αίμα ήταν 53% χαμηλότερα μεταξύ των παιδιών με σκούρες επιδερμίδες, 33% χαμηλότερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και 32% υψηλότερα μεταξύ των παιδιών που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D συγκριτικά με αυτά που δεν είχαν πάρει ποτέ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα θετικό συσχετισμό μεταξύ 25-υδροξύ-βιταμίνης D και βάρους, διάρκειας της νόσου και επίπεδων της λευκωματίνης στο αίμα.

Οι ασθενείς με νόσο Crohn που επηρεάζει το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος ήταν πιθανότερο να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Καμιά σχέση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ επιπέδων του 25-υδροξύ-βιταμίνης D και οστικής πυκνότητας του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης ή των επίπεδων της παραθυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα.

Ο μηχανισμός που εμπλέκεται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν είναι ξεκάθαρος, και απαιτούνται επιπρόσθετες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας αυτής και της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού σχήματος.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ