Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει τη θνησιμότητα στη νόσο Crohn

Τα φάρμακα που παίρνει το άτομο προκειμένου να καταπολεμήσει τη νόσο Crohn επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.

Ερευνητική ομάδα του Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Λίζα Χέρριντον εξηγεί ότι «παρά την βελτιωμένη θεραπεία, οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ειδικά εκείνοι με νόσο Crohn συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Ο κίνδυνος της νόσου είναι αυξημένος όχι μόνο για τις σχετιζόμενες τη γαστρεντερική πάθηση αιτίες, αλλά για τις αναπνευστικές παθήσεις και λοιμώξεις».

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες μελέτησαν τον κίνδυνο θανάτου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε μια ομάδα μελών του Kaiser Permanente και επικεντρώθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 9.032 άτομα που είχαν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου από το 1996 μέχρι και το 2002.
Εξ αυτών, οι 3.241 είχαν νόσο Crohn, οι 5.238 ελκώδη κολίτιδα και οι 553 και τις δύο προαναφερόμενες παθήσεις. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος στην πρώτη ομάδα συγκριτικά με τα υγιή μέλη του Kaiser Permanente. Αντίθετα ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος στην ομάδα της ελκώδους κολίτιδας.

Τα ακριβή αίτια που σχετίζονταν με τη νόσο Crohn ήταν οι λοιμώξεις, τα αναπνευστικά νοσήματα, η πεπτική νόσος και η ηπατική νόσος. Αντιπροσώπευαν το 29% των θανάτων.

Με την ελκώδη κολίτιδα, αν και ο συνολικός κίνδυνος θανάτου δεν ήταν αυξημένος, παρατηρήθηκε τετραπλάσιος κίνδυνος θανάτου από την πεπτική νόσο, που αντιπροσώπευε το 12% όλων των θανάτων.

Συνολικά το 88% των ασθενών με νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα χρησιμοποιούσε τουλάχιστον ένα φάρμακο για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τελικά η χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος για τη νόσο Crohn μείωνε τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%. Ωστόσο η επίδραση ποικίλε με την ατομική φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, η χρήση αμινοσαλικυλικού, μείωνε τη τον κίνδυνο κατά 30%, ενώ η χρήση σκευασμάτων που τροποποιούν την ανοσοποιητική αντίδραση αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 30%.
πηγή health.in.gr

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Το "υγιεινό" περιβάλλον μπορεί να ευθύνεται για φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα.



Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πεντακάθαρα σπίτια μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου ή IBD περιλαμβάνουν μια σειρά από παθήσεις, κυριότερο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιακή χώρα και διάρροια.
Πιστεύεται ότι οι παθήσεις αυτές οφείλονται στην υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί βλάβες στον εντερικό ιστό του ατόμου. Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν εάν η αποκαλούμενη "υπόθεση υγιεινής" μπορεί να εμπλέκεται στην εμφάνιση IBD σε παιδιά. Η "υπόθεση υγιεινής" διατυπώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να εξηγήσει την αύξηση των αλλεργικών παθήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με αυτή, όταν τα παιδιά εκτίθενται σε πολύ λίγους ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται κατά τρόπο που αυξάνει την πιθανοτητα να αντιδράσει κατά μη φυσιολογικό τρόπο στο μέλλον.
Για παράδειγμα, μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς -- όπου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκτεθούν σε ιούς και άλλους μικροοργανισμούς -- είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες σε σχέση με τα παιδιά που στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους.
Στην προαναφερόμενη μελέτη ο Δρ. Ίραν Ισραέλι και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ IBD και του πόσο "υγιεινή" ήταν η ανατροφή ενός παιδιού - για παράδειγμα, πόσα αδέλφια είχε και αν η οικογένεια ζούσε σε αγροτικό ή αστικό περιβάλλον.
Το αγροτικό περιβάλλον γενικά θεωρείται λιγότερο "υγιεινό" από το αστικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους σχεδόν 400.000 εφήβους που συμπεριέλαβε ο Ισραέλι στη μελέτη οι 768 (ποσοστό 0,2%) είχαν διαγνωστεί με IBD. Τα παιδιά με ένα μόνο αδελφό ή αδελφή είχαν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από IBD σε σχέση με αυτά που είχαν πέντε ή και περισσότερα αδέλφια. Επίσης, οι έφηβοι που μεγάλωσαν σε αστικό περιβάλλον είχαν 38% μεγαλύτερες πιθανότητες να ασθενήσουν από IBD σε σχέση με τα άλλα παιδιά.
Σύμφωνα με τον Ισραέλι, καθηγητή στο Ιατρικό Κέντρο Χαντάσα-Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ακόμη και αν το "πεντακάθαρο" περιβάλλον της σύγχρονης ζωής συμβάλει στην εμφάνιση IBD σε ορισμένα άτομα, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες και να ζούμε σε λιγότερο "υγιεινό" περιβάλλον ώστε να αποφύγουμε μια πιθανή, μελλοντική πάθηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα στα άτομα υψηλού κινδύνου -- όπως αυτά με οικογενειακό ιστορικό -- εκθέτοντάς τα σε ακίνδυνα μικρόβια ώστε να ρυθμιστεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν εάν η έκθεση σε ακίνδυνα παράσιτα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ή από τη νόσο Crohn.

Πηγή: ΑΠΕ

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ