Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Περιεδρικό απόστημα και συρίγγιο



Τo περιεδρικό απόστημα είναι μία κοιλότητα στην περιοχή του πρωκτού γεμάτη από πύο. Εκδηλώνεται με πόνο, πυρετό και διόγκωση. Πολλές φορές λείπει ο πυρετός και στο βαθιά αποστήματα δεν παρατηρείται η  διόγκωση, γεγονός που καθυστερεί την διάγνωση. Σε έαν μεγάλο ποσοστό, η μόλυνση προέρχεται από ένα στόμιο στόν αυλό του πρωκτού. Οι υπόποιπες περιπτώσεις οφείλονται σε ιδρωταδενίτιδα (νόσος του Verneuil), ή σε απλούς δοθιήνες (καλόγερους) γύρω από τον πρωκτό.
Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι η χειρουργική παροχέτευση, δηλαδή η διάνοιξη της κοιλότητας που περιέχει το πύον. Πριν από την παροχέτευση, το ενδοπρωκτκό υπερηχοτο-μογράφημα εντοπίζει την φλεγμονή και την αιτία της (πρωκτικό στόμιο). Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η παροχέτευση με μικρό χειρουργικό τραύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις και η οριστική θεραπεία. Μετά την απομάκρυνση του πύου, ο πυρετός πέφτει, ο πόνος εξαφανίζεται και το χειρουργικό τραύμα σύντομα επουλώνεται. Εαν το πύον παραμείνει, το απόστημα επεκτείνεται, ακόμη και μέσα στους σφιγκτήρες μυες του πρωκτού. Τότε, η αντιμετώπιση του αποστήματος γίνεται δυσκολότερη και υπάρχει κίνδυνος σηψαιμίας.
Εάν το απόστηνα οφείλεται σε επικοινωνία με πρωκτικό στόμιο, αυτό δεν θεραπεύεται με απλή παροχέτευση, οπότε παραμένει μετεγχειρητικά η επικοινωνία με τον πρωκτικό σωλήνα. Στην περίπτωση αυτή  έχουμε συνεχής εκροή υγρού από μικρή οπή του τραύματος (συρίγγιο). 

ΕΝΔΟΠΡΩΚΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
Περιεδρικό απόστημα
ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΕΝΔΟΠΡΩΚΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
Συρίγγιο μετά από διάνοιξη αποστήματοςΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Εντοπίζονται

  • Η  αιτία του συριγγίου (θεραπεία πρωκτικού στομίου)
  • Η πορεία του συριγγίου (εντοπίζονται όλες οι διακλαδώσεις)
  • Η ανατομική σχέση του συριγγίου με τους σφιγκτήρες (προληψη της  ακράτειας κοπράνων). 






  • Η εξέταση είναι ιδαίτερα απαραίτητη στις γυναίκες, επειδή οι σφιγκτήρες είναι αδύναμοι (κατασκευή, τραυματισμός από τοκετούς).
  • Μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση των συριγγίων, η χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλής και αποτελεσματική.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ
 
 
Η θεραπεία των συριγγίων είναι πάντοτε χειρουργική. Πριν την χειρουργική επέμβαση των συριγγίων, απαραίτητη είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση του συριγγίου με τοενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα.  Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας συχνά είναι ασαφή. Τα συρίγγια που διέρχονται διαμέσου σημαντικού τμήματος του έξω σφιγκτήρα ονομάζονται υψηλά ή διασφιγκτηριακά. Η θεραπεία των παραπάνω συριγγίων απαίτεί ειδικές τεχνικές επειδή με την απλή τεχνική διάνοιξης υπάρχει κίνδυνος διατομής των σφιγκτήρων καιακράτειας κοπράνων.

 Ειδικές τεχνικές αντιμετώπισης διασφιγκτηριακών περιεδρικών συριγγίων 

προληψη ακρατειας κοπράνων


  •  Διατομή των σφιγκτήρων σε πολλές συνεδρίες
  • Σύσφιγξη των σφιγκτήρων με ράμμα seton (μέθοδος του Ιπποκράτη)
  • Τοποθέτηση βιολογικού κολλαγόνου (anal fistula plug)
  • Πλαστική του στομίου με κρημνό (mucosal flap)


JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ