Σάββατο 3 Μαΐου 2008

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου στις Ι.Φ.Ν.Ε. , μια από τις προϋποθέσεις είναι και μεταθέσεις συγκεκριμένων γονιδιακών τόπων του DNA. Για τη νόσο του Crohn, τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζονταν συνεχώς νέες γονιδιακές θέσεις και ταυτοποιούνταν οι βιολογικές (δυσ-)λειτουργίες τους.

Όμως για την ελκώδη κολίτιδα είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε γονιδιακός τόπος που να συνδέεται με τη νόσο. Στο περιοδικό Nature Genetics δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με την οποία ορισμένα γονίδια προδιαθεσικά για τη νόσο του Crohn φέρουν συγχρόνως και πιθανότητα εξέλιξης για την ελκώδη κολίτιδα. Κάποια όμως είναι υπεύθυνα μόνο για την ελκώδη κολίτιδα (όπως και κάποια άλλα είναι υπέυθυνα μόνο για τη νόσο του Crohn).

Περισσότερες πληροφορίες :


1. http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.148.html


2.http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.145.html





el.tamp

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ