Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Καφες...2 know us better...



"Σύλλογος ατόμων με νόσο του Crohn 

και ελκώδη κολίτιδα Βόρειας Ελλάδας" 

σας προσκαλεί 

για μια συνάντηση γνωριμίας...
το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 και ώρα 17:00

στο

καφέ Plaisir 

του ξενοδοχείου Ηλέκτρα Παλλάς 

στην 

πλατεία Αριστοτέλους

στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013


Θα πάθουμε όλοι διάτρηση στομάχου!

Νέος απίστευτος ερασιτεχνισμός της κυβέρνησηςκαταδικάζει χιλιάδες Ελληνες σε βέβαιο έλκος, αιμορραγία και διάτρηση στομάχου, με πρόσχημα (πάλι) τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης!
Τι συνέβαινε ως τώρα; Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες -εξαιρετικά συχνές σε καρδιολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά- οι οποίες είναι τόσο ισχυρές που με βεβαιότητα προκαλούν σοβαρές γαστρεντερολογικές διαταραχές. Είναι τόσο βέβαιον ότι οι συγκεκριμένες αγωγές θα επιφέρουν τα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που -κατά πάγια ιατρική πρακτική- ο θεράπων ιατρός χορηγεί, ταυτόχρονα με την κύρια θεραπεία, και συμπληρωματική η οποίαεξουδετερώνει τις ανεπιθύμητες γαστρεντερολογικές παρενέργειες.
Αυτά, μέχρι χτες. Διότι οι… φωστήρες της κυβέρνησης βρήκαν έναν απίστευτο τρόπο να μειώσουν (δήθεν) τη φαρμακευτική δαπάνη. Ουσιαστικά, απαγορεύουν στο γιατρό να συνταγογραφεί πραζόλες, δηλαδή τα φάρμακα με τη δραστική ουσία που χορηγείται ακριβώς προκειμένου να εξουδετερώσει τις ανεπιθύμητες γαστρεντερολογικές παρενέργειες. Με άλλα λόγια, σου λένε: «ΠΡΩΤΑ πάθε εσύ το έλκος που είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι θα σου προκαλέσει η φαρμακευτική αγωγή που σου χορηγεί ο καρδιολόγος ή ο ορθοπεδικός και ΜΕΤΑ έλα να σου γράψουμε θεραπεία»!
Πρόκειται για μια εγκληματική ρύθμιση, η οποία θα καταστρέψει τις ζωές σχεδόν όλων των Ελλήνων, ακριβώς διότι αφορά σε απολύτως καθημερινές παθήσεις. Ακόμη και για έναν έντονο πόνο στη μέση, η φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη) απαιτεί την παράλληλη χορήγηση πραζόλης, διότι προκαλεί -στην πλέον ήπια περιπτωση- σοβαρά «καψίματα» στο στομάχι, ακόμη και από τη δεύτερη μέρα θεραπείας, ακόμη και σε ασθενείς χωρίς κανένα επιβαρυντικό ιστορικό προβλημάτων στομάχου.
Σα να μην έφτανε αυτό, η ανεκδιήγητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης (που περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση για τη θετική λίστα) υποχρεώνει τον ασθενή να απευθύνεται σε γαστρεντερολόγο ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να του συνταγογραφήσει πραζόλες!
Ομως… τα τζιμάνια δεν υπολόγισαν ότι, εντάξει στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, υπάρχουν γαστρεντερολόγοι και θα ταλαιπωρήσεις τον ασθενή να επισκεφθεί έναν επιπλέον γιατρό (αυξάνοντας, βέβαια, και το συνολικό κόστος της θεραπείας), για μια παρενέργεια που είναι ΒΕΒΑΙΟΝ ότι θα προκληθεί, αλλά -τουλάχιστον- τελικά θα βρει το φάρμακό του.
Στις πιο μικρές περιοχές όπου υπάρχουν μεν οι καρδιολόγοι, οι ορθοπεδικοί κ.ά. που συνταγογραφούν τις θεραπείες οι οποίες νομοτελειακά προκαλούν τις γαστρεντερολοηγικές παρενέργειες, αλλά δεν υπάρχουν τόσες εξειδικευμένες ειδικότητες, όπως ο γαστρεντερολόγος, για να γράψει την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ θεραπεία που θα εξουδετερώσει τις παρενέργειες, τι θα κάνουν οι ασθενείς; Θα ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα, για να βρουν γαστρεντερολόγο; Θα περιμένουν πότε θα πάθουν έλκος;
Ή, μήπως, απλά δε θα προχωρούν στη θεραπεία του καρδιολογικού, ορθοπεδικού ή άλλου τους προβλήματος; Η παράλογη αυτή ρύθμιση έχει ξεσηκώσει ήδη τόσο τους φαρμακοποιούς όσο και τους γιατρούς, που προειδοποιούν για τεράστιο κίνδυνο στη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ανακοίνωσή του, με τίτλο «Ανάστατη όλη η Ελλάδα», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να ανακαλέσει άμεσα τον περιορισμό, που τίθεται στην υπουργική απόφαση για τη δραστική ουσία prazole».
Η ανακοίνωση τονίζει ότι πρόκειται για μια απόφαση που «μας γυρνά 20 χρόνια πίσω, για τη γαστροπροστασία από έλκη και τις επιπλοκές τους (αιμορραγία, διάτρηση), σε περιπτώσεις λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (που χορηγούνται από ορθοπεδικούς, καρδιολόγους κ.λπ.)». Ο σύλλογος τονίζει ότι προκύπτουν τεράστια προβλήματα για τη δημόσια υγεία, για τα δημόσια νοσοκομεία (τα οποία με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόκειται να δεχθούν και μεγαλύτερο όγκο ασθενών εξαιτίας των επιπλοκών από τη μη χορήγηση πραζόλης), καθώς και για τους γαστρεντερολόγους (οι οποίοι -αν και ελάχιστοι σε αριθμό- θα κληθούν να καλύψουν τεράστιο αριθμό ασθενών).
Μάλιστα, ακόμη και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠ.Ε.Γ.Ε), θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση αυτού του ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ασθενή θέματος.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ