Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Διαφορετικές επιπτώσεις έχει η νόσος Crohn σε αγόρια και κορίτσια

Νέα Υόρκη: Η νόσος Crohn τείνει να είναι σοβαρότερη στα κορίτσια απ' ότι στα αγόρια, αλλά τα νοσούντα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στην καθυστερημένη ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.


Η φυλετική διαφοροποίηση στην πορεία της νόσου δεν είναι ξεκάθαρη και έτσι ο Δρ Μέλβιν Χέιμαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν να εξακριβώσουν πως η νόσος εκφράζεται διαφορετικά σύμφωνα με το φύλο βελτιώνοντας την κατανόηση της αιτίας, της υποκείμενης διαδικασίας νόσησης και τη φυσικής ιστορίας της νόσου Crohn.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Pediatric IBD Consortium Registry οι ερευνητές συνέκριναν 566 αγόρια και 423 κορίτσια που είχαν διαγνωστεί με νόσο Crohn πριν την ηλικία των 17 ετών. Οι ασθενείς τέθηκαν υπό τριετή ιατρική παρακολούθηση.

Τα κορίτσια είχαν υψηλότερο ποσοστό στοματικών ελκών και χαμηλότερα επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα, ενδείξεις για την παρουσία του συνδρόμου δυσαπορρόφησης.

Επιπλέον, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για κοινά δερματικά εξανθήματα και συνήθως χρειάζονταν εντερική χειρουργική επέμβαση πριν από τα αγόρια. Η κυκλοσπορίνη, ένα γνωστό ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, χρησιμοποιούνταν συχνότερα στα κορίτσια, γεγονός που αντανακλά πιο σοβαρή μορφή της νόσου που δεν ανταποκρίνεται στα πρώτης γραμμής φάρμακα.

Όπως προαναφέρθηκε τα αγόρια ήταν πιθανότερο να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη, 12,6% έναντι 4% αντίστοιχα.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ