Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Nόσος Crohn προκαλεί πρόωρο τοκετό;

Έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αάρχους της Δανίας ανάμεσα σε διάφορα αποτελέσματα κύησης 157 γυναικών, αναφέρει ότι μεταξύ των γυναικών με νόσο Crohn, η ενεργή φάση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της δραστηριότητας της νόσου Crohn σε διάφορα αποτελέσματα κύησης 71 γυναικών με χαμηλή-μέση-υψηλή δραστηριοποίηση της ασθένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 86 γυναικών με ανενεργή νόσο Crohn κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών κυοφορίας.

Στις γυναίκες με ενεργή νόσο κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος τοκετού ενός παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος και συγγενείς ανωμαλίες δεν ήταν αυξημένος, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν ανενεργή νόσο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν αυξημένος πάνω από το διπλάσιο στις γυναίκες με ενεργή νόσο Crohn κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο κίνδυνος ήταν πάνω από τριπλάσιος στις γυναίκες με μέτρια-υψηλή δραστηριότητα της νόσου κατά την κύηση.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ