Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013


Δια μέσου του ορθού, χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα και με τη χρήση μικροχειρουργικών εργαλείων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας γίνεται πλέον μεγάλος αριθμός επεμβάσεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου!

Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και ονομάζεται Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική (ΤΕΜ), ενώ πρωτοεφαρμόστηκε πιλοτικά πριν από περίπου 25 χρόνια. Όμως την τελευταία πενταετία λόγω της επαναστατικής εξέλιξης της τεχνολογίας (μικροχειρουργικά εργαλεία, κάμερες υψηλής ευκρίνειας κ.λ.π) εφαρμόζεται πλέον σε ευρεία κλίμακα.

Τα αποτελέσματα της από εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, σε χιλιάδες ασθενείς, παρουσιάστηκαν και στο 20ο Διεθνές, Ετήσιο, Λαπαροσκοπικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, 24 με 26 Ιανουαρίου 2013,με τη συμμετοχή διάσημων χειρουργών από ολόκληρο τον κόσμο.

« Με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται οι τομές τόσο της ανοιχτής όσο και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην κοιλιακή χώρα του ασθενή, ενώ ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες » αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Χειρουργός στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, Ιατρικό Περιστερίου, που συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, στο συνέδριο .

Σύμφωνα με ανακοινώσεις Κλινικών από μεγάλα Νοσοκομεία χωρών του εξωτερικού, που έγιναν στο 20ο Διεθνές Λαπαροσκοπικό Συνέδριο στο Παρίσι, τα αποτελέσματα της  μεθόδου είναι εξαιρετικά για τους ασθενείς.

Με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο οι χειρουργοί παχέος εντέρου και πρωκτού αφαιρούν πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους, μορφώματα και συγκεκριμένους τύπους πρωκτοορθικών καρκίνων αρχικού σταδίου.

Μάλιστα είναι εξαιρετικά ευεργετική σε ασθενείς με κακοήθεια διότι με αυστηρά συγκεκριμένες ενδείξεις αφαιρείται ο όγκος και ο ασθενής γλιτώνει την παρά φύση έδρα (κολοστομία) και το χειρουργείο που απαιτεί το άνοιγμα της κοιλιακής χώρας.

Επίσης για μορφώματα, που δεν γίνεται να αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση, η ΤΕΜ δίνει λύση.
Η ΤΕΜ γίνεται σε επιλεγμένα ιατρικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αν. Ξιάρχο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, εφαρμόζεται και στη χώρα μας και μεταξύ των άλλων και από την ομάδα του στη Χειρουργική Κλινική του Ιατρικό Περιστερίου, την οποία διευθύνει.

Η μέθοδος έχει προσφέρει πολλά στους ασθενείς, ενώ έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού, αφού στο παρελθόν η χειρουργική αφαίρεση πρωκτικών όγκων πάντα απαιτούσε μεγάλα χειρουργεία ανοικτής κοιλιάς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜ

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα μέθοδος είναι:

- O χειρουργός μπορεί να φτάσει με καλύτερη ορατότητα και ακρίβεια βαθειά μέσα στο ορθό.
- Απουσία χειρουργικής τομής
- Ελάχιστη αιμορραγία
- Ελάχιστες επιπλοκές και επίπτωση σε φλεγμονές
- Απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- Μικρότερο κόστος για τον ασθενή και το ασφαλιστικό του ταμείο
- Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Αποφυγή κολοστομίας ( παρά φύση έδρα)
- Στα πλαίσια του συνεδρίου μετά από πρότασης της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής ο διάσημος Γάλλος χειρουργός Jean Louis Dulucq, έγινε επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας και εγκαινιάστηκε επιστημονική συνεργασία με την Κλινική που διευθύνει στο Μπορντώ της Γαλλίας. 

Φωτογραφία: ο χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος



JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ