Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Η βουδεσονίδη (Budecol, Budenofalk)





(σημ. : εικόνα του Budecol δεν υπήρχε πουθενά στο Internet, ούτε καν στην AstraZeneca GR - γι' αυτό και δημοσιεύω μόνο του Budenofalk)





Η βουδεσονίδη είναι αποτελεσματική στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ήπιας ως μέτριας βαρύτητας νόσου του Crohn σε παιδιά. Είναι πιο αποτελεσματική από την μεσαλαμίνη και τα αντιβιοτικά, αλλά λιγότερο αποτελεσματική από την πρεδνιζόνη. Η βουσεσονίδη θα πρέπει να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για την ήπια ως μέτριας βαρύτητας νόσο του Crohn.
Journal of Pediatrics 140 : 75-80, 2002
ΒΟΥΔΕΖΟΝΙΔΗ - Budesonide

Ενδείξεις: Eλκώδης κολίτιδα. Nόσος Crohn.
Αντενδείξεις: Yπερευαισθησία στο φάρμακο, τοπικές λοιμώξεις από βακτηρίδια ή ιούς.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Mετεωρισμός, ναυτία, διάρροια, εξανθήματα, κνησμός είναι οι συχνότερα αναφερόμενες. Σπανιότερα περιγράφονται ευερεθιστότητα και αϋπνία.
Αλληλεπιδράσεις:
Γενικώς ισχύουν τα αναφερόμενα στα κορτικοστεροειδή με την παρατήρηση των περιορισμένων συστηματικών δράσεων του φαρμάκου (βλ. εισαγωγή).
Προσοχή στη χορήγηση:
Σε ασθενείς που μετατάσσονται από τα συστηματικώς δρώντα κορτικοστεροειδή σε βουδεζονίδη.
Kύηση:
Σε πειραματόζωα παρατηρήθηκαν ανωμαλίες ανάπτυξης του εμβρύου. Στον άνθρωπο δεν υπάρχουν δεδομένα. Nα σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τους ενδεχόμενους κινδύνους του εμβρύου. Δεν είναι γνωστό αν το φάρμακο διέρχεται στο γάλα.

Δοσολογία:
Διενέργεια ενός υποκλυσμού το εσπέρας για περίοδο ενός μηνός το ανώτερο. Από του στόματος 2-3 χάπια ημερησίως, κυρίως για την νόσο Crohn.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ