Συγκλονιστικά στοιχεία για την αλληλεπίδραση της ψυχικής και σωματικής υγείας αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου στο γενικό πληθυσμό. Πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα, με κύρια αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εξάλλου τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και μόλις το ένα τρίτο παρουσιάζει φυσιολογικό βάρος.
Από την άλλη πλευρά η κακή σωματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ψυχική ασθένεια - ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης διπλασιάζεται σε άτομα με διαβήτη. Η ψυχική νόσος αυτή καθαυτή αλλά και η συνύπαρξη προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας στιγματίζουν άτομα και οικογένειες. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν αναζητούν θεραπεία, κυρίως λόγω του στίγματος.
Τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας προκαλούν τεράστιες δαπάνες για την κοινωνία: οι δαπάνες για την κακή ψυχική υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτιμηθεί ότι ανέρχονται σε 436 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (πάνω από 2.000 ευρώ/νοικοκυριό). Οι πρόσθετες δαπάνες για προβλήματα σωματικής υγείας σε ψυχικά ασθενείς αυξάνουν αυτόν τον αριθμό μέχρι και 70%.
Τα παραπάνω ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλιώρη, με αφορμή ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Ολιστική Προσέγγιση και Κοινωνικές Προεκτάσεις των Ψυχικών-Σωματικών Νόσων» την οποία διοργανώνουν απόψε την αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη η Γ΄ Ψυχιατρική Κλινική και η Α΄ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Κεντρικοί άξονες της εκδήλωσης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και η αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας η οποία δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Απρίλιο του 2008.
Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας φορείς και ειδικοί του τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας απ’ όλη την Ευρώπη συνέταξαν τη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας, στοχεύοντας στην κινητοποίηση όλων των σχετικών παραγόντων σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και σωματική υγεία.
«Η Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας είναι ένα συναινετικό έγγραφο, στο οποίο αποτυπώνεται και αξιολογείται το μέγεθος και η επίδραση των σχέσεων μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και προτείνονται συστάσεις πολιτικής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και φροντίδα των ασθενών. Θέλουμε να θυμίσουμε στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ότι η ολιστική προσέγγιση είναι αναγκαία για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Και να μη ξεχνάμε ότι "νους υγιής εν σώματι υγιή"», επισήμανε η κ. Μαλιώρη η οποία είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας.
Στην εκδήλωση προεδρεύουν ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Γεώργιος Καπρίνης και ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης, ενώ ομιλητές εκτός από την κ. Μαλιώρη είναι: ο παθολόγος, διευθυντής ΕΣΥ της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ Αντώνιος Σοφός, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Δημήτρης Κανδύλης, και η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Ιωάννα Ιεροδιακόνου.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ