Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΗ ΘΕΟΦΑΝΗ (ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΙΦΝΕ)





Ο κ. Μάρης Θεοφάνης (επιμελητής Α' στη Γαστρεντερολογική κλινική του Γ.Π.Ν.Θ. Παπανικολάου) έθεσε με σαφήνεια και σε απόλυτα κατανοητή για τους ασθενείς γλώσσα τις πιθανές βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες των φαρμακευτικών αγωγών που ακολουθούνται σήμερα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ.

Επίσης προσδιόρισε και την ακολουθούμενη φιλοσοφία-στρατηγική επιλογών (που έχει καθοριστεί στο ευρωπαϊκό Consensus της ECCO) αλλά και τη επιλογές χειρισμού όπως επίσης και τη δεοντολογία  που θα πρέπει να επικρατεί σ' αυτές.

Την εισήγησή του ακολούθησε σειρά ερωτήσεων και κάλυψε πλήρως τις απορίες και τα κενά των ασθενών.

Τον ευχαριστούμε ολόθερμα για την εισήγησή του αυτή, αλλά και τη μακρόχρονη προσφορά του στο χώρο των ΙΦΝΕ όπως και την υποδειγματική του ιατρική δεοντολογία ! 



Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Προτεινόμενη διατροφή για την ελκώδη κολίτιδα



Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να υπάρχει σε ένα μικρό ή μεγάλο μέρος του παχέους εντέρου όπου και γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλά και ο σχηματισμός κοπράνων. Η παρουσία ελκώδους κολίτιδας χωρίς τον έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη, περιορισμένη απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων και κατά συνέπεια απώλεια βάρους.

H ελκώδης κολίτιδα αποτελεί ιδιοπαθή φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, κατά την οποία το έντερο αυξάνει τον όγκο του και αποκτά πληγές (έλκη) στην επιφάνεια του, κατά συνέπεια η κενώσεις γίνονται υπό τη μορφή διάρροιας με παρουσία βλέννας ή και αίματος.
Συνεπώς, η ισορροπημένη διατροφή με πληρότητα θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Όπως το σύνολο του πληθυσμού έτσι και τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα θα πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζονται συμπληρώματα προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.
Κατά περίπτωση προτείνεται η πρόσληψη συμπληρώματος ασβεστίου για την αποφυγή πρόκλησης οστεοπενίας, λόγω της δυσαπορρόφησης του και η πρόσληψη σιδήρου αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, για την αποφυγή πρόκλησης αναιμίας.


Διατροφικές συμβουλές για άτομα που πάσχουν από ελκώδή κολίτιδα



- Μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα, αφήνοντας το στομάχι άδειο για πολλές ώρες. Προσπαθείστε να κατανέμετε την τροφή σε περισσότερα και μικρότερα γεύματα, 5-6 φορές την ημέρα.

- Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών στις οποίες μπορεί να έχετε αλλεργία, διότι θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κολίτιδας.
- Μην περιορίζετε την τροφή σας επειδή φοβάστε μήπως παρουσιαστεί πόνος ή διάρροια. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε χειρότερα συμπτώματα όταν ξεκινήσετε να τρώτε κανονικά (περισσότερο πρήξιμο και πόνο).
- Μασήστε καλά την τροφή, καταπίνετε μικρές μπουκιές και συνηθίστε να τρώτε σε ήρεμο περιβάλλον καθιστοί και όχι "στο πόδι".
- Μην πειραματίζεστε με εισαγωγή πολλών τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της κολίτιδας σας σε μια χρονική περίοδο. Να εισάγετε μια νέα τροφή κάθε φορά και να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι Ένας βασικός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα είναι αυτός της αφυδάτωσης που προκύπτει από τη διάρροια. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε 6-8 ποτήρια ημερισίως σε περιόδους ύφεσης της κολίτιδας, ενώ 10-12 ποτήρια είναι απαραίτητα σε περιόδους που υπάρχει διάρροια, άρα και μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνίσταται η πρόσληψη ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτριο) οι οποίοι δυσαπορροφόνται όταν οι κενώσεις δεν είναι φυσιολογικές.


Τρόφιμα που ίσως χρειαστεί να αποφύγετε



Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Μπορεί κατά περίπτωση να προκαλέσουν πρήξιμο, διάρροια και αέρια ειδικά αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Προτιμείστε το γιαούρτι και τα σκληρά κίτρινα τυριά αντί του γάλακτος και των λευκών τυριών, διότι έχουν χαμηλώτερα επίπεδα λακτόζης.

- Λιπαρές τροφές: Τροφές όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, τα μπισκότα και η σοκολάτα, μπορεί να διεγείρουν το στομάχι σας. Αν παρατηρείτε αέρια ή διάρροια μετά από τη λήψη των προαναφερώμενων τροφών, μπορεί να έχετε δυσαπορρόφηση οπότε θα χρειαστεί να επιλέγετε πιο άπαχες τροφές (άπαχα κρέατα, αποβουτυρωμένα τυριά και γιαούρτια) και να μην χρησιμοποιείτε πολύ λάδι στο φαγητό σας.

- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Λόγω του ότι δεν απορροφόνται από το έντερο οι φυτικές ίνες, μπορεί να σας δημιουργήσουν πρήξιμο και να προκαλέσουν εντερικούς σπασμούς. Χρειάζεται μέτρο στη λήψη τους και σταδιακή αύξηση τους, αν κάτι τέτοιο είναι υποφερτό από τον ασθενή.

- Αλκοόλ και καφεΐνη: Διεγείρουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, αν βρίσκεστε σε περίοδο έξαρσης της ελκώδους κολίτιδας. Χρειάζεται περιορισμός στη λήψη τους. Προτείνεται η κατανάλωση 1-2 καφέδων ημερισίως και ως 2 ποτά στην εβδομάδα.
Συμπερασματικά, η ελκώδης κολίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα στην εντερική λειτουργία, δρώντας παράλληλα κατά της ορθής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, με ελεγχόμενη διατροφή, σωστή ενυδάτωση και παρακολούθηση των συμπτωμάτων, το άτομο που πάσχει από ελκώδη κολίτιδα μπορεί να έχει ποιοτική σίτιση και φυσιολογικό βάρος.

πηγή :

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ




   Αισθανόμαστε  την ανάγκη να ευχαριστήσουμε  τον 

ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ  κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟ για το άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή στο παιδί μας της  πρωτοποριακής χ/κης μεθόδου «ΟΛΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΑ» (με αποφυγή των επιπλοκών των παλαιοτέρων μεθόδων), ως εφάπαξ χειρουργική επέμβαση.

 Ο δεκάχρονος Κων/νος παρουσίασε από διετίας συμπτώματα ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ, με βασανιστικές συχνές υποτροπές πτωχή ανταπόκριση σε όλα τα θεραπευτικά  σχήματα (ανοσοκατασταλτικα  φάρμακα- βιολογικούς παράγοντες- κορτιζόνη κτλ ), που υποδειγματικά εφάρμοσε  η  Γαστρεντερολογική κλινική του νοσοκομείου παίδων  Αγ. Σοφια, με επιπλοκές όμως όπως νεφρασβέστωση, οξεία παγκρεατίτιδα και συχνά αναιμία κ.α που μας ανάγκασαν να πραγματοποιήσουμε  πολλά ταξίδια από τους Παξούς στην Αθήνα προκειμένου να νοσηλευτεί.
  
Η μέχρι σήμερα (μετά 6μηνο) βελτίωση της υγείας του δείχνει επάνοδο στο σχεδόν απόλυτα φυσιολογικό τρόπο  ζωής και υγείας (φυσιολογική καθημερινή διατροφή, απουσία οποιουδήποτε φαρμάκου και αποκατάσταση της διαταραχθείσας ψυχολογίας του παιδιού).

Ευχόμαστε ολόψυχα οι επιτυχίες του ιατρού να συνεχιστούν για την αποκατάσταση της υγείας πολλών παιδιών πασχόντων από το βασανιστικό αυτό νόσημα.

  
                                                                      ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΑΡΩΝΗ
                                                                                      ΠΑΞΟΙ



        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
-         ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓ.ΣΟΦΙΑ  κ.ΕΜ.ΠΑΠΑΣΑΒΒΑ
-         Δ/ΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΟΣΟΚ.ΑΓ.ΣΟΦΙΑ
-         ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
-         ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡΟΥΣΟ
-         Δ/ΝΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
-         ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

σημ. ADMIN (el.tamp)

[1] Εύχομαι να συνεχιστούν, στο ίδιο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας μας τέτοιες προσπάθειες και μάλιστα να μην είναι αποτέλεσμα απλά μιας φιλότιμης προσπάθειας συγκεκριμένων συνανθρώπων μας της ιατρικής κοινότητας αλλά αποτέλεσμα σχεδιασμού, εκπαίδευσης και ομαδικής συμπεριφοράς της 
α) ιατρικής κοινότητας 
β) του υπουργείου υγείας
γ) των συλλόγων ασθενων με ΙΦΝΕ
πάντα με την υποστήριξη και σύμπνοια (γιατί όχι) με την ECCO - European Crohn's and Colitis Organisation . 

[2] Επισημαίνω για άλλη μια φορά την παντελή σχεδόν έλλειψη παιδογαστεντερολόγων στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα εξειδικευμένων στις ΙΦΝΕ και ότι είναι απόλυτα επιβεβλημενο να πάρουν κάποιες αποφάσεις οι αρμόδιοι (ΕΟΜΙΦΝΕ, ΕΓΕ, ΕΠΕΓΕ, Υπουργειο Υγείας....; ), δεδομένου ότι οι ηλικίες των νεοεισερχόμενων ασθενών στις ΙΦΝΕ παρουσιαζουν τα τελευταία χρόνια μια διεύρυνση ειδικά προς αρκετά χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες σε σχέση με παλαιότερα δεδομένα !


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

IKA - Πίστωση Παροχών σε Τράπεζες και ΕΛΤΑ



Δελτίο Τύπου
  Μετά τη θεσμοθέτηση με το αρ. 40 του Ν. 3863 (ΦΕΚ 115/15-7-10) της υποχρεωτικής καταβολής των παροχών των ασφαλιστικών φορέων με πίστωση λογαριασμών πληρωμών μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ, η Διοίκηση του ΙΚΑ προέβη στην άμεση υλοποίησή της.

  Εφεξής για κάθε δαπάνη παροχών σε είδος και σε χρήμα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ, θα πιστώνονται οι λογαριασμοί τους με το εγκεκριμένο ποσό, κάθε 1η και 15η του μήνα, αφού υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και της πολύωρης αναμονής των ασφαλισμένων στα Υποκαταστήματα του Ιδρύματος, για την αναβάθμιση των σχέσεων ΙΚΑ-ασφαλισμένων και για την εξάλειψη των διοικητικών δυσλειτουργιών, ενώ συμβάλλει και στην ευρύτερη προσπάθεια της Πολιτείας για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   &   ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_11_10-2-2011.pdf


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄/4-9-2009)



Δελτίο Τύπου
Α. Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, και έχουν δικαίωμα εισαγωγής, σε ποσοστό θέσεων 5% κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.35 του ν.3794/2009(ΦΕΚ 156Α΄/4-9-2009), κ α λ ο ύ ν τ α ι να απευθυνθούν σε μία από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές, που έχουν συσταθεί στα δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους.

Οι υποψήφιοι αυτοί καλούνται να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους, ξεκινώντας από το Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους, προκειμένου να διευκολυνθούν στην έγκαιρη απόκτησή του ώστε να γνωρίζουν εάν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής χωρίς εξετάσεις με την πιστοποίηση της πάθησής τους και να μην καθυστερήσει η εγγραφή τους αν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Υποψήφιοι  είναι οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ,  κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.
Οι υποψήφιοι αυτοί καταθέτουν στις επταμελείς Επιτροπές που έχουν οριστεί, με απόφαση του ΚΕΣΥ, και λειτουργούν στα Νοσοκομεία που αναφέρονται παρακάτω για τη διαπίστωση της πάθησης για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/09 τα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση (υπόδειγμα αίτησης υπάρχει στο τέλος του παρόντος δελτίου και στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜ http://www.minedu.gov.gr, στην επιλογή ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/Υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις/Έγγραφα Εξετάσεων Υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις)
β)Ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο, οι οποίες φέρουν σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα και
γ) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις των παθήσεων, που απαιτούν διαπίστωση συγκεκριμένου ποσοστού αναπηρίας (υποψήφιοι με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85% ή με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%), οι υποψήφιοι συνυποβάλλουν τη σχετική γνωμάτευση από Α/θμια ή Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας του υποψηφίου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:
  1. 1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  2. 2. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  «ΑΧΕΠΑ»
  3. 3. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
  4. 4. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
  5. 5. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  6. 6. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΛΑΡΙΣΑΣ
  7. 7. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  ΠΑΤΡΩΝ
  8. 8. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  9. 9. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
  10. 10. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  11. 11. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ»
  12. 12. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
  13. 13. Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας  Πειραιά «Ο ΆΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
  14. 14. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Για διευκόλυνση και αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας  τόσο του ιδίου του υποψηφίου όσο και των Επιτροπών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα και μόνο Νοσοκομείο από τα αναφερόμενα για την έκδοση τόσο των ιατρικών γνωματεύσεων όσο και την τελική διαπίστωση και έκδοση των πιστοποιητικών.
Το χρονικό διάστημα στο οποίο οι υποψήφιοι θα υποβάλουν στις Επιτροπές των ως άνω Νοσοκομείων τα αναφερόμενα δικαιολογητικά, ορίζεται για φέτος από 3 Μαρτίου μέχρι και 15 Μαρτίου 2011. Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να υποβληθούν από τον ίδιο τον υποψήφιο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.
Επισημαίνεται ακόμη, ότι οι υποψήφιοι που έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές των προαναφερομένων Νοσοκομείων, το οποίο αναγράφει επακριβώς και ολογράφως την πάθηση του υποψηφίου, όπως αυτή αναφέρεται ακριβώς στο άρθρο 35 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄) με τον αντίστοιχο κωδικό (όπως αναγράφεται στον επισυναπτόμενο πίνακα), δε χρειάζεται να προσέλθουν εκ νέου στις ειδικές επταμελείς επιτροπές για την απόκτηση του εν λόγω πιστοποιητικού, αλλά θα χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό που ήδη κατέχουν.

Β. Μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5%, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων, σε Λύκειο της επιλογής τους. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων-μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθεί με νεότερη εγκύκλιο η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία και θα αναρτηθεί προς ενημέρωση στο διαδίκτυο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ που είναι η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: 210-3442100, 3442101, 3442099, 3442703.

Για τη σχετική αίτηση πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ

Πληρωμή εξέταστρου στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργήσει η υποχρέωση καταβολής εξέταστρου για την επίσκεψη στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε την με αρ. πρωτ. Υ4α/οικ 4456/14.01.2011 ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία "Οι χρόνιοι πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Α.Μ.Ε.Α., μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία παρακολουθούνται, δεν επιβαρύνονται της καταβολής του εξέταστρου."

_________________________________________________________________


Η απόφαση :

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές διευκρινήσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά: 

1) Η αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.165114/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2080/Β/2010).
2) Η αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ. 1329/4-1-2011 εγκύκλιος.
3)To αριθμ.πρωτ.Υ4α/οικ.2049/7-1-2011 έγγραφο μας.

Με αφορμή ερωτήματα που τίθενται από τις υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σχετικά με την αύξηση και καταβολή του εξέταστρου (5€), παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινήσεις:

1. Η καταβολή του εξέταστρου αφορά όλους όσους προσέρχονται στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία, είναι εφάπαξ και δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα. Σε περίπτωση που ο ασθενής παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας δεν θα καταβάλλει εκ νέου την αμοιβή εξέταστρου.

2. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως στρατιώτες και κρατούμενοι φυλακών είναι σε εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

3. Οι χρόνιοι πάσχοντες ( καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Α.Μ.Ε.Α., μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.) που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία παρακολουθούνται, δεν επιβαρύνονται της καταβολής του εξέταστρου.

4. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας στα πλαίσια προγράμματος προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου (εμβολιασμοί, οδοντιατρικές εξετάσεις) δεν καταβάλλουν το εξέταστρο.

Σημειώνουμε ότι παραμένει εν ισχύ και η αριθμ.πρωτ.
Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 εγκύκλιος


Αν έχετε υλικό (άρθρα, μελέτες, παραπομπές, κ.ά.) σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους "θεραπείας" (βελτίωση ποιότητας ζωής) για τις ΙΦΝΕ, παρακαλώ στείλτε τα στο e-mail ifne.gr@gmail.com 

Ειδικότερα οι κατηγορίες που θα ενδιέφεραν είναι οι παρακάτω :

1. Δίαιτες - Διατροφικές "προσεγγίσεις"
2. Βότανα
3. Βελονισμός
4. Υπνωτισμός
5. Ομοιοπαθητική
6. Φυσικοπαθητική Ιατρική (Naturopathic Medicine)
7. Προβιοτικά 
8. Μείωση - έλεγχος του άγχους
9. Έλεγχος - μείωση - εξάλειψη "κακών" συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερφαγία) για να αποφύγουμε και να ελέγξουμε τις υποτροπές.
10. Συμμετοχική δραστηριότητα σε συλλόγους ασθενών (Είναι χρήσιμο να μιλάμε με ανθρώπους που κατανοούν σωματική και συναισθηματική μας κατάσταση. Η αντιμετώπιση των συναισθηματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων στις ΙΦΝΕ μειώνει το στρες και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας αυτο-ίασης.)

Βέβαια ανεξάρτητα από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τη γνώμη του θεράποντα ιατρού σας,  ο οποίος καλό είναι να παρακολουθεί την κατάστασή σας για να δει και πώς αντιδράτε στην αυτοθεραπεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΖΑΘΕΙΟΠΡΙΝΗΣ



Οποιος έχει πρόβλημα με την εύρεση αζαθειοπρίνης (AZATHIOPRINE TABL BT 100X50MG) και εφόσον και οι Φαρμακαποθήκες δηλώνουν έλλειψη,  μπορεί να καλεί ή ο ίδιος ή ο Φαρμακοποιός του στη Chemifarm στην κα. Πόνγκα 2105224115 για διευθέτηση του προβλήματος (προσωπική ονομαστική παραγγελία για παραλαβή μέσω του Φαρμακείου). 

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Παράταση ισχύος ασφαλιστικής κάλυψης




Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνει τα εξής:

Με αφορμή παράπονα ασφαλισμένων σχετικά με την ισχύ των βιβλιαρίων που η λήξη τους είναι 28-2-2011, σας γνωρίζουμε ότι, ...
όσοι ήταν κάτοχοι του αυτοκόλλητου με ισχύ έως 28-2-2011, δίδεται η δυνατότητα παράτασης μέχρι 31-3-2011 για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης και μόνο.


Δεν θα ισχύει η παράταση της θεώρησης για νοσοκομειακή περίθαλψη, για νοσηλεία στο εξωτερικό κ.λ.π.

Επίσης για την αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι είτε σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων, είτε τέκνα που δεν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Κατά συνέπεια στους έμμεσα ασφαλισμένους (συζύγους, τέκνα κάτω των 18 ετών κ.λ.π) θα παρέχονται όλες οι Υπηρεσίες Υγείας, με την προσκόμιση του οικογενειακού βιβλιαρίου, αλλά και του βιβλιαρίου του άμεσα ασφαλισμένου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 


σημ.: Δώσατε παράταση, αλλά να σας ρωτήσουμε:
Μας πρήξατε 30 χρόνια τώρα ότι "ο Έλληνας πολίτης είναι πάντα της τελευταίας στιγμής". Εσύ ρε κράτος γιατί είσαι πάντα εκπρόθεσμο;
el.tamp

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Ελεγκτής γιατρός σε κάθε υποκατάστημα θα γράφει τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων.


Ελεγκτή γιατρό, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι οποίοι λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, τοποθετεί το ΙΚΑ σε κάθε υποκατάστημα. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών του Υγείας του ΙΚΑ, ο ελεγκτής γιατρός θα υπάρχει σε κάθε βάρδια (ένας το πρωί και ένας το απόγευμα), ο οποίος θα αναγράφει τα φάρμακα στους χρόνια πάσχοντες διαφόρων ειδικοτήτων με την προϋπόθεση ότι το θεραπευτικό σχήμα θα έχει καθοριστεί από ειδικό γιατρό. 

Τα στοιχεία του ειδικού γιατρού και η ημερομηνία της σχετικής γνωμάτευσης θα αναγράφονται στη συνταγή. 

Απλοποιείται έτσι μια διαδικασία κατά την οποία ο χρόνια πάσχων ασθενής ασφαλισμένος του ΙΚΑ, προκειμένου να προμηθευτεί τα φάρμακα του υποχρεούταν να απευθυνθεί στον θεράποντα ιατρό του ΙΚΑ για να τα συνταγογραφήσει, στη συνέχεια να θεωρήσει τις συνταγές του και κατόπιν να τα προμηθευτεί από το φαρμακείο.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ