Είναι μεν σωτήρια, αλλά σε μεγάλες δόσεις επιβεβαιώνεται όλο και πιο συχνά ότι επιβαρύνουν την υγεία. Μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά έδειξε ότι όσοι παίρνουν πολλά αντιβιοτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Σύνδεση με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία εκδηλώνεται με δυο κυρίως μορφές τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα έχει συνδεθεί στο παρελθόν και από άλλες έρευνες με τη μεγάλη λήψη αντιβιοτικών.
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έντυπο «American Journal οf Gastroenterolοgy», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα εξέτασαν 24.000 άτομα από μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων του Καναδά σχετικά με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Διαπίστωσαν ότι στο 12% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με μια από τις δυο παθήσεις είχαν χορηγηθεί τρία ή περισσότερα αντιβιοτικά δυο χρόνια νωρίτερα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν είχαν εμφανίσει τη νόσο ήταν 7% και η διαφορά μεταξύ των δυο ποσοστών ήταν σταθερή για μια πενταετία.
Αν αυτή η διαφορά οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στα αντιβιοτικά, αυτό θα σήμαινε ότι ανά 20 άτομα που λάμβαναν τρία ή περισσότερα αντιβιοτικά θα έπρεπε να καταγράφεται μια περίπτωση της νόσου.
Συνυπολογίζοντας ωστόσο και άλλους παράγοντες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λάβει πολλά αντιβιοτικά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Crohn μέσα σε δυο ως πέντε χρόνια.
Υπερβολική αντίδραση
Τα αίτια της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου δεν είναι σαφή για τους επιστήμονες, ορισμένοι ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι ίσως προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ιούς ή βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο.
Επιστήμονες οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα τόνισαν στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για μεγάλη μελέτη με μεθοδολογία η οποία εξασφαλίζει ποιοτικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά δε, έρχονται κατά τη γνώμη τους να ενισχύσουν τη θεωρία ότι οι μεταβολές στην ισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Αυτό βεβαίως, όπως τόνισε ο κ. Μπερνστάιν, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι παίρνουν αντιβιοτικά θα εμφανίσουν τη νόσο, αλλά ότι ένα ποσοστό από αυτούς αντιμετωπίζει έναν τέτοιο κίνδυνο.
«Δεν λέμε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά» υπογράμμισε. «Καταπολεμούμε πολλές σοβαρές λοιμώξεις με τη βοήθειά τους. Θα πρέπει όμως να είμαστε βέβαιοι ότι όταν τα χρησιμοποιούμε, το κάνουμε για τους σωστούς λόγους».
Πηγή: tovima.gr