Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο καρκίνος του εντέρου εξελίσσεται ταχύτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκεςΟι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του εντέρου, τείνουν να έχουν πιο προχωρημένους όγκους σε σχέση με τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα, που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το λεγόμενο «ισχυρό» φύλο είναι πιο ευάλωτο στις σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η νέα μελέτη συνιστά να αναθεωρηθούν οι ισχύουσες οδηγίες για τον πρώτο ιατρικό έλεγχο των ασθενών με κολονοσκόπηση, ώστε να λαμβάνουν πλέον υπόψη το φύλο, εκτός από την ηλικία.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μόνικα Φέρλιτς της Αυστριακής Εταιρίας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εξέτασαν περίπου 44.500 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα κολονοσκόπησης στην Αυστρία μεταξύ των ετών 2007 - 2010. Οι εξετάσεις αποσκοπούσαν στην εύρεση αδενωμάτων, που είναι πολύποδες ή καλοήθεις όγκοι, καθώς και πιο προχωρημένων αδενωμάτων και καρκινικών όγκων. Η μελέτη βρήκε ένα σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προχωρημένων αδενωμάτων στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πράγμα που δείχνει ότι το φύλο -αν είναι κανείς άνδρας- συνιστά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τον ορθοκολικό καρκίνο (του εντέρου). Για παράδειγμα, το 5% των ανδρών ηλικίας 50-54% είχαν προχωρημένα αδενώματα έναντι 2,9% των γυναικών. Το ποσοστό (1,3%) των ανδρών ηλικίας 55-59 ετών με προχωρημένα αδενώματα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό (1,2%) των γυναικών που είναι κατά μια δεκαετία μεγαλύτερες (65-69 ετών). Συνολικά, σε όλες τις ηλικίες, ο καρκίνος του εντέρου εμφανίζει διπλάσια ποσοστά στους άνδρες (1,5%) σε σχέση με τις γυναίκες (0,7%). Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να αλλάξει η ηλικία του πρώτου ελέγχου, αν και μέχρι να γίνουν νέες μελέτες πάνω στο θέμα, απέφυγαν να πουν αν πρέπει οι άνδρες να κάνουν την πρώτη κολονοσκόπησή τους σε νεαρότερη ηλικία ή οι γυναίκες σε μεγαλύτερη. Σήμερα, συνίσταται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες άνω των 50 ετών να κάνουν εξέταση για τυχόν πολύποδες και αδενώματα στο έντερό τους, που θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε καρκίνο. Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 610.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://jama.ama-assn.org/content/306/12/1352.short

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ