Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007
Το ρόδι
Διαιτολογικές Συστάσεις Κολοστομίας, Ειλεοστομίας.
Οι ασθενείς με κολοστομία και ειλεοστομία μπορούν εύκολα να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η απαγόρευση κάποιων τροφών ώστε να ελεγχθεί η ποσότητα και σύνθεση των κοπράνων τους και να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι κάθε ασθενής και τύπος χειρουργείου είναι διαφορετικός και συνεπώς δεν υπάρχουν τυποποιημένες συστάσεις που ισχύουν για όλους τους ασθενείς. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά κάποιο χρονικό διάστημα επιστρέφουν σε μια φυσιολογική δίαιτα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη διεύθυνση http://www.mednutrition.gr/index2.php?option=com_content&task=view&id=1228&Itemid=35&pop=1&page=0
Αναδημοσίευση απο το www.disabled.gr
Στον πιο κάτω σύνδεσμο βρίσκεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ελληνικό blog, που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ανθρώπους με νόσο του CROHN & Ελκώδη Κολίτιδα: http://ibd-gr.blogspot.com/
Μια κακοήθης φλόγα
Έως και πρόσφατα, οι ερευνητές που ασχολούνται με τον καρκίνο είχαν επικεντρωθεί κυρίως στις γενετικές αλλαγές, θεωρώντας τες ως την υποκείμενη αιτία της νόσου.
Τα τελευταία λίγα χρόνια, οι ερευνητές έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι ο αναπτυσσόμενος όγκος μπορεί να επιτάσσει τη φλεγμονώδη συνιστώσα του ανοσοποιητικού συστήματος —η οποία φυσιολογικά αποτελεί τμήμα της διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων— για να βοηθήσει στην καρκινογένεση.
Μια νέα γενιά αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να συνδυαστεί με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία, για να διατηρηθούν οι συμπαγείς όγκοι ή οι προκαρκινωματώδεις μάζες εντοπισμένες σε μία μόνο θέση.
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007
ΓΥΡΗ Ή ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ !!
Οι αθλητές υψηλής απόδοσης αναφέρονται ότι τρώγοντας τη γύρη, η απόδοσή τους αυξάνεται, ακριβώς όπως η "πολυάσχολη μέλισσα". Χρησιμοποιώντας τα υποδηλωτικά ονόματα, οι ετικέτες και οι περιγραφές στο μάρκετινγκ των διάφορων προϊόντων που περιέχουν τη γύρη φθάνουν μερικές φορές σχεδόν στις ψευδείς διαστάσεις, που δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες στους ανθρώπους, που συνδέονται συχνά με τις υψηλές τιμές του προϊόντος. Τέτοιες πρακτικές είναι ψεύτικες, ανήθικες και πρέπει να καταδικάζονται.
Για να καθοριστεί η αξία της γύρης ως συμπληρωματική τροφή σημαντικό είναι να γίνει γνωστό ότι η γύρη από κάθε είδος είναι διαφορετική και κανένας τύπος γύρης δεν μπορεί να περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται "στη γύρη" γενικά. Επομένως, η γύρη θα αναφέρεται πάντα σαν ένα μίγμα γύρης από διαφορετικά είδη. Ένα λογικό συμπέρασμα είναι ότι η γύρη από μια χώρα είναι πάντα διαφορετική από κάποια άλλη. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη θα το έχουν παρατηρήσει αυτό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Πρέπει να υπογραμμιστεί επίσης και το γεγονός ότι μερικοί τύποι γύρης (δηλ., από πεύκο και ευκάλυπτο) δεν είναι επαρκείς ακόμη και για την ανατροφή των προνυμφών. Η γύρη ήταν πλουσιότερη στα περισσότερα συστατικά όταν συγκρίνονται με βάση το βάρος ή θερμίδας από τρόφιμα όπως το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα φασόλια, το ψωμί, το μήλο, το λάχανο και τις ντομάτες. Η γύρη καταναλώνεται συνήθως σε τέτοιες μικρές ποσότητες όπου οι καθημερινές απαιτήσεις των βιταμινών, των πρωτεϊνών και των ανόργανων αλάτων δεν μπορούν να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης γύρης μόνο. Οι εκατοντάδες ή μερικές φορές τα εκατομμύρια των σπορίων γύρης ανά λουλούδι συλλέγονται από τις μέλισσες και συσκευάζονται στους σβόλους γύρης στα πίσω πόδια τους με τη βοήθεια των ειδικών χτενών και των τριχών. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μια μέλισσα μπορεί να φέρει μόνο δύο από αυτούς τους σβόλους γύρης.
Η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες αναμιγνύεται συνήθως με το νέκταρ ή με αναμασημένο μέλι προκειμένου να το κάνει να κολλήσει μαζί και να μείνει στα πίσω πόδια τους. Άρα η γύρη που κουβαλάει η μέλισσα έχει γλυκιά γεύση.
H μερικώς ζυμωμένη γύρη που αποθηκεύεται στις κερήθρες, επίσης καλούμενες και το ψωμί της μέλισσας, έχει μια διαφορετική σύνθεση και μια θρεπτική αξία από τους συλλεχθέντες σβόλους γύρης και είναι τα τρόφιμα που δίνονται στις προνύμφες και που τρώγονται από τις νέες μέλισσες για να παραγάγουν τον βασιλικό πολτό. η γύρη είναι το τέλειο τρόφιμο επειδή είναι η μόνη πηγή τροφίμων για τις μέλισσες εκτός από το μέλι.
Τα περισσότερα σπόρια γύρης έχουν ένα πολύ σκληρό εξωτερικό περίβλημα που είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να αφομοιωθεί. Είναι τόσο ανθεκτικό που μπορεί να βρεθεί στα απολιθώματα πολλών εκατομμυρίων ετών.
H χαρακτηριστική περιεκτικότητα σε ζάχαρη κυμαίνεται από 15 ως 50% και η περιεκτικότητα σε άμυλο είναι πολύ υψηλή (μέχρι 18%).Τα σημαντικότερα συστατικά είναι πρωτεΐνες και αμινοξέα, λιπίδια (λίπη, έλαια ή τα παράγωγά τους) και σάκχαρα. Η σημαντικότερη χρήση της γύρης είναι σήμερα ως τρόφιμα ή, σωστότερα, ως συμπλήρωμα τροφίμων.
Η γύρη, όπως άλλα πρωτεϊνικά πλούσια τρόφιμα, χάνει τη θρεπτική αξία της γρήγορα όταν αποθηκεύεται λάθος. Η φρέσκια γύρη που αποθηκεύεται στη θερμοκρασία δωματίου χάνει την ποιότητά της μέσα σε μερικές ημέρες. Η φρέσκια γύρη που αποθηκεύεται σε έναν ψυγείο χάνει ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας της μετά από ένα έτος.. σε λιγότερο από 45°C και αποθηκευμένος από το άμεσο φως του ήλιου.
Η γύρη μπορεί να κρατηθεί στη θερμοκρασία δωματίου για αρκετούς μήνες. Η ίδια γύρη μπορεί να παγώσει σε 5°C για τουλάχιστον ένα έτος ή να καταψυχτεί στους -15°C για πολλά έτη χωρίς ποιοτική απώλεια Από το φως του ήλιου, δηλ. τη UV ακτινοβολία, καταστρέφεται η θρεπτική αξία της γύρης, άλλα λεπτότερα χαρακτηριστικά υφίστανται πιθανώς τη χειρότερη ζημία. Η αποθήκευση της ξηράς γύρης σε γυαλί, ή στις σκοτεινές δροσερές θέσεις, είναι επομένως απαραίτητη.
Κανονικά, ο όρος ψωμί της μέλισσας αναφέρεται στη γύρη που αποθηκεύεται από τις μέλισσες στα κεριά τους.
Η γύρη έχει υποβληθεί σε επεξεργασία ήδη από τις μέλισσες για την αποθήκευση με την προσθήκη των διάφορων ενζύμων και του μελιού, η οποία ζυμώνεται στη συνέχεια. Αυτός ο τύπος ζύμωσης γαλακτικού οξέος είναι παρόμοιος με αυτόν στα γιαούρτια και καθιστά το τελικό προϊόν πιο εύπεπτο και εμπλουτισμένο με τις νέες θρεπτικές ουσίες
Δικαιώματα και υποχρεώσεις του Νοσοκομειακού Ασθενή
Σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 2071 / 1992 (ΦΕΚ 123/92 τ.α.), ο νοσοκομειακός ασθενής έχει τα ακόλουθα δικαιώματα:
Τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς 1. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα προσεγγίσεως στις υπηρεσίες του νοσοκομείου, τις πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειας του. 2. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας σε αυτόν με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει όχι μόνο την εν γένει άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, την κατάλληλη διαμονή, την κατάλληλη μεταχείριση και την αποτελεσματική διοικητική και τεχνική εξυπηρέτηση. 3. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν. Σε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα, η άσκηση αυτού του δικαιώματος γίνεται από το πρόσωπο που κατά νόμο ενεργεί για λογαριασμό του. 4. Ο ασθενής δικαιούται να ζητήσει να πληροφορηθεί ό,τι αφορά στην κατάστασή του. 5. Το συμφέρον του ασθενούς είναι καθοριστικό και εξαρτάται από την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που του δίνονται. Η πληροφόρηση του ασθενούς πρέπει να του επιτρέψει να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της καταστάσεως του και να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος ή να μετέχει στη λήψη αποφάσεων, που είναι δυνατόν να προδικάσουν τη μετέπειτα ζωή του. 6. Ο ασθενής ή ο εκπρόσωπός του σε περίπτωση εφαρμογής της παρ. 3, έχει το Δικαίωμα να πληροφορηθεί, πλήρως και εκ των προτέρων, για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιασθούν ή να προκύψουν εξ αφορμής εφαρμογής σε αυτόν ασυνήθων ή πειραματικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων. Η εφαρμογή των πράξεων αυτών στον ασθενή λαμβάνει χώρα μόνο ύστερα από συγκεκριμένη συγκατάθεση του ίδιου. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να ανακληθεί από τον ασθενή ανά πάσα στιγμή. 7. Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται τελείως ελεύθερος στην απόφαση του, να δεχθεί ή να απορρίψει, κάθε συνεργασία του με σκοπό την έρευνα ή την εκπαίδευσή. Η συγκατάθεσή του για τυχόν συμμετοχή του, είναι δικαίωμά του και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή . 8. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών και του περιεχομένου των εγγράφων που τον αφορούν, του φακέλου των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος.
Υποχρεώσεις Ασθενούς 1. Ο ασθενής έχει υποχρέωση να ενημερώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα φάρμακα που τυχόν έπαιρνε πριν την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο και να συνεργάζεται με ειλικρίνεια. 2. Για κάθε παράπονο ο ασθενής και οι συγγενείς να απευθύνονται στους ιεραρχικά υπεύθυνους καθώς και στo Γραφείο Επικοινωνίας με τον Πολίτη που λειτουργεί εντός του Νοσοκομείου. 3. Η παραμονή συγγενών και φιλικών προσώπων στους θαλάμους να είναι ολιγόωρη και όχι πολυπληθής, και να αποφεύγετε να έχετε μαζί σας παιδιά. 4. Οι συνοδοί που παραμένουν στους θαλάμους λόγω ειδικής άδειας, πρέπει να φροντίζουν στη διατήρηση της καθαριότητας. Να μην κάθονται στα κρεβάτια των ασθενών, να μην βάζουν λουλούδια στους θαλάμους και να μην κρατούν τρόφιμα, αναψυκτικά και καφέδες, γιατί μεταβάλλονται σε εστίες μικροβίων. 5. Οι συνοδοί και οι επισκέπτες να μην προκαλούν θόρυβο, γιατί οι ασθενείς έχουν ανάγκη ηρεμίας και ησυχίας. 6. Να μην φέρετε μαζί σας πολύτιμα αντικείμενα καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά. 7. Να είστε συνεπείς στα ραντεβού που έχετε κλείσει και να μην απομακρύνεστε από τους θαλάμους άνευ αδείας. 8. Να έχετε πάντα το βιβλιάριο υγείας, και ασφάλισης, τις εξετάσεις που τυχόν έχετε κάνει στο παρελθόν καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο ( πληροφοριακό δελτίο, οδηγίες κ.λ.π.). 9. Αν είστε ασφαλισμένος ή έχετε βιβλιάριο απορίας, η νοσηλεία σας καλύπτεται από το ασφαλιστικό σας ταμείο ή το Δημόσιο. 10. Εάν είστε ανασφάλιστος πληρώνετε το αντίτιμο του νοσηλείου σας, απευθείας και μόνο στο Λογιστήριο Νοσηλευομένων, που σας παρέχει και την σχετική απόδειξη. 11. Αμοιβή σε οποιοδήποτε πρόσωπο και για οποιοδήποτε λόγο είναι παράνομη και προσβάλει τους ίδιους τους εργαζόμενους. 12. Οι ασθενείς και οι συνοδοί αυτών, κατά την εισαγωγή τους, πρέπει να δίνουν απαραίτητα τα στοιχεία τους και τις πληροφορίες που τους ζητούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 13. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου. πηγή Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης |
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007
Τα πρόσθετα των τροφίμων
Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα Ε δηλαδή τα πρόσθετα είναι επιβλαβείς χημικές ουσίες και πρέπει να αποφεύγονται.
Παρά όμως την προσπάθεια δαιμονοποίησης τους είναι γνωστό ότι τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται από πάρα πολύ παλιά, αιώνες θα έλεγα στην συντήρηση των τροφίμων που είναι πάγια και διαρκής ανάγκη. Από πολύ παλιά το αλάτι χρησιμοποιούνταν για να συντηρηθεί το κρέας, ενώ το ξύδι χρησίμευε στη συντήρηση των λαχανικών υπό μορφή τουρσιού. Πολλοί ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα διογκωτικά όπως το baking powder, διάφορα πηκτικά για τις σάλτσες και τους ζωμούς, και διάφορες χρωστικές ουσίες, στην παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων.
Καθοριστικό ρόλο στη δυσφήμιση των προσθέτων ήταν η αλλαγή στη σήμανση και οι ετικέτες αναγραφής των συστατικών τη δεκαετία του 1980. Βάση των νέων απαιτήσεων, έπρεπε πια να αναγράφεται κάθε πρόσθετο στις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Μέχρι τη δεκαετία του 80, η ύπαρξη των προσθέτων δηλωνόταν βάση της χρησιμότητας τους ( δηλαδή συντηρητικά, αντιοξειδωτικά ή χρωστικές ). Με τους νέους κανόνες σήμανσης των τροφίμων δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίστα χημικών ονομασιών, σε ένα νέο σύστημα κωδικοποίησης των ουσιών με πρόθεμα το γράμμα «Ε». Η νέα κωδικοποίηση αποσκοπούσε να κάνει ευκολότερη και σαφέστερη την αναγνώριση των προσθέτων από τον καταναλωτή και σήμαινε απλά ότι το πρόσθετο αυτό είχε προεγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σαν ασφαλές για κατανάλωση.
Από τότε οι πολλές αρνητικές δημοσιεύσεις στον Τύπου που αφορούσαν τις «βλαβερές» συνέπειες των πρόσθετων, είχαν αποτέλεσμα οι βιομηχανίες τροφίμων να επανεξετάζουν την αναγκαιότητα της προσθήκης τους με στόχο την κατάργηση ή τον περιορισμό τους ενώ παράλληλα έγινε στροφή προς την ψύξη και την κατάψυξη.
Τα πρόσθετα τροφίμων σήμερα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και η ασφάλειά τους επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα πρόσθετα ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα και με το ρόλο που επιτελούν. Το καθένα έχει το δικό του όνομα και έναν αριθμό με το πρόθεμα E
αρχικό γράμμα της λέξης «Ευρώπη». Όλη η σειρά E100 είναι χρωστικές ουσίες, η E200 είναι συντηρητικά, η σειρά E300 είναι αντιοξειδωτικά και η E400 είναι γαλακτοματωποιητές και πηκτικές ουσίες.
Η άνευ λόγου και αιτίας δαιμονοποίηση τους δεν βοηθά σε τίποτα αφού τα Ε όσο και να φαίνεται υπερβολικό συμβάλουν:
- Στην ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων
- Στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων σε βάθος χρόνου
- Στη διαθεσιμότητα των τροφίμων από εποχή σε εποχή
- Στη διατήρηση της διατροφικής τους αξίας
- Στην παρασκευή των τροφίμων
Φθάσατε τα 45; Eξέταση στο έντερο
Oι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου προσβάλλουν τα τελευταία χρόνια και τα δύο φύλα με ελαφρά υπεροχή των ανδρών
Tου Αναστάσιου Γραμματόπουλου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος σε σειρά συχνότητας μετά τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα και η δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι 6% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του καρκίνο του παχέος εντέρου. Από αυτούς το 40% θα πεθάνει από τη νόσο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι ο ένας στους είκοσι Aγγλους θα αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου και από αυτούς μόνον ο ένας στους τρεις θα ζήσει πάνω από πέντε χρόνια.
Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, όμως εμφανίζεται πιο σπάνια (3%) στα άτομα κάτω των 45 χρόνων. Τα περιστατικά αυξάνονται μετά την ηλικία αυτή, με αποκορύφωμα τα 60 με 75 χρόνια. Ετσι, ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός εάν αρχίζει στην ηλικία των 45 χρόνων. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα, με ελαφρά υπεροχή των ανδρών.
Η μελέτη της γεωγραφικής κατανομής του καρκίνου του παχέος εντέρου ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή στην ίδια χώρα. Eτσι, διαπιστώνεται ότι είναι συχνότερη στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και σπανιότερη στην Αφρική, στη Νότιο Αμερική και στην Ασία. Είναι συχνότερη στις βόρειες Πολιτείες της Αμερικής, παρά στις νότιες.
Οι μετανάστες παρουσιάζουν αύξηση της συχνότητας σε σύγκριση με τη γενέτειρά τους, προσεγγίζοντας τη συχνότητα της περιοχής όπου μεταναστεύουν. Αυτό θεωρείται ότι υποδηλοί την ύπαρξη διαφόρων παραγόντων στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες ανάπτυξης της νόσου;1) Περιβαλλοντικοί. Πιστεύεται σήμερα ότι τη βασική σημασία έχει ο τύπος της διατροφής και ο τρόπος ζωής. Τα άτομα που μακροχρόνια καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ερυθρού κρέατος και ιδιαίτερα βοδινού, ζωικού κορεσμένου λίπους, υδατανθράκων χωρίς φυτικές ίνες και οινοπνεύματος, κάνουν καθιστική ζωή και είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου από τα άτομα που καταναλώνουν φυτικές ίνες από δημητριακά (πίτουρο), όσπρια, λαχανικά, φρούτα, τροφές πλούσιες σε φυλικό οξύ, ασβέστιο, καροτίνη και αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
2) Γενετικοί. Αφορούν περίπου το 6% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. Περιλαμβάνουν: α) Οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, πάθηση με παρουσία εκατοντάδων ή χιλιάδων πολυπόδων μέσα στο παχύ έντερο. Η μέση ηλικία ανάπτυξης των πολυπόδων είναι τα 16 χρόνια. Τα άτομα πρέπει να χειρουργούνται από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση. Εάν δεν χειρουργηθούν με αφαίρεση όλου του παχέος εντέρου, θα αναπτύξουν καρκίνο. β) Σύνδρομα αμαρτωματώδους πολυποδίασης. Είναι πολύ σπάνια και περιλαμβάνουν: 1) Tο σύνδρομο Peutz – Jeghers που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολυπόδων στον πεπτικό σωλήνα και μελάγχρωσης του δέρματος και 2) τη νεανική πολυποδίαση. Ανευρίσκονται στο 2% των παιδιών και εκδηλώνονται συνήθως με αιμορραγία. Ο κίνδυνος καρκίνου κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 9%.
Γενετικές εξετάσεις γίνονται, με τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος και ανάλυσης του DNA μέσω των λευκών αιμοσφαιρίων, για να τεκμηριώσουν τη διάγνωση και να καθορίσουν ποια μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κάνουν προληπτικούς ελέγχους με κολονοσκόπηση. Tα test αυτά είναι διαθέσιμα στο εμπόριο για κάθε γενετική κληρονομούμενη νόσο.
Εκτός από τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες υπάρχει και η κατηγορία των ατόμων με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του εντέρου.
Η Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.
Είναι γνωστό ότι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν δυσπλασία και ακολούθως καρκίνο του παχέος εντέρου. Το ακριβές, όμως, ποσοστό του κινδύνου ανάπτυξης της κακοήθειας εν σχέσει με τον γενικό πληθυσμό δεν είναι γνωστό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι διάφορες εργασίες που έχουν ανακοινωθεί περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών και σχετικά μικρό χρονικό διάστημα παρακολούθησής τους.
Ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι όσοι η πάθησή τους:
α) φθάνει μέχρι και την σπληνική καμπή,
β) διαρκεί πάνω από 10 χρόνια,
γ) συνοδεύεται από σκληρυντική χολαγγειίτιδα (νόσος του ήπατος) και
δ) καταλαμβάνει όλο το παχύ έντερο.
Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια. Με τον προληπτικό αυτό έλεγχο αναγνωρίζονται προκαρκινωματώδεις βλάβες, όπως είναι η δυσπλασία ή ακόμα και καρκίνος σε πολύ πρώιμα στάδια.
Η νόσος του Crohn παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου από την ελκώδη κολίτιδα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το πόσο συχνά οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται με κολονοσκόπηση για την πρόληψη από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Άτομα υψηλού κινδύνου
Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν σχετίζεται με τα σύνδρομα που περιγράφηκαν ούτε με τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου.
Παράγοντες κινδύνου για τη μεγάλη αυτή ομάδα των ασθενών είναι:
— Ηλικία πάνω από τα 50 χρόνια.
— Οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου.
— Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.
— Ιστορικό του ιδίου ατόμου με πολύποδα του παχέος εντέρου.
— Προηγούμενη χολοκυστεκτομή 20 χρόνια μετά την επέμβαση.
— Ιστορικό καρκίνου μήτρας και ωοθηκών.
— Ιστορικό καρκίνου του μαστού.
Ψάρια για μια Υγιεινή Διατροφή
Η ποικιλία των ψαριών, αλλά και η διατροφική τους αξία, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ωστόσο, κάθε είδος έχει τις ιδιαιτερότητες του. Αν τις γνωρίζετε, θα μπορείτε να τα μαγειρεύετε υγιεινά και νόστιμα.
Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια, μας -προσφέρουν μια θρεπτικότατη και νόστιμη τροφή, τα ψάρια. Είναι μια από τις πιο βασικές πήγες πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Οι μυημένοι στα μυστικά της αλιείας, έχουν κατατάξει τόσο τα ψάρια της θάλασσας, όσο και αυτά του γλυκού νερού σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη γεύση, το μέγεθος και την εμφάνιση τους. Επίσης, υπάρχουν και τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας που αποτελούν ένα εγγυημένο πιάτο σε σχετικά λογική τιμή.
ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ
Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να έχουν τα εξής γνωρίσματα: Μάτια διάφανα, καθαρά και εξογκωμένα. Βράγχια καθαρά και κατακόκκινα. Μυρωδιά ελαφριά και ευχάριστη, Σώμα σφικτό, δέρμα λαμπερό και λέπια που γυαλίζουν και αποκολλώνται δύσκολα. Αντίθετα, τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν σάρκα πλαδαρή, λέπια που φεύγουν εύκολα, μάτια θολά, βαθουλωμένα, κόκκινα γύρω- γύρω και γκρίζα ατή μέση. Επίσης, τα βράγχιά τους είναι σκούρα ή αποχρωματισμένα και η μυρωδιά τους δυσάρεστη.
ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ:
Τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.
-Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν: η σφυρίδα, η συναγρίδα, ο ξιφίας, το μπαρμπούνι, το φαγκρί, η μουρμούρα, το λυθρίνι, η κόκκινη σκορπίνα, το λαβράκι και η τσιπούρα.
- Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται: οι διάφοροι τύποι σαργών, το σκαθάρι, το μελανούρι, ο ροφός, η στήρα και το μυλοκόπι.
- Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται: όλα τα αφρόψαρα (κολιός, σκουμπρί, παλαμίδα, τόνος, σαρδέλα, ζαργάνα, γαύρος, αθερίνα, γόπα, κοκκάλι, σαβρίδι) και ο Κέφαλος, η σάλα, το μουγγρί, η σμέρνα, ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, το σαλάχι κ.ά.
ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ:
Τέτοιου είδους ψάρια υπάρχουν πολλά, όμως αναμφισβήτητα βασιλιάς τους είναι ο σολομός, που γεννιέται σε ορμητικά ρεύματα ποταμών, ενώ περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε θάλασσες. Ψάρι του γλυκού νερού είναι και η πέστροφα.
ΠΟΙΟ ΨΑΡΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ
Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά λίγα είναι τα ψάρια που διατηρούν τη νοστιμιά τους όλο το χρόνο. Η γεύση των περισσότερων αλλάζει ανάλογα με την εποχή και επηρεάζεται από τον καιρό, τη θερμοκρασία, τα θαλάσσια ρεύματα, το είδος της τροφής τους και από την περίοδο που γεννούν. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, το ψάρι χάνει συνήθως την όρεξη του, αδυνατίσει
τη γέννα, είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Ανάλογα λοιπόν με την εποχή, προτιμήστε:
- Το φθινόπωρο: τσιπούρες, σπάρους, λυθρίνια, ζαργάνες, κέφαλους, σαβρίδια.
- Το χειμώνα: μπαρμπούνια, μαρίδες, γόπες,
- Την άνοιξη: γαλέο, σπάρους, μένουλες, αφρόψαρα, πέρκες.
- Το καλοκαίρι: κουτσομούρες, κολιούς, λυθρίνια, σάλπες, σαρδέλες.
Τα ψάρια που η γεύση τους παραμένει σταθερή όλες τις εποχές είναι: οι παλαμίδες, οι συναγρίδες, τα πετρόψαρα, οι σφυρίδες και οι ροφοί.
ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ
Τα κατεψυγμένα ψάρια -που συνήθως πωλούνται καθαρισμένα και κομμένα- είναι μια καλή λύση για να δοκιμάσετε μερικά είδη που είναί πολύ νόστιμα, αλλά δεν υπάρχουν στα νερά των κοντινών θαλασσών. Τα ψαριά αυτά, εφόσον καταψύχονται μέσα στα πλοία, αμέσως μόλις ψαρευτούν, διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της φρεσκάδας και της νοστιμιάς τους.
Ωστόσο, τα κατεψυγμένα ψαριά πρέπει να ξεπαγώνουν πολύ καλά πριν μαγειρευτούν. Αν μαγειρευτούν παγωμένα, μπορεί να καούν εξωτερικά και να μείνουν άψητα στη μέση. Επίσης, αν έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τη συντήρηση, γίνονται μουντά, μαλακά και εμφανίζουν υγρά με κρυστάλλους πάγου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Το ψάρι είναι τροφή εύπεπτη και πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κοβάλτιο και χαλκό. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα, ο κολιός, ο γαύρος, η μαρίδα, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, είναι πηγές άφθονης βιταμίνης Α και Ο.
Ειδικά αυτά τα ψάρια, περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμφωνάμε όλες τις ιατρικές έρευνες επιδρούν ευεργετικά στο καρδιοαγγειακό σύστημα, ρίχνοντας την πίεση και παρεμποδίζοντας την απόφραξη των αρτηριών.
Σήμερα επικρατεί η άποψη πως αν τρώγαμε καθημερινά 30 γραμμάρια ψάρι, το ποσοστό των καρδιοπαθειών θα είχε μειωθεί στο μισό! Το ψάρι, τέλος, είναι το πιο κατάλληλο φαγητό για όσους κάνουν δίαιτα, αφού δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγες θερμίδες.
Συχνή η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Νέα Υόρκη:
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης με επικεφαλής την Δρ Ελένη Παπά έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 130 παιδιά που έπασχαν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ήταν 8-22 ετών. Εξ αυτών 94 είχαν νόσο Crohn και 36 ελκώδη κολίτιδα.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της 25-υδροξύ-βιταμίνης D στο αίμα, ένα συχνά χρησιμοποιούμενο και ακριβές μέσο υπολογισμού των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό. Μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της άθικτης παραθυρεοειδούς ορμόνης, η οποία εκκρίνεται από τον παραθυρεοειδή αδένα και συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για να σχηματιστούν νέοι οστικοί ιστοί. Η πυκνότητα του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης επίσης συνυπολογίστηκε.
Το 35% των παιδιών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και το 11% σοβαρή ανεπάρκεια. Τα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D ήταν όμοια στους ασθενείς με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα.
Τα επίπεδα της 25-υδροξύ-βιταμίνης D στο αίμα ήταν 53% χαμηλότερα μεταξύ των παιδιών με σκούρες επιδερμίδες, 33% χαμηλότερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και 32% υψηλότερα μεταξύ των παιδιών που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D συγκριτικά με αυτά που δεν είχαν πάρει ποτέ.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα θετικό συσχετισμό μεταξύ 25-υδροξύ-βιταμίνης D και βάρους, διάρκειας της νόσου και επίπεδων της λευκωματίνης στο αίμα.
Οι ασθενείς με νόσο Crohn που επηρεάζει το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος ήταν πιθανότερο να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Καμιά σχέση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ επιπέδων του 25-υδροξύ-βιταμίνης D και οστικής πυκνότητας του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης ή των επίπεδων της παραθυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα.
Ο μηχανισμός που εμπλέκεται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν είναι ξεκάθαρος, και απαιτούνται επιπρόσθετες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας αυτής και της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού σχήματος.
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007
Γιατί χρειάζεται ένας σύλλογος ασθενών με ΙΦΝΕ;
Όσο για τη δημιουργία του συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω να γίνει μία συνάντηση κατά το Φλεβάρη του 2008.
Θα ειδοποιηθούν εγκαίρως όλοι εκείνοι των οποίων στοιχεία έχω κατά καιρούς συλλέξει, συν όποιος άλλος ενημερωθεί από το βήμα αυτό και θέλει να έρθει.
Σκοπός της συνάντησης θα είναι να καταλάβουμε όλοι γιατί είναι αναγκαία η συγκρότηση μας σε σύλλογο, ότι δηλαδή δεν προσφέρει τίποτε η γνωριμία μεταξύ μας αν αυτό δεν συνδυαστεί με κατάλληλα συντονισμένες κινήσεις προς οποιονδήποτε φορέα, μαζί με το σύλλογο της Αττικής και της Κρήτης.
Αφού οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ-ΙBD) είναι αγνώστου αιτιολογίας, το μόνο ζητούμενο μέχρι να βρεθεί η λύση (= η ίαση στις περιπτώσεις που η βλάβη που έχει υποστεί ο οργανισμός είναι αναστρέψιμη) είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας:
- στον κοινωνικό μας χώρο
- στον εργασιακό μας χώρο
- στα ασφαλιστικά μας θέματα
- στα φορολογικά μας θέματα
- στις ιατρικές πράξεις που θα μας γίνουν
- στην ορθολογική χρήση των σημερινών, αλλά και των μελλοντικά αποτελεσματικότερων και με λιγότερες παρενέργειες, φαρμάκων
- στο σεβασμό της προσωπικότητας μας σε όλους του τομείς δραστηριοτήτων στην καθημερινότητας μας
- στο δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για το σώμα μας (μετά όμως από σωστή και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση από το γιατρό)
- σε πιο ενημερωμένους και αποτελεσματικότερους γιατρούς
- σε καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου μας
Να γίνει εισήγηση των συλλόγων των ασθενών σε συνεργασία με τη Γαστρεντερολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ι.Φ.Ν.Ε. ώστε να συγκροτηθούν ολοκληρωμένα κέντρα Ι.Φ.Ν.Ε. σε συγκεκριμένες κλινικές σε διάφορες πόλεις υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, γιατί όχι και στη δική μας (ο τροχός έχει ανακαλυφθεί και είναι στρόγγυλος).
Το θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι τα κέντρα αυτά :
- Θα έχουν σαν επίκεντρο μια γαστρεντερολογική κλινική (ή όπου κριθεί αναγκαίο το γαστεντερολογικό-ενδοσκοπικό τμήμα μιας παθολογικής κλινικής.
- Θα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά-παγκόσμια δεδομένα και διαδικασίες χειρισμού και διεργασιών αλλά και φιλοσοφίας.
- Θα συνεργάζονται συνεχώς με άλλες κλινικές ή τμήματα (αναγκαίο) όπως χειρουργικό-πρωκτολογικό, ακτινολογικό, βιοχημικό-αιματολογικό, κλινικό διαιτολόγο, ψυχολόγο κ.λ.π.
- Η συσσωρευμένη εμπειρία μαζί με τη συνεχή έρευνα αλλά και συνεργασία τους με τους ασθενείς και με άλλες κλινικές ανά τον κόσμο θα μετατρέπεται σε ποιότητα ζωής για τον ασθενή αλλά και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων τους.
- Η συνεργασία των γιατρών με τους ασθενείς μόνο να προσφέρει μπορεί με προϋπόθεση βέβαια την τήρηση πλαισίων και δεοντολογίας.
Κρατώντας στο μυαλό μας αυτά τα λίγα ας ενεργοποιηθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά ειδικά οι ασθενείς, για το κοινό μας συμφέρον.
Κάποιοι θα γελάσουν διαβάζοντας τα παραπάνω. Θα πουν "καλά πού νομίζεις ότι ζεις". Θα ανταπαντήσω ότι το ζητούμενο είναι το τέλειο για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό.
Κι ας μη ξεχνάμε : Στατιστικά 10.000 άτομα x 4 άτομα ανά οικογένεια + φίλοι περίγυρος κ.λ.π. = ~ 50.000 ψηφοφόροι. Η γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι αυτοί, οι πολιτικές αποφάσεις των οποίων επηρεάζουν την ποιότητα της δικής μας ΖΩΗΣ.-
Προτείνω λοιπόν συνάντηση-ημερίδα με θέμα :
"Σύλλογος ασθενών με νόσο του Crohn & ελκώδη κολίτιδα :
- Για ποιούς λόγους χρειάζεται ;
- Ποιούς θα βοηθήσει και πώς; "
Προτεινόμενος τόπος συνάντησης : αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Εθνικής Αμύνης 27 Θεσσαλονίκη. (χωρητικότητα ~150 άτομα)
Προτεινόμενος χρόνος συνάντησης : Φεβρουάριος 2008.
Προτεινόμενη πιθανή συνεργασία για χορηγία του (χαμηλού) κόστους της συνάντησης : 'Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής.
Προτεινόμενοι καλεσμένοι : ασθενείς, συγγενείς και φίλοι τους καθώς και επιλεγμένοι γιατροί και δικηγόρος (κατά προτίμηση ασθενής) που θα αναλάβει τη διαδικασία δημιουργίας του Συλλόγου αν αποφασιστεί ποιοι θα είναι τα ιδρυτικά μέλη .
Ανακοίνωση-δημοσίευση των αποτελεσμάτων-αποφάσεων της συνάντησης σε ημερήσιο τύπο, Ιατρική κοινότητα, Φαρμακευτικές εταιρείες κ.λ.π.
σχόλια, απαντήσεις, προτάσεις,
δηλώσεις συμμετοχής.
ασθενής με νόσο του Crohn
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007
Πώς θα επικοινωνείτε σωστά με τους άλλους
Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)
Προτού εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές - οδηγίες, μελετήστε τις καλά, και σιγουρευτείτε ότι τις καταλάβατε. Εφαρμόζοντάς τες όλο και συχνότερα στις καθημερινές σας σχέσεις με τον σύντροφο, τα παιδιά σας, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας, θα διαπιστώσετε ότι οι σχέσεις δεν είναι τόσο δύσκολες όπως αρχικά νομίζατε! Καλή αρχή!...
Πριν αρχίσετε να τις εφαρμόζετε θα ήταν καλό να τις μελετήσετε πολύ προσεχτικά.
- Όταν μιλάτε προσπαθήστε να είστε ακριβείς σ’αυτό που λέτε και περιγραφικοί.
- Αποφεύγετε να γενικεύετε (π.χ. ‘Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκες για μένα’, ‘πάντα ήσουν τέτοιος’, ‘Πότε κοίταξες τις ανάγκες μου;’
- Αποφεύγετε να υποθέτετε τι θέλει να πει ο άλλος, ή τι σκέφτεται
- Αποφεύγετε να αναλύετε τα κίνητρά του/της
- Μη χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς
- Εκφράστε την επιθυμία σας έτσι ώστε να έχει τη μορφή συγκεκριμένης πρότασης
- Αυτό μπορεί να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος
(π.χ. ‘...Θα ήθελα να με κοιτάς όταν μου μιλάς, γιατί έτσι νιώθω ότι μου δίνεις περισσότερη σημασία’) - Bάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου, και σκεφτείτε με προσοχή πώς νιώθει, ή τι σκέφτεται για το θέμα.
- Δείξτε κατανόηση και εκφράστε την αποδοχή σας στον άλλον:
-Με τον τόνο της φωνής σας,
-Την στάση του σώματός σας,
-Και τις εκφράσεις του προσώπου σας
-Με το να επαναλαμβάνετε αυτό που είπε ο άλλος πριν από σας, και κυρίως με -το να επαναλαμβάνετε τις πιο σημαντικές σκέψεις κι επιθυμίες του. - Διατυπώστε τις σκέψεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φανερό ότι πρόκειται για τη δική σας γνώμη. (αντί να πεις: ‘παραμελείς το παιδί μας’, μπορείς να πεις: ‘Πιστεύω ότι το παιδί μας αισθάνεται παραμελημένο από σένα’. Αν διατυπώνεις τη γνώμη σου με τέτοιο τρόπο, είναι πιο πιθανό ο άλλος να αναρωτηθεί για ποιο λόγο έχεις τη συγκεκριμένη άποψη, ή να ακούσει προσεχτικά αυτό που λες.
- Εκφράζετε τα συναισθήματά σας για το θέμα που συζητάτε, και αποφεύγετε γενικές αναφορές του τύπου: ‘Είμαι θυμωμένη μαζί σου’. Είναι προτιμότερο να πείτε: ‘Είμαι θυμωμένη μαζί σου γιατί πιστεύω ότι το παιδί μας νιώθει παραμελημένο από σένα’.
- Όταν λέτε κάτι προσπαθήστε να δείχνετε και τα θετικά σας συναισθήματα στον συνομιλητή σας, εφόσον νιώθετε έτσι. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι ενδιαφέρεστε γι’αυτόν –ανεξάρτητα από το παράπονο που εκφράζετε, ή τον θυμό σας για κάτι που συνέβη- αισθάνεται λιγότερο απειλημένος κι εχθρικός, και ίσως ενοχληθεί λιγότερο απ’όσα πείτε.
- Προσπαθήστε να είστε όσον είναι δυνατόν πιο ακριβείς και συγκεκριμένοι σ’αυτό που λέτε. Όταν για παράδειγμα, περιγράφετε μια συμπεριφορά, αντί να πείτε: ‘Μου αρέσει να είσαι τρυφερή μαζί μου’, πείτε: ‘Μου αρέσει όταν μ’αγκαλιάζεις και με φιλάς’.
- Όταν θέλετε να εκφράσετε το παράπονό σας ότι ο άλλος δεν σας φιλά όταν φεύγει για την δουλειά, ή όταν γυρίζει στο σπίτι, αντί να του πείτε: ‘Ποτέ δεν με φιλάς’, είναι προτιμότερο να του πείτε: ‘Θα μου άρεσε όταν φεύγεις το πρωί για τη δουλειά να με φιλάς’, ή ‘θα μου άρεσε όταν γυρίζεις σπίτι να με φιλάς μόλις μπαίνεις’.
- Όταν λέτε κάτι να είστε σίγουροι και ξεκάθαροι μέσα σας γι’αυτό που θέλετε να πείτε. Το ίδιο σίγουροι πρέπει να είστε όταν ζητάτε από τον άλλον να συμπεριφερθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Πρέπει δηλαδή να είστε πρώτα εσείς ξεκάθαροι μέσα σας τι είδους πρέπει να είναι αυτή η συμπεριφορά, ώστε να δώσετε στον άλλον να καταλάβει τι ακριβώς ζητάτε.
- Δείξτε συμπάθεια στον άλλον την ώρα που εκφράζετε τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας:Προτού αρχίσετε να εκφράζεστε, μπείτε στη θέση του άλλου και προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα νιώθει ακούγοντας αυτά που θέλετε να του πείτε, προσπαθήστε να φανταστείτε πόσο θα του κοστίσει να κάνει αυτό που του ζητάτε.
Τέλος, προσπαθήστε να δείξετε ότι κατανοείτε και τη δική του άποψη.
Αν κάνετε τα παραπάνω, είναι πιο πιθανό το άλλο άτομο να καταλάβει και να αποδεχτεί τα όσα λέτε. Να θυμάστε πάντα ότι για να σας δείξουν κατανόηση, πρέπει πρώτα να δείξετε εσείς κατανόηση!!...
(Παράδειγμα: Όταν θέλετε να προτείνετε στον σύντροφό σας να βγαίνετε έξω πιο συχνά, αντί να του πείτε: ‘Εγώ θέλω να βγαίνουμε πιο συχνά, αλλά εσύ δεν φαίνεται να με πολύ-υπολογίζεις...’, θα είναι πιο σωστό να πείτε: ‘Ξέρω ότι σου αρέσει να μένεις σπίτι, και ότι η κοινωνική ζωή δεν σου είναι τόσο απαραίτητη όσο σε μένα. Ξέρω επίσης, ότι προβληματίζεσαι με τα οικονομικά μας. Όμως εμένα θα μου ήταν ευχάριστο μια με δυο φορές το μήνα να πηγαίνουμε κάπου με φίλους και νομίζω ότι αυτό θα με βοηθούσε να νιώθω καλύτερα και πιο ευχαριστημένη’. - Είναι σημαντικό να εκφράζετε έγκαιρα τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας, ιδιαίτερα τα αρνητικά, προτού συσσωρευτούν μέσα σας και είναι δύσκολο να τα ελέγξετε.
Φροντίστε να εκδηλώνετε ιδιαίτερα τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η απογοήτευση, η αίσθηση αδιαφορίας που εισπράττετε από τον άλλον, αφού όμως πρώτα ηρεμήσετε κάπως. Μ’αυτόν τον τρόπο δεν θα καταπιεστείτε και θα του δώσετε να καταλάβει ότι σας ενοχλεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του. - Μη διακόπτετε το συνομιλητή σας όταν μιλά. Απαντήστε του μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι τελείωσε. Όταν έρθει η σειρά σας να πάρετε τον λόγο, μη βιαστείτε να απαντήσετε ή να μιλήσετε. Απαντήστε μόνο όταν είστε σίγουροι ότι καταλάβατε τι εννοούσε ο άλλος. Αν κάτι δεν σας είναι σαφές, κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις, και μην βιάζεστε να οδηγηθείτε σε υποθέσεις.
Τρόποι να ζητήσετε διευκρινήσεις:
Αντί να πείτε: ‘δεν σε κατάλαβα’, ή ‘Τι εννοείς;..’, είναι προτιμότερο να δηλώσετε απλά ότι αυτό ή το άλλο σημείο δεν σας είναι ξεκάθαρο.
Επαναλάβετε τα λόγια του άλλου, ώστε να ελέγξετε εάν καταλάβατε σωστά.
Γενικά να θυμάστε:
Όταν μιλάτε, φροντίστε:
- αυτό που λέτε να δείχνει ότι καταλαβαίνετε την άποψη του άλλου, και να περιλαμβάνει και το πώς αισθάνεστε αυτή τη στιγμή (π.χ. ‘Ξέρω ότι είσαι κουρασμένη από τις δουλειές του σπιτιού, αλλά δεν μου είναι ευχάριστο να ακούω τα παράπονά σου μόλις επιστρέφω κουρασμένος από τη δουλειά μου...’, ή ‘καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό για σένα να έρθω μαζί σου, αλλά πίστεψέ με νιώθω σήμερα πολύ κουρασμένη για να βγω έξω...’)
- Φροντίστε να επικεντρώνεστε μόνο στο παρόν και να μην αναφέρεστε σε γεγονότα του παρελθόντος. Μην ξεφεύγετε από το θέμα, και μη συγκρίνετε το συγκεκριμένο περιστατικό με άλλα που έγιναν πιο παλιά
- Φροντίστε ώστε τα μηνύματα του σώματός σας να συμφωνούν με τα λεκτικά μηνύματα που στέλνετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Καλή δουλειά!
Μόνο έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά 4 έως 6 Δεκεμβρίου
Mόνο έκτακτα περιστατικά θα δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά 4/12 με 6/12.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας, Πειραιά προκήρυξε απεργιακή κινητοποίηση από την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: νέο μισθολόγιο, ανθρώπινο ωράριο, προσλήψεις, καθώς και ν΄αυξηθεί η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς σήμερα έχουμε τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται έντονα και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στον κύριο ασφαλιστικό φορέατους που είναι το ΤΣΑΥ, προγραμματίζοντας την ενοποίησή του με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία αρνούνται, διεκδικώντας αυτονομία και αυτοδιαχείριση του ΤΣΑΥ και εξομοίωση των νέων ασφαλισμένων με τους παλιούς.
Στησυνέντευξη τύπου του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή προς το Ταμείο τους, από ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αφορά κράτηση 13,3% επί των ιατρικών πράξεων, η οποία δεν αποδίδεται από τους εργοδότες στο ΤΣΑΥ. Το ταμείο εμφανίζει αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων 1 προς 5,5, έχει κερδοφόρες επενδύσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία παραμένει αναξιοποίητη.
Οι γιατροί ζητούν επαναφορά του κοινωνικού πόρου που καταργήθηκε μόνο για το ΤΣΑΥ το 1997, υλοποίηση της ειλημμένης δέσμευσης της πολιτείας για επιστροφή 35.000.000 ευρώ κατ’ έτος από τον προϋπολογισμό, μετά την κατάργηση του κοινωνικού πόρου.
Παράλληλα, διεκδικούν επιστροφή των χρημάτων που αποδόθηκαν στο ΛΑΦΚΑ, απόδοση από το κράτος των οφειλομένων, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, πλήρη σύνταξη στα 35 και όχι στα 39 και άμεση λύση της ασφαλιστικής κάλυψης των νέων γιατρών για το διάστημα μακρόχρονης αναμονής τους για έναρξη ειδικότητας.
Η ΕΙΝΑΠ αλλά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας συμμετέχουν και στην πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στις 12 του μήνα, καθώς και στην πανυγειονομική πανελλαδική απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου. Στην πανυγειονομική απεργία συμμετέχουν επίσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, με βασικό αίτημα να μην θιγούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
10 βήματα να γίνει η άσκηση τρόπος ζωής
Ας το παραδεχτούμε. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αρχίσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης σε τακτική βάση. Εξάλλου, οι περισσότεροι το έχετε πετύχει πάνω από μια φορά.
Το πρόβλημα είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται, όπως και η ενέργεια, αποσπόμαστε από άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας ή δεν βλέπουμε αρκετά σύντομα απτά αποτελέσματα και…τα παρατάμε.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να συνεχίζουν χωρίς να εγκαταλείπουν τη γυμναστική.
Ποιο είναι το μυστικό τους;
Πρόσφατη έρευνα της Diane Klein έριξε λίγο φως στο θέμα. Οι άνθρωποι που ασκούνται μακροχρόνια (κατά μέσον όρο 13 χρόνια) ρωτήθηκαν σχετικά με αυτό που τους δίνει ώθηση
Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις τους, δεν τους απασχολούσε τόσο το σμίλεμα των μυών αλλά η ευεξία και το να είναι υγιείς.
Ακολουθεί η κατάταξη των παραγόντων που τους έδιναν ώθηση να ασκηθούν:
- Καλή φόρμα
- Αισθήματα ευεξίας
- Ενέργεια
- Ευχαρίστηση από την άσκηση
- Η άσκηση ως προτεραιότητα
- Καλύτερος ύπνος
- Αίσθημα εγρήγορσης
- Έλεγχος βάρους
- Εμφάνιση
Πώς μπορεί κάποιος να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα γυμναστικής;
Ακολουθούν δέκα συμβουλές για να γίνει η άσκηση συνήθεια.
Nα έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων που σας ευχαριστούν
Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να σας αναγκάζει να πάτε στο γυμναστήριο ή να αγοράσετε ακριβά μηχανήματα.
Το να έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως γυμναστική με βάρη, περπάτημα, τρέξιμο, τένις, ποδήλατο και αεροβική θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση του να έχετε κάτι να κάνετε ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας.
Υποσχεθείτε σε κάποιον άλλο ότι θα γυμνάζεστε
Η κοινωνική διάσταση της άσκησης μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Μπορείτε να περπατάτε παρέα με κάποιον άλλο ή να κάνετε μαζί ασκήσεις γυμναστικής. Η ενθάρρυνση και η στήριξη από τον άλλο είναι επίσης παράγοντας που σας δίνει ώθηση.
Κάντε την άσκηση προτεραιότητα
Πρέπει να είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Το πλεονέκτημα είναι ότι φίλοι και συγγενείς μαθαίνουν ότι αποτελεί μέρος της ταυτότητάς σας.
Άσκηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε νωρίς το πρωί
Οτιδήποτε μπορεί να σαμποτάρει την απόφασή σας να κάνετε πρωινή γυμναστική. Μπορείτε να το παρακάμψετε και ξυπνώντας νωρίς χωρίς να χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο θα ενεργοποιηθείτε με την άσκηση.
'Η ασκηθείτε γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά
Το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να γυμναστείτε κατά την επιστροφή από τη δουλειά. Μην γυρίσετε σπίτι. Δεν υπάρχουν πολλοί που θα γυρίσουν σπίτι και μετά θα αλλάξουν ρούχα και θα ξαναβγούν για γυμναστική.
Ασκηθείτε ακόμα και αν είστε κουρασμένοι
Οι πιθανότητες είναι ότι θα αισθάνεστε καλύτερα μετά την άσκηση. Η άσκηση δίνει ενέργεια. Αναπνέετε βαθιά και το σώμα κάνει καλύτερη χρήση του οξυγόνου. Θα νιώσετε ευφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά.
Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν αξίζετε αναγνώριση για κάτι που θα έπρεπε να κάνετε έτσι κι αλλιώς ή ότι αν κουμπώσει το παντελόνι σας με προσπάθεια αυτό θα είναι ανταμοιβή. Όμως πόση έμπνευση μπορεί να σας δώσει αυτό;
Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορά και ότι η επιβράβευση μας κινητοποιεί. Οπότε, αποφασίστε για κάποιο στόχο και την επιβράβευση και δουλέψτε προς αυτή την κατεύθυνση. Κάντε ότι ταιριάζει σε σας.
Περπατήστε η βγάλτε βόλτα το σκύλο σας
Αν σας αρέσει το περπάτημα και δεν έχετε ασκηθεί για λίγο καιρό, 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα θα σας δώσουν 30 λεπτά, σύμφωνα με τον Κλάιν.
Περπατήστε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα. Κανείς δεν αρχίζει με τόσα βήματα. Εξακριβώστε ποιός είναι ο μέσος όρος των δικών σας βημάτων σε καθημερινή βάση και την επόμενη εβδομάδα προσπαθήστε να περπατήσετε 300 βήματα παραπάνω κάθε μέρα. Αυξήστε τα βήματα κάθε εβδομάδα.
Μπορείτε επίσης να περπατήσετε παρέα μ έναν σκύλο ο οποίος προσφέρει και συντροφιά.
Καταγράψτε τη δραστηριότητά σας
Γράψτε τα πράγματα που είναι σημαντικά για σας. Τέτοια μπορεί να είναι πόση ώρα εξασκείστε κάθε μέρα, πόσα βήματα κάνατε, πόσο μακριά τρέξατε ή κάνατε ποδήλατο, πόσο ζυγίζετε κλπ.
Να αντιλαμβάνεστε όλους τους δείκτες προόδου
Είναι ευχάριστο όταν τα ρούχα σας έχουν καλύτερη εφαρμογή και όταν σηκώνετε περισσότερα βάρη ασκείστε περισσότερο χωρίς να εξαντληθείτε.
Ωστόσο υπάρχουν άλλοι δείκτες προόδου, όπως
- Το να κοιμάστε καλύτερα
- Να σκέφτεστε πιο καθαρά
- Να έχετε περισσότερη ενέργεια
- Να καταλαβαίνετε ότι οι μυς σας δεν ‘πιάνονται’ στις βαριές δουλειές
- Να ακούτε τον γιατρό σας να σας συγχαίρει για τη βελτιωμένη χοληστερόλη σας, την πίεση, την πυκνότητα των οστών, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο στο αίμα.
Γαστροσκόπηση από τη...μύτη
Της Σοφίας Νέτα
Από από τη μύτη και όχι από το στόμα μπορεί να γίνεται πλέον η γαστροσκόπηση, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον πόνο αλλά και το αίσθημα ναυτίας του εξεταζόμενου. Επίσης η νέα μέθοδος δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.
Η νέα μέθοδος γαστροσκόπησης παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δημήτρη Καραγιάννη σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε, η οποία εισάγει στη χώρα μας το πρωτοποριακό αυτό ενδοσκόπιο.
Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης ‘Η ενδοσκόπηση του άνω γαστρεντερικού είναι παραδοσιακά μία επίπονη εξέταση, στην οποία μέχρι σήμερα πολλοί ιατροί ομολογούν ότι δεν θα ήθελαν ποτέ να υποβληθούν. Κι αυτό γιατί η παραδοσιακή ενδοσκόπηση συχνά προκαλεί αντανακλαστική κίνηση του φάρυγγα και ναυτία, καθώς το γαστροσκόπιο ακουμπά στη βάση της γλώσσας κατά την ενδοσκοπική εξέταση.’
Πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι ότι:
- Ο ασθενής δεν παίρνει νάρκωση κατά την διάρκεια της εξέτασης
- Νιώθει ελάχιστο πόνο
- Έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέταση από μόνιτορ και να συνομιλεί με τον γιατρό
- Μπορεί αμέσως, μετά την εξέταση, οδηγώντας να επιστρέψει στη δουλειά η στο σπίτι του
- Μπορεί να φάει η να πιει αμέσως μετά την ενδοσκόπηση
- Δεν χρειάζεται παρακολούθηση μετά την εξέταση
Σημαντικά πλεονεκτήματα δίνει η νέα μέθοδος και στον γιατρό καθώς:
- Κατά τη διάρκειά της εξέτασης έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον ασθενή
- Να εξηγεί στον ασθενή τα ευρήματα
- Να ρωτά αν ο εξεταζόμενος αισθάνεται πόνο ή δυσφορία, ή ακόμα και να συζητά επί γενικότερων θεμάτων
- Έχει λιγότερο άγχος γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος λόγω νάρκωσης και διότι ο ασθενής έχει μειωμένο πόνο
- Ο μειωμένος πόνος και χρόνος της εξέτασης προσελκύει περισσότερους ασθενείς, μεγαλώνοντας τη φήμη του γιατρού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η επικοινωνία αυτή δίνει την δυνατότητα στον ασθενή σταδιακά να χαλαρώνει και να δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης που επιτρέπει την ασφαλή εξέταση. Το ρινικό γαστροσκόπιο EG-530N είναι μια ιατρική συσκευή η οποία έχει πολύ μικρή διάμετρο (λιγότερο από 6 χιλ), ενώ διαθέτει εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, που επιτρέπει στον γαστρεντερολόγο να διακρίνει ελάχιστες αλλοιώσεις στους ιστούς, με αποτέλεσμα την διάγνωση του καρκίνου του στομάχου σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο.
Η ρινική γαστροσκόπηση σύντομα θα πραγματοποιείται σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας μας και θα μπορούν πλέον να υποβληθούν στην εξέταση κι αυτοί που από φόβο την απέφευγαν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο γύρω στις 70.000 γαστροσκοπήσεις.
Η προετοιμασία για την εξέταση απαιτεί μόλις 15 λεπτά προκειμένου ο γιατρός να ψεκάσει με τοπικό αναισθητικό τη μύτη του ασθενούς προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή του ενδοσκοπίου.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Ιάπωνα καθηγητή κ Miyawaki το 93% από 1876 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί με τον παραδοσιακό τρόπο σε γαστροσκόπηση, θα προτιμούσε στο μέλλον να υποβληθεί σε ρινική ενδοσκόπηση. Επίσης η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε γαστροσκόπηση προτιμούν την ρινική προσπέλαση.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια επιστημονική μελέτη, αποδεικνύεται πως σε ετήσια βάση με τη νέα μέθοδο αυξήθηκαν σε ποσοστό 28% με 29% οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση, μετά το 2002, οπότε και καθιερώθηκε η ρινική εξέταση.
Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ (για όσους τον ξέχασαν)
Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή. Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου.
Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία. Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο.
Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη. Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου.
Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά. Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα...
Ο όρκος του Ιπποκράτη - Αρχαίο Κείμενο
1. ΟΜΝΥΜΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΙΗΤΡΟΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑΝ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΣΑΣ ΙΣΤΟΡΑΣ ΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ, ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ.
2. ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ, ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΧΡΗΖΟΝΤΙ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ, ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ, ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ.
3. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣΙ ΚΙΑ ΤΟΙΣΙ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙΣΙ ΣΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙΣ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΩ ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ.
4. ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΖΟΜΑΙ ΕΠ'ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ.
5. ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ, ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΞΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝ ΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ.
6. ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ.
7. ΟΥ ΤΕΜΕΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΜΗΝ ΛΙΘΙΩΝΤΑΣ, ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΔΕ ΕΡΓΑΤΗΣΙΝ ΑΔΡΑΣΙΝ ΠΡΗΞΙΟΣ ΤΗΣ ΔΕ.
8. ΕΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ, ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΝ.
9. Α Δ'ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ Η ΙΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ , Η ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Α ΜΗ ΧΡΗΠΟΤΕ ΕΓΚΑΛΕΣΘΑΙ ΕΞΩ, ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ, ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ.
10. ΟΡΚΟΝ ΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΥΓΧΕΟΝΤΙ ΕΙΗ ΕΠΑΥΡΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΣ ΤΟΝ ΑΙΕΙ ΧΡΟΝΟΝ, ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΕΟΝΤΙ, ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΕΩΝ.