Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Ψάρια για μια Υγιεινή Διατροφή


Η ποικιλία των ψαριών, αλλά και η διατροφική τους αξία, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ωστόσο, κάθε είδος έχει τις ιδιαιτερότητες του. Αν τις γνωρίζετε, θα μπορείτε να τα μαγειρεύετε υγιεινά και νόστιμα.

Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια, μας -προσφέρουν μια θρεπτικότατη και νόστιμη τροφή, τα ψάρια. Είναι μια από τις πιο βασικές πήγες πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Οι μυημένοι στα μυστικά της αλιείας, έχουν κατατάξει τόσο τα ψάρια της θάλασσας, όσο και αυτά του γλυκού νερού σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη γεύση, το μέγεθος και την εμφάνιση τους. Επίσης, υπάρχουν και τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας που αποτελούν ένα εγγυημένο πιάτο σε σχετικά λογική τιμή.


ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ

Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να έχουν τα εξής γνωρίσματα: Μάτια διάφανα, καθαρά και εξογκωμένα. Βράγχια καθαρά και κατακόκκινα. Μυρωδιά ελαφριά και ευχάριστη, Σώμα σφικτό, δέρμα λαμπερό και λέπια που γυαλίζουν και αποκολλώνται δύσκολα. Αντίθετα, τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν σάρκα πλαδαρή, λέπια που φεύγουν εύκολα, μάτια θολά, βαθουλωμένα, κόκκινα γύρω- γύρω και γκρίζα ατή μέση. Επίσης, τα βράγχιά τους είναι σκούρα ή αποχρωματισμένα και η μυρωδιά τους δυσάρεστη.


ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ:

Τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

-Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν: η σφυρίδα, η συναγρίδα, ο ξιφίας, το μπαρμπούνι, το φαγκρί, η μουρμούρα, το λυθρίνι, η κόκκινη σκορπίνα, το λαβράκι και η τσιπούρα.

- Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται: οι διάφοροι τύποι σαργών, το σκαθάρι, το μελανούρι, ο ροφός, η στήρα και το μυλοκόπι.

- Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται: όλα τα αφρόψαρα (κολιός, σκουμπρί, παλαμίδα, τόνος, σαρδέλα, ζαργάνα, γαύρος, αθερίνα, γόπα, κοκκάλι, σαβρίδι) και ο Κέφαλος, η σάλα, το μουγγρί, η σμέρνα, ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, το σαλάχι κ.ά.


ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ:

Τέτοιου είδους ψάρια υπάρχουν πολλά, όμως αναμφισβήτητα βασιλιάς τους είναι ο σολομός, που γεννιέται σε ορμητικά ρεύματα ποταμών, ενώ περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε θάλασσες. Ψάρι του γλυκού νερού είναι και η πέστροφα.


ΠΟΙΟ ΨΑΡΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ

Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά λίγα είναι τα ψάρια που διατηρούν τη νοστιμιά τους όλο το χρόνο. Η γεύση των περισσότερων αλλάζει ανάλογα με την εποχή και επηρεάζεται από τον καιρό, τη θερμοκρασία, τα θαλάσσια ρεύματα, το είδος της τροφής τους και από την περίοδο που γεννούν. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, το ψάρι χάνει συνήθως την όρεξη του, αδυνατίσει
τη γέννα, είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Ανάλογα λοιπόν με την εποχή, προτιμήστε:

- Το φθινόπωρο: τσιπούρες, σπάρους, λυθρίνια, ζαργάνες, κέφαλους, σαβρίδια.

- Το χειμώνα: μπαρμπούνια, μαρίδες, γόπες,

- Την άνοιξη: γαλέο, σπάρους, μένουλες, αφρόψαρα, πέρκες.

- Το καλοκαίρι: κουτσομούρες, κολιούς, λυθρίνια, σάλπες, σαρδέλες.

Τα ψάρια που η γεύση τους παραμένει σταθερή όλες τις εποχές είναι: οι παλαμίδες, οι συναγρίδες, τα πετρόψαρα, οι σφυρίδες και οι ροφοί.


ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

Τα κατεψυγμένα ψάρια -που συνήθως πωλούνται καθαρισμένα και κομμένα- είναι μια καλή λύση για να δοκιμάσετε μερικά είδη που είναί πολύ νόστιμα, αλλά δεν υπάρχουν στα νερά των κοντινών θαλασσών. Τα ψαριά αυτά, εφόσον καταψύχονται μέσα στα πλοία, αμέσως μόλις ψαρευτούν, διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της φρεσκάδας και της νοστιμιάς τους.

Ωστόσο, τα κατεψυγμένα ψαριά πρέπει να ξεπαγώνουν πολύ καλά πριν μαγειρευτούν. Αν μαγειρευτούν παγωμένα, μπορεί να καούν εξωτερικά και να μείνουν άψητα στη μέση. Επίσης, αν έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τη συντήρηση, γίνονται μουντά, μαλακά και εμφανίζουν υγρά με κρυστάλλους πάγου.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το ψάρι είναι τροφή εύπεπτη και πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κοβάλτιο και χαλκό. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα, ο κολιός, ο γαύρος, η μαρίδα, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, είναι πηγές άφθονης βιταμίνης Α και Ο.

Ειδικά αυτά τα ψάρια, περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμφωνάμε όλες τις ιατρικές έρευνες επιδρούν ευεργετικά στο καρδιοαγγειακό σύστημα, ρίχνοντας την πίεση και παρεμποδίζοντας την απόφραξη των αρτηριών.

Σήμερα επικρατεί η άποψη πως αν τρώγαμε καθημερινά 30 γραμμάρια ψάρι, το ποσοστό των καρδιοπαθειών θα είχε μειωθεί στο μισό! Το ψάρι, τέλος, είναι το πιο κατάλληλο φαγητό για όσους κάνουν δίαιτα, αφού δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγες θερμίδες.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ