Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γονιδιακά τεστ σώζουν από άσκοπες χημειοθεραπείες




Φρένο στις άσκοπες χημειοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού υπόσχονται δύο καινούργιες εξετάσεις. Πρόκειται για τις MSI και Oncotype Dx, οι οποίες, μέσω της λήψης αίματος ή σάλιου και δείγματος από τον καρκινικό ιστό, αποκαλύπτουν ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν χημειοθεραπεία, αλλά και δείχνουν τον δρόμο για την εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Οι δύο εξετάσεις αφορούν σε ασθενείς που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, πριν υπάρξουν μεταστάσεις. Ταυτόχρονα, για περιπτώσεις κληρονομικού καρκίνου οι εξετάσεις αυτές ενδείκνυνται και για την οικογένεια του ασθενούς, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν αν κάποιο μέλος της οικογένειας πρόκειται να εμφανίσει κι αυτό καρκίνο.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Μπασδάνης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
“H εξέταση MSI εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και κοστίζει 270 ευρώ. Χαρακτηρίζει τον κληρονομούμενο καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 90% και κατά 10%-15% τον σποραδικό καρκίνο. Οι υψηλές τιμές αυτής της εξέτασης σημαίνουν ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Ουσιαστικά, από τους 100 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου, οι 70 δεν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία”, εξήγησε ο κ. Μπασδάνης.
Παράλληλα ανέφερε ότι αν η εξέταση MSΙ δώσει χαμηλές τιμές, ο ασθενής υποβάλλεται στη δεύτερη εξέταση, το Oncotype Dx, η οποία μετρά την έκφραση 12 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Η μέτρηση έχει κλίμακα από το 0 έως 100. Από 1 έως 30 βαθμούς, ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, από 30 έως 40 βαθμούς είναι μία ενδιάμεση κατάσταση, οπότε ο γιατρός λαμβάνει υπόψη άλλες παραμέτρους (παθολογοανατομικούς δείκτες και ηλικία) για να συστήσει ή όχι χημειοθεραπεία, ενώ πάνω από 40 βαθμούς ο ασθενής θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, η εφαρμογή της MSI μειώνει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των ταμείων από τις χημειοθεραπείες, καθώς το όφελος αγγίζει τα 2.075.000 ευρώ ετησίως για τους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου.
Αντίστοιχη είναι η εφαρμογή των εξετάσεων αυτών και στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του μαστού. Όπως ανέφερε ο χειρουργός μαστού Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης, με τις εξετάσεις αυτές αποφεύγεται η χημειοθεραπεία στο 37%-40% των περιπτώσεων με καρκίνο του μαστού, ενώ το κέρδος για τα ταμεία φτάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πάντως η εξέταση Oncotype Dx προς το παρόν γίνεται μόνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και για αποστολή δείγματος και εξέταση απαιτούνται δύο εβδομάδες, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 2.850 ευρώ. Η εξέταση αυτή θα γίνεται σύντομα και στη χώρα μας από ιδιωτικό κέντρο ανάλυσης γενετικού υλικού.
Ο μοριακός βιολόγος Γεώργιος Νασιούλας τόνισε ότι στο μέλλον η εφαρμογή των δύο νέων εξετάσεων θα αφορά και σε καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα.


Σε λειτουργία το εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Άρχισε πάλι να λειτουργεί, ύστερα από περιπέτειες ετών, εξυπηρετώντας τους ασθενείς με καρκίνο, το πολύπαθο Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής και ο αξονικός εξομοιωτής βρίσκονταν σε αχρηστία, καθώς η λειτουργία του τμήματος είχε κολλήσει στην Επιτροπή Ακτινοπροστασίας του υπουργείου Υγείας. Λόγω αλλαγής στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη επιτροπή τελούσε υπό παραίτηση, οπότε εκκρεμούσε και η σχετική έγκριση.
Αποτέλεσμα ήταν οι καρκινοπαθείς να αναγκάζονται να απευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το προσωπικό του εργαστηρίου απλώς παρέμενε σε ετοιμότητα.
Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και το εργαστήριο, το μοναδικό ανεξάρτητο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα, που διαθέτει τον πλέον εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό στη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργεί πάλι. Οι πολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη να κλείσουν ραντεβού για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και από 008.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα: 2310 993520, 2310 993421, 2310 993448.

πηγή : http://www.makthes.gr


JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ