Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

"Διαστημικό" κοκτέιλ προκαλεί ύφεση της νόσου του Crohn



Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ισραηλινής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, η χορήγηση σε παιδιά με νόσο του Crohn διατροφικής θεραπείας με ένα κοκτέιλ θρεπτικών ουσιών, όπως αυτά που λαμβάνουν οι αστροναύτες στο διάστημα, οδήγησε σε ύφεση της νόσου σε 60% των ασθενών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ποσοστό επιτυχίας της διατροφικής θεραπείας είναι παρόμοιο με αυτό που επιτυγχάνεται με τη χρήση βασισμένης σε στεροειδή θεραπείας, που είναι η κλασική θεραπεία για τη φλεγμονώδη αυτή νόσο του εντέρου, με τη διαφορά ότι η διατροφική θεραπεία δεν έχει την ανεπιθύμητη ενέργεια της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς δεν πρέπει να καταναλώνουν καμία άλλη τροφή, ενώ η διατήρηση της ύφεσης μπορεί να απαιτεί την πρόσληψη 25-50% των καθημερινών θερμίδων από τη διατροφική θεραπεία, ορισμένες φορές ακόμη και για χρόνια. Το γεγονός αυτό, δηλώνουν οι ερευνητές, καθιστά την αποδοχή της θεραπείας δύσκολη και τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξη ιατρών, διαιτολόγων, ψυχολόγων και, φυσικά, των οικογενειών τους.

Πηγή: United Press International

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ