Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Μόνιμοι χιλιάδες συμβασιούχοι ΑμεΑ






Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

19/5/2011
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

«Πράσινο φως» για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) ανάβει δικαστική απόφαση-σταθμός που αρνείται να εφαρμόσει τη συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις, δίνοντας προβάδισμα στη συνταγματική ρύθμιση που επιβάλλει στο κράτος να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της αναπηρίας, εξασφαλίζοντας σε ΑμεΑ την επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας (άρθρο 21 του Συντάγματος).
Η πρώτη δικαστική δικαίωση αφορά 13 συμβασιούχους ΑμεΑ που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τους οποίους κρίνεται ότι στην πραγματικότητα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι' αυτό πρέπει η σύμβασή τους να θεωρηθεί αορίστου χρόνου, να εξακολουθήσει η απασχόλησή τους σε διάφορες θέσεις εργασίας (υπάλληλοι γραφείου, αποθηκάριοι, κλητήρες κ.λπ.) και να υποχρεωθεί ο δήμος να τους πληρώσει και μισθούς υπερημερίας, από τότε που έληξε η σύμβασή τους.

Απόφαση

Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν οι κρατικοί φορείς, οι δήμοι και άλλοι εργοδότες ανανέωσαν για ένα έτος την απασχόλησή τους, μετά τα τριετή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επιβάλλει, μάλιστα, την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας για τρεις μήνες (ποσά 2.500 ευρώ έως 2.845 ευρώ σε συμβασιούχους με μηνιαίες αποδοχές 834 ευρώ έως 948 ευρώ), κρίνοντας ότι έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία και υπογραμμίζοντας ότι έχουν απόλυτη ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται, λαμβανομένου υπόψη και του ότι λόγω της αναπηρίας τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν άλλη εργασία.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ