Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Ποζιτρονική Τομογραφία - Νέα μέθοδος διάγνωσης


Μια νέα και αξιόπιστη εξέταση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο.

Όπως είπε, μιλώντας στο Prevention, ο Δρ. Ι. Ε. Δατσέρης, Διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, «η ποζιτρονική τομογραφία μπορεί να διαγνώσει τυχόν υποτροπή του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο». Με τη βοήθεια των δυνατοτήτων της πυρηνικής ιατρικής, η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα γλυκόζης που καταναλώνει το κύτταρο (τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν περισσότερη γλυκόζη). Στην Ελλάδα γίνεται στον Eυαγγελισμό και σε άλλα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα. Κοστίζει γύρω στα 1.500 ευρώ και, στα δημόσια νοσοκομεία, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μία ώρα πριν την εξέταση θα σας χορηγηθεί ένα ήπιο αγχολυτικό, που θα βοηθήσει τους μυς σας να είναι χαλαροί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ακόμη, ο γιατρός θα μετρήσει το σάκχαρό σας. Σε περίπτωση που ξεπερνάει τα 150 mg/dl, η εξέταση θα πρέπει να ματαιωθεί. Διαφορετικά, αφού ο γιατρός πάρει το ιστορικό σας, θα σας χορηγήσει το φάρμακο για να κάνετε την εξέταση και στη συνέχεια θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι για 50 λεπτά σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Έπειτα, θα οδηγηθείτε στο χώρο της εξέτασης. Οι τομογραφίες διαρκούν 45 λεπτά. Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 3 ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες: Μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.evaggelismos-hosp.gr.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ