Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007

O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα ζουν καθημερινά εκατομμύρια βακτήρια, τα οποία αποτελούν τη μικροβιακή χλωρίδα και συντελούν στην καλή ή κακή λειτουργία του οργανισμού μας.

Τι ακριβώς είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι φιλικοί ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμά τους από τη γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό εξουδετερώνοντας τα εχθρικά εντερικά βακτήρια τα οποία είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Για να προάγουμε λοιπόν την υγεία του οργανισμού μας, πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε τα ευεργετικά βακτήρια της μικροβιακής χλωρίδας ενεργά και σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Που μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά; Από έρευνες έχει αποδειχθεί πως τα προβιοτικά επιδρούν ευεργετικά στη υγεία του ανθρώπου. Κάποιες από τις ευεργετικές τους επιδράσεις είναι:

• Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού προλαμβάνοντας τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

• Καταπολέμηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη.

• Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από φλεγμονές του εντέρου (Νόσος Crohn, Κολίτιδα)

• Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τη λήψη αντιβιοτικών. Καταπολέμηση διαρροϊκών συμπτωμάτων.

• Θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

• Αντικαρκινική δράση και μείωση της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

• Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας μέσω βελτίωσης της κινητικότητας του εντέρου.

Που μπορούμε να τα βρούμε και πως θα τα αναγνωρίσουμε; Τα προβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά υπό μορφή κάψουλας, σκόνης ή μέσα σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ικανοποιητική χορήγηση προβιοτικών με την προσθήκη στην τροφή.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα με προβιοτικά διευκολύνοντας έτσι όσους θα ήθελαν να τα συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους. Μπορούμε λοιπόν να τα βρούμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, Κεφίρ) , Προϊόντα κρέατος (αλλαντικά) , Λαχανικά (ξινό λάχανο, πίκλες) , Ψωμί (προζύμι), Ποτά (κρασί) , σε παιδικές τροφές και Βρεφικά γάλατα, σε σκευάσματα ( Bion 3) Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε από την ετικέτα των τροφίμων στην οποία συνήθως αναγράφονται ως εξής: Streptococcus thermophilus, B. Bifidobacteria, L. Acidophilus, Bifidobacterium Actiregularis.

Επιλέξτε τρόφιμα ενισχυμένα με προβιοτικά βακτήρια και βελτιώστε τον τρόπο ζωής και την υγεία σας


Μαρία Τσολάκη!

* Διαιτολόγος - διατροφολόγος στα LUXO medical clinics στη Βέροια

(τηλ. 2331060808)

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ