Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Συζήτηση με τον ιατρό Κωνσταντίνο Ντάμπο: Έρευνα για τη νόσο CROHN, φέρνει πρώτη τη Χίο στον κόσμο (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)



Κυ 15/7/2007


Τον συναντήσαμε στο ιατρείο του.
«Μαγαζί» το είπε ο ίδιος, παραδεχόμενος με μια ομολογουμένως σκληρή και άκρως ρεαλιστική δόση ειλικρίνειας ότι οι ασθενείς είναι και πελάτες. Η συζήτηση μαζί του ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όπως θα διαπιστώσετε και εσείς. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας πολλούς προβληματισμούς, όπως γιατί τέτοιοι επιστήμονες να δουλεύουν ως ιδιώτες όταν μάλιστα έχει έλλειψη της ειδικότητας τους το Νοσοκομείο μας, και ακόμα, ποια είναι η τύχη αυτών των ερευνών που ειδικά για τη
μαστίχα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις υγείας.


Από το Εδιμβούργο όπου έζησε μια δεκαετία, ο Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος Κωνσταντίνος Ντάμπος κάνοντας ειδικότητα και διδακτορικό, επέστρεψε στη Χίο, λίγο πριν την Ολυμπιάδα του 2004.


Ο βασικός λόγος της επιστροφής του είναι ο γιος του Γιάννης. «Δε θέλαμε το παιδί μας να γίνει Σκοτσέζος, γιατί κακά τα ψέματα. Εκεί που πηγαίνεις σχολείο αυτή την κουλτούρα ενστερνίζεσαι».


Επαναπατριζόμενος εργάζεται για δυόμιση χρόνια στο Νοσοκομείο με σύμβαση, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο. Τελειώνοντας η σύμβαση συνέχισε να συνεργάζεται με το ίδρυμα.
«Επειδή δεν υπάρχει κάποιος γαστρεντερολόγος εκεί, το νοσοκομείο έκανε μια συμφωνία και με τους τρεις γαστρεντερολόγους ότι ανά μήνα θα καλύπτουμε τα περιστατικά και θα πληρωνόμαστε από το ταμείο του νοσοκομείου. Μέχρι που πήγανε οι πρώτοι λογαριασμοί. Τότε και έκανε πίσω και δήλωσε ότι δεν μπορεί να πληρώνει, αν θέλουν να πληρώνουν οι άρρωστοι…».


Από τον Απρίλιο και μετά ο κ. Ντάμπος και οι συνάδελφοί του γαστρεντερολόγοι καλύπτουν τα επείγοντα του νοσοκομείου, αλλά μέχρις εκεί…


μαστίχα η θαυματουργή


Έρευνα για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Από το 2003 όταν ακόμα ήταν στο Εδιμβούργο ξεκίνησε μια συνεργασία με την ΕΜΧ (ως γνωστό όλες τις έρευνες γι’ αυτό το σκοπό τις χρηματοδοτεί η ΕΜΧ) στον τομέα των ερευνών για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.


Δεν πρόλαβε καν να προχωρήσει τα διαδικαστικά και έτσι η όλη ιστορία της έρευνας για τη
μαστίχα εξελίχθηκε εδώ στη Χίο σε συνεργασία και με το Νοσοκομείο. Μέσα στο 2005 αρχίζουνε οι δυο μελέτες που έγιναν με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα όπως είδαμε από αυτά που μας είπε ο κ. Ντάμπος.


«Η μια για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, την οποία τη χαρακτηρίζαμε πιλοτική γιατί κάναμε μια μελέτη σε 24 μόνο ασθενείς, τους χωρίσαμε σε δυο γκρουπ με 12 ασθενείς το καθένα. Το ένα γκρούπ πήρε μόνο
μαστίχα να εκριζώσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και το άλλο πήρε μαστίχα και ένα άλλο φάρμακο που θεωρητικά θα βελτίωνε τις επιδόσεις της μαστίχας.


Συνέβη το αντίθετο. Κανένας από αυτούς που πήραν τη
μαστίχα και το άλλο φάρμακο δεν εκρίζωσε το ελικοβακτηρίδιο, ενώ εκείνοι που πήραν μόνο μαστίχα είχαν θετικά αποτελέσματα. Αυτό παρέμεινε διαχρονικά, καθώς αυτοί οι άρρωστοι για ένα χρόνο παρακολουθήθηκαν μετά, και συνέχισαν να έχουν αρνητικό».


Έρευνα για τη δυσπεψία


Μια μεγαλύτερη ερεύνα έγινε σε 108 ασθενείς που υπέφεραν από δυσπεψία και παρουσίαζαν προβλήματα στην κοιλιά, φουσκώματα για όλα αυτά. Τους κάναμε μια γαστροσκόπιση που ήταν φυσιολογική, δεν είχαν ελικοβακτηρίδια ή άλλα σημάδια φλεγμονής.
Οι μισοί από αυτούς έπαιρναν είτε ζαχαρίστα είτε κάποιο φάρμακο για τρεις βδομάδες και οι άλλοι μισοί
μαστίχα. Μετά κοιτάξαμε αν είχανε κάποια βελτίωση στα συμπτώματα τους. Τα αποτελέσματα ήταν και εδώ ενθαρρυντικά.
Είδαμε ότι το 75% των ανθρώπων που πήραν
μαστίχα είχαν βελτίωση στα συμπτώματα τους Οι άλλοι που πήραν φάρμακο δεν παρουσίασαν καμιά βελτίωση.»


Μια δυσάρεστη πρωτιά


Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου


Ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά στον κόσμο κατέχει η Χίος σε ασθενείς με τη νόσο του
CROHN. Το απέδειξε έρευνα που έγινε στο νησί από δύο γιατρούς γαστρεντερολόγους, τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ντάμπο και Γιάννη Κιρλαγκίτση. Τους λόγους που συμβαίνει αυτό θα τους μάθουμε στο μέλλον, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια μελέτη στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της Χίου.
Για το θέμα μιλήσαμε με τον κ. Ντάμπο, ο οποίος μας εξήγησε:
«Η ιστορία ξεκίνησε από παρατηρήσεις που κάναμε εγώ και ο συνάδελφος του Γιάννης Κιρλαγκίτσης.
Διαπιστώνοντας ότι είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό αρρώστων με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή μελέτη, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό νοσημάτων αυτών είναι πολύ οξυμμένο στη Χίο και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές μεταξύ Κάμπου, Νεοχωρίου και Θυμιανών.
Παρακινούμενοι από αυτή την διαπίστωση, παίρνουμε μέρος σε μια παγκόσμια μελέτη που συντονίζει για την Ελλάδα ο κ. Μάτζαρης, διευθυντής του γαστρεντερολογικού τμήματος του Ευαγγελισμού.


Από εκεί θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες και για τη Χίο, γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση ποσοστών και μάλιστα στις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι γενετικό, είναι από τροφή, νερό…


Όλα αυτά θα μας τα δείξει η μελέτη.»



Η νόσος
CROHN


Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου , δηλαδή η Ελικώδης κολίτις και η νόσος του
CROHN είναι νοσήματα που προκαλούν μια χρόνια και ειδική φλεγμονή μόνο στο παχύ έντερο η πρώτη και σ’ ολόκληρο το πεπτικό σύστημα η δεύτερη.
Η ακριβής αιτιολογία αυτών των δύο νόσων παραμένει άγνωστη. Η επικρατούσα όμως άποψη είναι η ότι η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής προδιαθέσεως και αρκετών παραγόντων του περιβάλλοντος.
Οι ασθενείς που πάσχουν από ελικώδη κολίτιδα και νόσο του
Crohn θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή. Η σοβαρότητα και η εξέλιξη της νόσου όμως διαφέρει σημαντικά από άρρωστο σε άρρωστο.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ