Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Νέα εντερικά βακτήρια σχετίζονται με τη νόσο Crohn


health.in.gr


Νέα Υόρκη: Η αύξηση στα εντερικά επίπεδα ενός νέου τύπου λοιμώδους βακτηρίου Escherichia coli μαζί με την μείωση του βακτηρίου Clostridium, φαίνεται να εμπλέκεται στην εκδήλωση της νόσου Crohn, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The ISME Journal: Multidisciplinary Journal of Microbial Ecology.

Ο Δρ Κέννεθ Σίμπσον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησαν αναλύσεις DNA για να συγκρίνουν την μικροβιακή εντερική χλωρίδα σε ασθενείς με νόσο Crohn και σε υγιή άτομα.

Συγκριτικά με άλλες ομάδες ατόμων, οι πάσχοντες από νόσο Crohn είχαν αύξηση των ειδών του E.coli και μείωση του Clostridium στην επηρεασμένη περιοχή του λεπτού εντέρου. Επιπρόσθετα, η σοβαρότητα της πάθησης στο λεπτό έντερο ήταν άμεσα σχετική με τον αριθμό των βακτηρίων του E.coli που ήταν παρόντα. Μόνο τα διηθητικά είδη του E.coli εντοπίστηκαν στο φλεγμονώδες βλεννώδες εσωτερικό του εντερικού τοιχώματος.

Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι το διηθητικό E.coli έχει χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του παθογόνου E.coli και του Enterobacteriaceae, τα οποία εντοπίζονται στο εξωτερικό του εντέρου.

Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι μια νέα ομάδα E.coli περιέχει ευκαιριακά παθογόνα που μπορεί να προκαλούν την χρόνια εντερική φλεγμονή στα επιρρεπή άτομα.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ