Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

6 μύθοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Καταρρίπτουμε τους πιο γνωστούς...

Είναι ο πιο «unisex» απ' όλους τους τύπους του καρκίνου. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε γυναίκες και άντρες και επηρεάζει το κατώτερο τμήμα του εντερικού σωλήνα, δηλαδή το παχύ έντερο και το ορθό. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών (κυρίως σε παχύσαρκους). Συνήθως «χτυπά» μετά τα 60. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εάν το αντιληφθείτε έγκαιρα. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, αφού νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η ενημέρωση και κυρίως η πρόληψη είναι οι λύσεις στην αντιμετώπισή του. Ωστόσο εξακολουθεί η ελλιπής ενημέρωση να είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ριζική επέμβαση. Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι που τον συνοδεύουν και ανακαλύψτε τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.


Μύθος 1ος: Στην Ελλάδα επειδή ακολουθούμε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής τα ποσοστά είναι χαμηλά

Πιστεύουμε πως η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μας προστατεύει από τον κίνδυνο! Περισσότερα όμως από 6.000 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά σημαντικός και φέρνει τη χώρα μας σε επικίνδυνα επίπεδα καρκίνου σχεδόν ανάλογα με τις Δυτικού τύπου κοινωνίες (π.χ. ΗΠΑ). Παρ' όλα αυτά, στη χώρα μας όχι μόνο αμελούμε γενικά την ιατρική παρακολούθηση, αλλά και ειδικότερα όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ή προσωπικό ιστορικό πολύποδων, συχνά δεν κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνονται μετά το 50ό έτος σε άντρες και γυναίκες. Πρόκειται για έναν απλό έλεγχο μικροσκοπικής αιμορραγίας στα κόπρανα (Amoccult test). Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει στο σπίτι και χορηγείται δωρεάν από όλα τα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας μας.


Μύθος 2ος: Οι πολύποδες του εντέρου είναι καρκίνος

Οι πολύποδες δεν είναι καρκίνος. Όμως πρέπει να αφαιρούνται διότι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ειδική κατηγορία αποτελούν οι «κληρονομικοί» πολύποδες, αυτοί δηλαδή που εμφανίζονται στα μέλη μιας οικογένειας και που ευθύνονται για το περίπου 1% του συνόλου των καρκίνων του παχέος εντέρου. Εφόσον γνωρίζετε ότι κάποιος στην οικογένειά σας είχε πολύποδα στο έντερο, θα πρέπει από την ηλικία των 40 ετών να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση.


Μύθος 3ος: Επειδή είχε η μητέρα μου θα έχω και εγώ

Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί όντως μια σημαντική επιβάρυνση. Στην περίπτωση που έχετε έναν συγγενή πρώτου βαθμού, με διάγνωση καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 45 ετών, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Όσοι εμφανίζουν αυτή τη νόσο σε μικρές ηλικίες έχουν προφανώς γενετική προδιάθεση, την οποία ενδεχομένως την έχουν κληροδοτήσει και στα παιδιά τους. Παρ' όλα αυτά ο κληρονομούμενος καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των κρουσμάτων της νόσου. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα συνδυάζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου. Αντίθετα, το σύνδρομο του ευερέθιστου συνδρόμου (σπαστική κολίτιδα) δεν ενοχοποείται για υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και του πρωκτού.


Μύθος 4ος: Τα αντισυλληπτικά ενοχοποιούνται για την εμφάνισή του

Όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες πιθανώς να υπάρχει και αντίθετη σχέση. Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ενδέχεται να είναι μέχρι και 20% μικρότερος, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας του Μιλάνο. Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα 19 διεθνών μελετών που σύγκριναν τα ποσοστά εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου σε γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια.


Μύθος 5ος: Οι τηγανητές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο

Παλαιότερες επιστημονικές μελέτες είχαν καταδείξει ότι η έκθεση τροφών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, προκαλεί τη δημιουργία μιας χημικής ένωσης από την οποία προκύπτει μια ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Cancer» φαίνεται πως η ακρυλαμίδη δεν έχει καρκινογόνες ιδιότητες. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το έγκριτο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, δεν βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της ακρυλαμίδης και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντιθέτως, τα υψηλά ποσοστά της ουσίας ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του.

Μύθος 6ος: Τα λαχανικά ερεθίζουν το παχύ έντερο
Η διατροφή διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου. Εάν καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και με χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών, αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Εκτιμάται πως διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να παράγουν «προστατευτικά χημικά» τα οποία όταν αποτίθενται στο έντερο δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας.
Ένα διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) μπορεί να έχει προστατευτική δράση. Αντίστοιχες είναι και οι ιδιότητες της ντομάτας, η οποία έχει το δικό της ευεργετικό ρόλο λόγω του λυκοπένιου που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι μέρος μιας ομάδας θρεπτικών στοιχείων γνωστών ως καροτενοειδή, βοηθά τον οργανισμό να αναπτύξει αντιοξειδωτική δραστηριότητα. Αυτή η ιδιότητα δίνει στο λυκοπένιο τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου αλλά και των καρδιακών νόσων.
Επίσης, το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με τη δημιουργία ενός προστατευτικού μανδύα στο έντερο το οποίο δεν επιτρέπει την απορρόφηση των χολικών οξέων που προέρχονται από το κόκκινο κρέας. Ένα από αυτά τα οξέα, το δεοξυχολικό οξύ εκτιμάται πως ευνοεί τη δημιουργία τύπων πολύποδα που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ