Έρευνα-σοκ του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα βαρέα μέταλλα
«Εμπλουτισμένα» με... βαρέα μέταλλα αποδεικνύονται τα βιολογικά προϊόντα. Παρ΄ όλο που θεωρούνται και διαφημίζονται ως απαλλαγμένα από κάθε είδους χημικές ουσίες, έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών- η πρώτη στην Ελλάδα- δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις τους σε κάδμιο και μόλυβδο είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερες από αυτές των συμβατικών προϊόντων.
Η σύγκριση βιολογικών- συμβατικών που έκαναν οι επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας) δείχνει ότι περίπου 4 στα 10 προϊόντα βιολογικής παραγωγής είχαν υψηλότερες ή τις ίδιες συγκεντρώσεις καδμίου σε σχέση με τα συμβατικά.
Για παράδειγμα, η μέση συγκέντρωση καδμίου στα συμβατικά δημητριακά ήταν 16,3 νανογραμμάρια ενώ στα αντίστοιχα βιολογικά 21,7. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τον μόλυβδο, καθώς 6 στα 10 βιολογικά προϊόντα είχαν τις ίδιες συγκεντρώσεις με τα συμβατικά. Σημειώνεται ότι και τα δύο βαρέα μέταλλα θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία και έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνων. Ο μόλυβδος (Ρb) προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Το κάδμιο (Cd) θεωρείται υπεύθυνο για δυσλειτουργίες στο ήπαρ, βλάβες στα οστά, τον θυρεοειδή αδένα, το αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις των δύο μετάλλων ήταν κάτω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Λάθος εντύπωση. «Η κοινή γνώμη έχει την εντύπωση ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις στα πάντα- σε όλους τους ρύπους- σε σύγκριση με τα συμβατικά.
Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τα δύο βαρέα μέταλλα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σωτήρης Καραβόλτσος, μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη. Όπως τονίζει, η έρευνα δεν έχει στόχο να πλήξει τη βιολογική αγορά. «Υποστηρίζουμε τα βιολογικά. Ωστόσο ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος για το τι περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζει».
Οι ερευνητές εξέτασαν και τις συγκεντρώσεις των δύο βαρέων μετάλλων σε προϊόντα που πωλούνται στην αγορά ως βιολογικά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πιστοποιημένα. Τα αποτελέσματα μάλιστα έδειξαν ότι αρκετά βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι περίπου το ίδιο ίσως και πιο επιβεβαρυμένα με κάδμιο και μόλυβδο από εκείνα που δεν έχουν καταφέρει να πάρουν την πολυπόθητη πιστοποίηση.
Λιπάσματα. Η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες στα χωράφια που σήμερα είναι βιολογικά είναι μία από τις αιτίες, όπως αναφέρεται στην έρευνα, για την εμφάνιση των δύο βαρέων μετάλλων, κυρίως του καδμίου στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά. «Το χρονικό διάστημα των 2- 3 ετών που απαιτείται για τη μετατροπή ενός συμβατικού χωραφιού σε βιολογικό δεν επαρκεί για την αποικοδόμηση όλων των βαρέων μετάλλων», επισημαίνει ο κ. Καραβόλτσος. Άποψη με την οποία δεν συμφωνεί ο υπεύθυνος τύπου του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, κ. Κώστας Παζαρακιώτης. Όπως λέει, «πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και έχει κριθεί ότι είναι σωστό».
Οι επιστήμονες προσθέτουν πως η ύπαρξη καδμίου και μολύβδου οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετά βιολογικά χωράφια μπορεί να βρίσκονται κοντά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης όπως αυτοκινητόδρομους και βιομηχανίες. «Κάνουμε αναλύσεις κυρίως στα χωράφια που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια και Εθνικές Οδούς, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή. Πρέπει, εξάλλου, ο κόσμος να καταλάβει ότι τα βιολογικά δεν παράγονται σε... γυάλινες σφαίρες», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, γεωπόνος- γενικός διευθυντής του οργανισμού πιστοποίησης ΒΙΟΕΛΛΑΣ.