Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει τη θνησιμότητα στη νόσο Crohn

Νέα Υόρκη: Τα φάρμακα που παίρνει το άτομο προκειμένου να καταπολεμήσει τη νόσο Crohn επηρεάζει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.

Ερευνητική ομάδα του Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Λίζα Χέρριντον εξηγεί ότι «παρά την βελτιωμένη θεραπεία, οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ειδικά εκείνοι με νόσο Crohn συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Ο κίνδυνος της νόσου είναι αυξημένος όχι μόνο για τις σχετιζόμενες τη γαστρεντερική πάθηση αιτίες, αλλά για τις αναπνευστικές παθήσεις και λοιμώξεις». Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες μελέτησαν τον κίνδυνο θανάτου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε μια ομάδα μελών του Kaiser Permanente και επικεντρώθηκαν στη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 9.032 άτομα που είχαν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου από το 1996 μέχρι και το 2002. Εξ αυτών, οι 3.241 είχαν νόσο Crohn, οι 5.238 ελκώδη κολίτιδα και οι 553 και τις δύο προαναφερόμενες παθήσεις. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος στην πρώτη ομάδα συγκριτικά με τα υγιή μέλη του Kaiser Permanente. Αντίθετα ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος στην ομάδα της ελκώδους κολίτιδας.

Τα ακριβή αίτια που σχετίζονταν με τη νόσο Crohn ήταν οι λοιμώξεις, τα αναπνευστικά νοσήματα, η πεπτική νόσος και η ηπατική νόσος. Αντιπροσώπευαν το 29% των θανάτων. Με την ελκώδη κολίτιδα, αν και ο συνολικός κίνδυνος θανάτου δεν ήταν αυξημένος, παρατηρήθηκε τετραπλάσιος κίνδυνος θανάτου από την πεπτική νόσο, που αντιπροσώπευε το 12% όλων των θανάτων. Συνολικά το 88% των ασθενών με νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα χρησιμοποιούσε τουλάχιστον ένα φάρμακο για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τελικά η χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος για τη νόσο Crohn μείωνε τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%. Ωστόσο η επίδραση ποικίλε με την ατομική φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, η χρήση αμινοσαλικυλικού, μείωνε τη τον κίνδυνο κατά 30%, ενώ η χρήση σκευασμάτων που τροποποιούν την ανοσοποιητική αντίδραση αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 30%.


JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ