Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

"Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Εντέρου"




5 τρόποι να σταματήσεις τα προβλήματα του εντέρου
προτού σταματήσουν αυτά την πορεία σου
(ίσως και για πάντα).



Τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι (μαζί με τον καρκίνο του πνεύμονα) ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στις χώρες της Ε.Ε. (εκτιμάται ότι 6 στους 100 θα παρουσιάσουν τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους).

Σχεδόν στις 9 στις 10 περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου προέρχεται από πολύποδες. Οι πολύποδες αυτοί είναι συνήθως καλοήθεις, είναι πιθανό όμως να εξαλλαχθούν σε καρκίνο καθώς αυξάνεται το μέγεθός τους. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 35%-40% των ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών, δηλαδή περίπου 2.000.000 άνθρωποι, έχουν έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο.

Ωστόσο πολλές μορφές καρκίνου που «χτυπούν» το γαστρεντερικό σύστημα είναι εύκολο να θεραπευθούν εάν διαγνωσθούν εγκαίρως, αναφέρει ο Ντάγκλας Φάιγκελ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας κι Επιστημών του Ορεγκον στο Πόρτλαντ. Οι πολύποδες μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από τα τοιχώματα του παχέος εντέρου πολύ πριν μεταλλαχθούν σε καρκίνο και τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εάν όμως τους αφήσεις να κάνουν τη «βρόμικη» δουλειά τους, μάλλον θα αναγκαστείς να αφήσεις κι εσύ τα εγκόσμια...


Αρα η απάντηση είναι ότι πρέπει να ελέγχεις συχνά το γαστρεντερικό σύστημα, κυρίως εάν είσαι άνω των 50 ετών κι έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Από τις πολλές διαγνωστικές επιλογές που έχεις, ποια είναι η καλύτερη για σένα;


Εξέταση Κολονοσκόπηση


Τι είναι; Ενας ειδικός σωλήνας (κολονοσκόπιο) λαμβάνει εικόνες του εντέρου. Εργαλεία τα οποία είναι ενσωματωμένα στο κολονοσκόπιο αφαιρούν τους προβληματικούς ιστούς.


Πώς προετοιμάζομαι; Με νηστεία και με λήψη ήπιων καθαρτικών. Μετά την εξέταση εμφανίζεται μεγάλη διόγκωση του εντέρου και αποβολή αερίων καθώς το έντερο επανέρχεται στο φυσιολογικό.


Σε τι είναι καλή; Εξερευνά το παχύ έντερο και αφαιρεί τυχόν πολύποδες. Αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη εξέταση. Το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ιάσιμες εάν διαγνωσθούν έγκαιρα.


Κάποια κουλ πτυχή; Μπορείς να φορτώσεις τις εικόνες σε ένα CD για να τις έχεις για σουβενίρ. Ή να τις κάνεις πόστερ.


Πόσο θα κοστίσει; Το διαγνωστικό κομμάτι της εξέτασης κυμαίνεται από 200-300 ευρώ. Στην περίπτωση πάντως που υπάρξουν ευρήματα, όπως πολύποδας που πρέπει να αφαιρεθεί, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα.


Εξέταση Εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση


Τι είναι; Ενας σωλήνας με μέγεθος ενός δαχτύλου εισάγεται στο ορθό, το διογκώνει με αέρα και λαμβάνει εικόνες του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου. Μπορεί να κάνει βιοψία σε ύποπτους ιστούς.


Πώς προετοιμάζομαι; Δίαιτα με υγρά επί δύο μέρες. Δύο φορές κλύσμα πριν από την εξέταση. Δεν γίνεται αναισθησία και η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Εντονο φούσκωμα και αέρια μετά την εξέταση.


Σε τι είναι καλή; Το ενδοσκόπιο δεν μπορεί να ελέγξει το άνω τμήμα του όπου εμφανίζεται το 40% των καρκίνων. Πρέπει να συνδυάζεται με εξέταση για αφανή ίχνη αίματος στα κόπρανα, για ολοκληρωμένη διάγνωση.


Κάποια κουλ πτυχή; Φόρτωσε εικόνες σε ένα CD για να τις δείξεις στους φίλους σου.


Πόσο θα κοστίσει; Εκατό έως 160 ευρώ, αλλά καλύπτεται από τα ταμεία. Πρέπει να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Συνδέεται με λιγότερα έξοδα σε σύγκριση με την κολονοσκόπηση, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική.



Εξέταση για αφανή ίχνη αίματος στα κόπρανα


Τι είναι; Ενα χημικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει αφανή ίχνη αίματος στα κόπρανά σου, κάτι που μπορεί να μαρτυρά καρκίνο.


Πώς προετοιμάζομαι; Φύλαξε δείγμα των κοπράνων σου σε στεγνό δοχείο με βιδωτό καπάκι επί τρεις συνεχείς ημέρες. Διατήρησε τα δείγματα στο ψυγείο και πήγαινέ τα στο εργαστήριο μετά τις 72 ώρες.


Σε τι είναι καλή; Δεν συνδέονται με αιμορραγία όλοι οι καρκίνοι, οπότε το τεστ δεν δίνει σε καμία περίπτωση οριστικά αποτελέσματα. Παράλληλα η λήψη ασπιρίνης μπορεί να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.


Κάποια κουλ πτυχή; Μάλλον όχι. Ενα δοχείο που έχει μέσα του δείγμα των κοπράνων σου, μάλλον δεν είναι και το καλύτερο αξεσουάρ.


Πόσο θα κοστίσει; Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό, πληρώνεις μόνο τη δουλειά του εργαστηρίου (δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ). Πρέπει να διενεργείται μία φορά το χρόνο σε συνδυασμό με σιγμοειδοσκόπηση.


Εξέταση Εντεροσκόπηση με την κάψουλα Μ2Α


Τι είναι; Η κάμερα Μ2Α μεταδίδει βίντεο απ' όλο το λεπτό έντερο. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καταστάσεων, όπως η νόσος του Crohn και οι πολύποδες του εντέρου.


Πώς προετοιμάζομαι; Νηστεία πριν από την εξέταση. Καθώς η κάμερα-χάπι ταξιδεύει στο λεπτό έντερο, εσύ φοράς μία ειδική συσκευή. Δεν υπάρχουν παρενέργειες και η κάψουλα αποβάλλεται με τα κόπρανα.


Σε τι είναι καλή; Η κάμερα του εντέρου είναι 70% πιο αποτελεσματική στη διάγνωση προβλημάτων του λεπτού εντέρου από την παραδοσιακή ενδοσκόπηση.


Κάποια κουλ πτυχή; Παίρνεις τριπλό μπόνους: κι έχεις μία σούπερ κάμερα εντός σου, και μοιάζεις με τον Μπάτμαν με τη συσκευή που κουβαλάς στη ζώνη σου, κι έχεις στο τέλος σούπερ βίντεο του λεπτού εντέρου.


Πόσο θα κοστίσει; Η αγορά της κάψουλας κοστίζει 1.100 ευρώ, ωστόσο καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η κάψουλα γράφεται στο βιβλιάριο του ασθενούς ως αναλώσιμο υλικό.



Εξέταση «Εικονική» κολονοσκόπηση


Τι είναι; Το παχύ έντερο διογκώνεται με αέρα. Λαμβάνονται εικόνες με χρήση αξονικών τομογράφων. Τα άσχημα νέα: είσαι ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.


Πώς προετοιμάζομαι; Οπως και για τη συμβατική κολονοσκόπηση. Θα νιώθεις και το ίδιο τρομερό φούσκωμα επίσης μετά την εξέταση.


Σε τι είναι καλή; Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, είναι κατά 50%-70% λιγότερο ακριβής στον εντοπισμό ύποπτων πολυπόδων.


Κάποια κουλ πτυχή; Η έννοια του «εικονικού» ακούγεται κουλ, ωστόσο μεταφράζεται σε λιγότερη ακρίβεια στον έλεγχο για πολύποδες σε σύγκριση με τη συμβατική κολονοσκόπηση.


Πόσο θα κοστίσει; Περί τα 250 ευρώ.



JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ