Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Έχασε η Χίος, κέρδισαν τα Γιάννενα


Παρελθόν για το νησί
ο γαστρεντερολόγος Κ. Ντάμπος

Ευγενία Ασλανίδη



Εργάστηκε για δύο χρόνια στο νοσοκομείο της Χίου, και στο διάστημα αυτό κάλυψε ένα σοβαρό κενό στον τομέα της ειδικότητάς του. Δυστυχώς όμως οι ιθύνοντες δεν έκαναν τίποτα να τον κρατήσουν στο νοσοκομείο και στη Χίο, που αποδεδειγμένα έχει ανάγκη τις επιστημονικές υπηρεσίες του.


Μιλάμε για τον γαστρεντερολόγο- ηπατολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Ντάμπο, που εδώ και τρεις μήνες κατέχει την θέση Επιμελητή Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.


Ο ίδιος, όπως μας είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες που είχαμε συζητήσει μαζί του, και όπως μας επανέλαβε χθες σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, επιθυμούσε να παραμείνει στη Χίο ως νοσοκομειακός ιατρός του ΕΣΥ, δυστυχώς όμως τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια δεν το επέτρεψαν.


Κάποια στιγμή, όταν έληξε η θητεία του ως επίκουρος ιατρός του νοσοκομείου άνοιξε ιατρείο, «μαγαζί», όπως ο ίδιος μας το είχε χαρακτηρίσει τότε, με γενναίο ρεαλισμό, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς, την άρνησή του να συνεχίσει έτσι να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα, και την πρόθεσή του να αναζητήσει σε άλλο νοσοκομείο μια θέση.


«Δεν ήθελα καθόλου να είμαι ιδιώτης, μας λέει σήμερα, γι αυτό και όταν προκηρύχθηκε η θέση στο νοσοκομείο Ιωαννίνων άδραξα την ευκαιρία.


Σήμερα μαθαίνω ότι η θέση στο νοσοκομείο της Χίου προκηρύχθηκε, αλλά για μένα είναι πλέον αργά, για να επιστρέψω επαγγελματικά στο νησί». Έχει ήδη τακτοποιηθεί με την οικογένεια του στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων.


Κάθε φορά που η Χίος χάνει έναν επιστήμονα, επειδή για κάποιους λόγους δεν μπορεί να τον κρατήσει εδώ, αν και τον έχει ανάγκη, μας προκαλεί ένα αίσθημα λύπης μας. Στην προκειμένη περίπτωση να θυμίσουμε απλώς ότι η Χίος κατέχει μια δυσάρεστη πρωτιά, που ήταν η αιτία που γνωρίσαμε τον άνθρωπο πρώτα και ύστερα τον επιστήμονα Κωνσταντίνο Ντάμπο.


Κατέχει ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά στον κόσμο σε ασθενείς με τη νόσο του CROHN. Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, δηλαδή η Ελκώδης κολίτις και η νόσος του CROHN είναι νοσήματα που προκαλούν μια χρόνια και ειδική φλεγμονή μόνο στο παχύ έντερο η πρώτη και σ’ ολόκληρο το πεπτικό σύστημα η δεύτερη. Το απέδειξε έρευνα που έγινε στο νησί από δύο γιατρούς γαστρεντερολόγους, τους κκ. Κωνσταντίνο Ντάμπο και Γιάννη Κιρλαγκίτση και αφορά ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές μεταξύ Κάμπου, Νεοχωρίου και Θυμιανών.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ