Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Ακατάλληλα τα χειρουργεία του νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’






Του Δημήτρη Καραγιώργου



Πεπαλαιωμένα και σε, ορισμένες περιπτώσεις, επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών, είναι τα χειρουργεία του νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με έγγραφό του προς τη διοίκηση, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Βασίλης Γκέρκης και έφερε στο φως η εφημερίδα ‘Κόσμος του Επενδυτή’. Στο έγγραφο, που έχει ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2007, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η κατάσταση στα χειρουργεία του νοσοκομείου παρουσιάζει μεγάλα και σοβαρότατα προβλήματα. Η έλλειψη γραμμικής ροής αέρα δεν επιτρέπει την απομάκρυνση από το χειρουργικό πεδίο σωματιδίων που είναι πιθανές εστίες μόλυνσης.

Οι χώροι είναι προβληματικοί, λόγω των πρόχειρων και συνεχών επιδιορθώσεων σε πατώματα – οροφές και τοίχους, η έλλειψη απομόνωσης των αιθουσών από εξωγενείς παράγοντες (όπως η πλήρης εξωτερική απομόνωση με τη δημιουργία εσωτερικής θετικής πίεσης) καθιστά τις αίθουσες μη σύμφωνες με τους κανόνες λειτουργίας.

Τα πεπαλαιωμένα κτίρια, με όχι σωστή υποδομή, με εγκαταστάσεις (ηλεκτρολογικών καλωδιώσεων και αερίων) να περνούν σε εμφανή σημεία, δημιουργούν επιπλέον σημεία μόλυνσης και πολλές φορές επικίνδυνα για την ασφάλεια όλου του χειρουργείου.

Αποθηκευτικοί χώροι που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χειρουργεία, ο πεπαλαιωμένος ξενοδοχειακός εξοπλισμός και συσκευές που παραμένουν συνέχεια στο δάπεδο μέσα στους χώρους του χειρουργείου, δημιουργούν επιπλέον εστίες συσσώρευσης σωματιδίων σε χώρους ανάπτυξης λοιμογόνων οργανισμών.

Σωματίδια συγκεντρώνονται σε χώρους εντός των χειρουργείων και σε προθαλάμους, καθιστώντας τις αίθουσες σε κατηγορία καθαριότητας κατά ISO 14644 κατηγορία 8 (grade D) και χειρότερη, ενώ θα έπρεπε να είναι σε κατηγορία 5 (grade A).

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αερισμού και φιλτραρίσματος αυτού, καθώς και η τυρβώδης ροή αέρα, δεν είναι επαρκείς ώστε να απομακρυνθούν επιτυχώς και επαρκώς όλα τα σωματίδια και οι εστίες λοιμώξεων.

Η αντίδραση, από πλευράς διοίκησης και υπουργείου Υγείας, στις παραπάνω αναφορές ήταν…ακινησία και στις 23 του περασμένου Νοεμβρίου ο κ. Γκέρκης επανέρχεται με νέα επιστολή.

Σε αυτή, τονίζει ότι τα χειρουργεία του νοσοκομείου έχουν ξεπεράσει την ασφαλή επιχειρησιακή τους ικανότητα, με μία πρωτοφανή συμφόρηση των λειτουργιών τους. Ο εξοπλισμός – σημειώνει – χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70, είναι σε οριακό σημείο, ‘…με αποτέλεσμα η διατήρηση της ασφάλειας και της υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών στον ασθενή να τίθενται πλέον σε σοβαρότατο κίνδυνο, ενώ όλες οι συνεχείς προσπάθειες αντιστάθμισης αυτής της ανεπάρκειας έχουν άμεση και σοβαρή επίπτωση στην παραγωγικότητα του χειρουργείου, άρα και στα οικονομικά μεγέθη του νοσοκομείου…’.

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ