γράφει η αισθητικός - Ευρυδίκη Νάκη
ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ = ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΨΗ!
Εάν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα δυσπεψίας, φουσκώματα ή έντονους πόνους στην περιοχή του στομάχου, να θυμάστε ότι η διαιτητική αγωγή στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος χαρακτηρίζεται από άμεσα και φανερά αποτελέσματα!
Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, 8 βασικά βήματα σίγουρα θα σας βοηθήσουν:
1. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μεγάλη ποσότητα αίματος συσσωρεύεται στο πεπτικό σύστημα, οπότε το ιδανικό μετά από κάθε γεύμα είναι να αναπαυόμαστε, χωρίς όμως να κοιμηθούμε. Έτσι επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να αρχίσει τη διαδικασία της πέψης, χωρίς να απομακρύνουμε το αίμα από το πεπτικό μας.
2. Να τρώτε ήρεμα και αργά, ανά τακτές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Να μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος.
4. Να μασάτε καλά το φαγητό σας
5. Να αποφεύγετε τα πολύ βαριά φαγητά (τηγανητά, σάλτσες, κρέμες γάλακτος κτλ) καθώς και τα πικάντικα και γενικά τα πολλά μπαχαρικά στο φαγητό.
6. Να θυμάστε ότι η μείωση του άγχους και του στρες είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού.
7. Να περιορίσετε στο ελάχιστο καφέδες και αλκοόλ.
8. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτες που διεξήγαγαν πρόσφατα ερευνητές στο νοσοκομείο του Νότιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και μια μικρή ποσότητα μαστίχας Χίου (1 γραμμάριο την ημέρα) επί δύο εβδομάδες είναι να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι η μαστίχα μπορεί να καταστείλει τη δράση του κύριου υπεύθυνου για το έλκος, που δεν είναι άλλο από το γνωστό ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού!
Γενικότερα να θυμάστε ότι η χρησιμοποίηση της κατάλληλης διατροφής και παράλληλα η αποφυγή της ακατάλληλης τροφής έχει συνέπεια την ταχεία υποχώρηση των ενοχλήσεων πουπηγάζουν από τις γαστρεντερικές παθήσεις, όπως οι ακόλουθες:
Νόσος του Crohn: Η πάθηση μπορεί να προσβάλει τμήμα του πεπτικού σωλήνα, συνήθως όμως εντοπίζεται στον τελικό ειλεό. Λόγω της μειωμένης απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων (που συνήθως προκαλείται από φλεγμονή του λεπτού εντέρου) αλλά και λόγω διαρροιών συστήνεται να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών (κυρίως Β12), ιχνοστοιχείων και ασβεστίου. Η λήψη τροφών πλούσιων σε ινώδη αλλά και γαλακτοκομικών εξαρτάται από το πόσο τα ανέχεται το στομάχι του κάθε ασθενή. Στην έξαρση της πάθησης συστήνεται περιφερική παρεντερική σίτιση.
Ελκώδης κολίτιδα: Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει αποκλειστικά το παχύ έντερο και η διαιτητική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται είναι σχεδόν παρεμφερής με αυτήν που συστήνεται για τη νόσο Crohn.
Έλκος στομάχου: Οι γενικές διαιτητικές συστάσεις για όσους ταλαιπωρούνται από αυτή την ασθένεια είναι να αποφεύγουν τα τηγανητά, τα φαγητά που είναι πλούσια σε λίπος (π.χ. σάλτσες μπεσαμέλ, κρέμες, γλυκά) και όλα τα μπαχαρικά. Φυσικά πρέπει να υπάρχει τάξη στον καταμερισμό των γευμάτων (όχι 1 ή 2 γεύματα την ημέρα αλλά τουλάχιστον 4-5, ισορροπημένα σε ποσότητα), ενώ σημαντικό είναι να μασάμε καλά τις τροφές.
αναδημοσίευση από