Τρίτη 29 Απριλίου 2008

ΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ η ευεργετική!

Η οζονοθεραπεία συνδυάζει όζον και οξυγόνο και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη πάνω από 50 χρόνια. Είναι ιδανική για την αγωγή κάθε λογής λοιμώξεων, του καρκίνου, των διαταραχών του κυκλοφορικού, των τραυμάτων και πολλών άλλων παθήσεων. Το όζον, ένα στοιχείο που βρίσκεται σε αφθονία στη φύση, αποτελεί μια «επαναστατική θεραπεία» τόσο για το δέρμα, όσο και για την υγεία σας!

Οι θεραπείες οξυγόνου παρέχουν ζωογόνο οξυγόνο στον οργανισμό. Σ’ αυτές υπάγονται οι θεραπείες του όζοντος και η θεραπεία του υποξειδίου του υδρογόνου. Και οι δύο χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική αγωγή διαφόρων παθήσεων. Το όζον (Ο3), η πιο χημικά ενεργός μορφή οξυγόνου, είναι ένα ισχυρό μικροβιοκτόνο που σκοτώνει ή εξουδετερώνει βακτηρίδια, μύκητες και ιούς. Επειδή το όζον καταστρέφει αποτελεσματικά τα μικρόβια και τις τοξικές βιομηχανικές ουσίες, πάνω από 3.000 πόλεις στην Ευρώπη χρησιμοποιούν όζον, ακόμα και για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού τους. Ακόμα, ως μια ασφαλής και ατοξική λύση, προορίζεται και για θεραπευτικούς σκοπούς, αφού παράγει καθαρά μίγματα ιατρικού όζοντος - οξυγόνου σε ακριβείς δόσεις.

Τι είναι το όζον;
Το όζον είναι μια αλλοτροπική μορφή οξυγόνου, εξαιρετικά διαδεδομένη για τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει στην οικολογική ισορροπία της γης. Καταφέρνει και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της επικίνδυνης για τον άνθρωπο υπεριώδους ακτινοβολίας που προέρχεται από τον ήλιο, εμποδίζοντάς τη να φτάσει στη γη.

Απαραίτητο στην απολύμανση των υδάτων.
Η όξινη βροχή, οι κλιματικές αλλαγές, οι πλημμύρες και το λιώσιμο των πάγων, όπως και η υπερβολική χρήση λιπασμάτων, είναι παράγοντες που συμβάλλουν, τόσο στη μόλυνση του εδάφους, όσο και του νερού. Το όζον, εξαιτίας των αντισηπτικών του ιδιοτήτων, έχει γίνει απαραίτητο για την απολύμανση των υδάτων, τόσο στον τομέα της ποσιμότητας, όσο και στον τομέα των αποβλήτων. Θεωρείται πιο επαρκές από το χλώριο, αφού εξαλείφει τελείως τα βακτήρια, τα μέταλλα και τις οσμές του νερού. Ακόμα, μας «χαρίζει» ένα φυσικό, καθαρό και διαυγές νερό που δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» από το εμφιαλωμένο.

Συνεπώς, βάζει τέλος στις υποψίες σχετικά με την ποιότητα του νερού και μας απαλλάσσει από τους ιούς, το σίδηρο (λεκέδες σκουριάς), τα μαγγάνιο (μαύροι λεκέδες), το θείο (οσμή αυγού), την τανίνη (κιτρινωπό χρώμα) και τα ύποπτα χρώματα. Μόλις οξειδωθούν τα μόρια αυτά, τότε αρκεί μόνο να τα φιλτράρουμε για να τα αφαιρέσουμε από το νερό. Πολύ διαδεδομένη είναι, ακόμα και η χρήση του σχετικά με την υγιεινή των υδάτων για πισίνες και spa, Η οζονοποίηση στις πισίνες ελαττώνει τις χλωραμίνες κατά 80%, προσφέρει διαύγεια στο νερό και ελαττώνει τις τριαλομεθάνες.

Το όζον συντελεί στη συρρίκνωση των όγκων και προσφέρει σημαντική βοήθεια στους ασθενείς του AIDS, αφού αυξάνει την παροχή οξυγόνου προς τα κύτταρα, καταστρέφοντας τους ιούς και τα βακτήρια που βρίσκονται στο αίμα.

Το θεραπευτικό όζον
Το όζον όμως, χρησιμοποιείται ευρέως από τις αρχές του αιώνα και για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται σαν μίγμα οξυγόνου και όζοντος (Ο2/Ο3) και ονομάζεται ιατρικό όζον. Βασισμένο στην απολυμαντική του δράση, εγγυάται ασφάλεια χωρίς τοξικότητα ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί σωστά.

Σε σωστές δόσεις (1-40mg/mlΟ2), το όζον δεν έχει παρενέργειες, γιατί εμφανίζονται μηχανισμοί αντιοξειδωτικής προστασίας. Ακόμα, μετά τη χορήγηση του ενεργοποιούνται κάποια ένζυμα προορισμένα στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών, με άμεση συνέπεια τη βελτίωση των μηχανισμών αποκατάστασης των ίδιων των κυττάρων που εξουδετερώνουν τη δημιουργία των πιθανών αντιδραστικών μορίων. Βασικός όρος, λοιπόν, της οζονοθεραπείας, είναι ότι η χορηγούμενη δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει την ικανότητα που τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και η γλαυθαδιόνη έχουν να εμποδίζουν τη συσσώρευση του ανιόντος Ο2 και του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Διαφορετικός για κάθε πάθηση είναι ο τρόπος εφαρμογής της οζονοθεραπείας:
1. Μεγάλη και μικρή αυτομετάγγιση
2. Ενέσιμος
3. Τοπική εφαρμογή με ασκούς ή κώδωνες

Η οζονοθεραπεία θεωρείται απόλυτα ασφαλής! Ακόμα και αν γίνει υπέρβαση της δοσολογίας, η μόνη παρενέργεια που ίσως νιώσει ο ασθενής είναι μια …ζαλάδα.

Εφαρμογές του όζοντος στην ιατρική
1. Αισθητική ιατρική: για ρυτίδες, κυτταρίτιδα, ευρυαγγείες και λεμφοΐδημα των κάτω άκρων.
2. Ορθοπεδική: για αρθρίτιδα, οσφυαλγία και αυχενικό σύνδρομο.
3. Δερματολογία: για έρπη, δερματίτιδες εξ επαφής, ακμή, μυκητιάσεις, εκζέματα και ψωριάσεις.
4. Νευρολογία: για ημικρανίες, κεφαλαλγίες και κατάθλιψη.
5. Παθολογία: για αλλοιώσεις των συστατικών του αίματος, ηπατίτιδες, γαστρίτιδες, δυσκοιλιότητες, ελκώδη κολίτιδα και σύνδρομο του Crohn.
6. Αγγειολογία: για αρτηριοπάθειες, φλεβική ανεπάρκεια, κιρσούς των κάτω άκρων, φλεβική θρόμβωση, διαβητικά έλκη, κατακλίσεις και γάγγραινα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών.

Οι πόροι του σώματος, όταν εκτίθενται στα όζον, ανοίγουν και αυτό συνεπάγεται περισσότερο οξυγόνο και τόνωση της αιμάτωσης. Έτσι, αποβάλλονται καλύτερα οι ακαθαρσίες και μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς των δερματικών κυττάρων. Το δέρμα ανανεώνεται, βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία, δημιουργούνται νέα αγγεία και ενισχύεται η κυτταρική ανάπλαση.

Το όζον = βακτηριοκτόνο + μυκητοκτόνο
Κατά τον καθαρισμό μολυσμένου νερού ή για καθαρό, πόσιμο νερό, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται μια υψηλή συγκέντρωση όζοντος η οποία διοχετεύεται μέσα στο νερό. Το όζον είναι βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο και ιοκτόνο και επιπλέον, κατά τις βιολογικές εφαρμογές, απελευθερώνονται κι άλλες, διάφορες εφαρμογές του όζοντος, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν ως δράσεις τόνωσης της αιμάτωσης.
Οι πόροι ανοίγουν και αυτό συνεπάγεται περισσότερο οξυγόνο και τόνωση της αιμάτωσης. Κατά αυτόν τον τρόπο, αποβάλλονται καλύτερα και μέσω φυσικής διόδου οι ακαθαρσίες.

Οι θεραπευτικές αρχές
1. Επαναφέρει σε ισορροπία κάθε διαταραχή της οξυγονώσεως των ιστών. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της γλοιότητος των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ελάττωση της συγκολλήσεώς τους και τη μεγαλύτερη αποδέσμευση του οξυγόνου στους περιφερειακούς ιστούς.
2. Η οξείδωση της κυτταρικής μεμβράνης των μικροοργανισμών και η παραγωγή κυτταροκινών ιντερφερόνης, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό κυτταρικό σύστημα για την καταστροφή τους.
3. Ενεργοποιεί το αντιοξειδωτικό ενζυμικό σύστημα, διεγείροντας την υπερέκκριση αντιοξειδωτικών ενζύμων και επαναρρυθμίζει τον διαταραγμένο μεταβολισμό και την ανοσοποιητική κατάσταση του οργανισμού.

Δυσκοιλιότητα


Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζεται στο σύγχρονο άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικοοικονομικής τάξης και φυλής. Το γαστρεντερικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την διάσπαση των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι λόγοι αυξημένης εμφάνισης στη σύγχρονη εποχή είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι τροφές και το άγχος. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το 90% των ασθενειών που μαστίζουν σήμερα την ανθρωπότητα οφείλεται στη δυσκοιλιότητα γιατί ο άνθρωπος γίνεται ευπρόσβλητος στους ιούς. Πάσχων θεωρείται αυτός που οι εντερικές κενώσεις του δεν είναι συχνές, δηλαδή 1-3 την ημέρα.


Υπάρχουν τρεις μορφές δυσκοιλιότητας. Αυτή που οφείλεται στην ελλιπή πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών, στην αφαγία και στην συνεχή χρήση καθαρκτικών. Η δεύτερη οφείλεται σε τρόφιμα που ερεθίζουν το έντερο, σε νευρολογικές παθήσεις και στο άγχος και η τρίτη σε δυσλειτουργία ή ασθένεια στο παχύ έντερο ή στο κόλον.

Στην περίπτωση αναπηρίας υπάρχουν οργανικοί λόγοι, φαρμακευτικές ουσίες αλλά και έλλειψη άσκησης που επηρεάζουν την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Όσον αφορά τα οργανικά αίτια είναι απώλεια ή δυσκολία ελέγχου του εντέρου, δύσκολη λειτουργία των κοιλιακών και θωρακικών μυών και γενικά δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, εγκεφαλικό, τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη, διαβήτης, υπό- ή υπέρθυροιδισμός, ουραιμία, υπερασβεσταιμία, σκληροδερμία, λύκος και άλλα.

Το κύριο λοιπόν αποτέλεσμα της δυσκοιλιότητας, όπου οφείλεται η εμφάνιση ασθενειών, είναι η δηλητηρίαση του οργανισμού από τις τοξίνες που περιέχονται στα υπολείμματα τροφών που πρέπει να αποβληθούν. Έτσι όταν οι τοξίνες συγκεντρώνονται στο νευρικό σύστημα αισθανόμαστε κόπωση και κατάθλιψη. Στην καρδιά αισθανόμαστε αδύναμοι, πρησμένοι στο στομάχι και γεμάτοι στους πνεύμονες. Αν οι τοξίνες πάνε να φύγουν από το δέρμα έχουμε κοκκινίλες ενώ στους αδένες αισθανόμαστε κόπωση υπνηλία και άλλα. Εκτός των ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον η άμυνα του οργανισμού στην ασθένεια είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν αυτό είναι αδύναμο λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών, τότε γίνεται και ευάλωτο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στις διάφορες παθήσεις διαπιστώνεται η έλλειψη κάποιων βιταμινών και μετάλλων. Επιγραμματικά οι συνέπειες της δυσκοιλιότητας είναι׃


Διάφορα συμπτώματα είναι:
Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, αιμορροΐδες, ψωρίαση, δυσοσμία στόματος-κοπράνων-αερίων, πονοκέφαλος, ατονία, πόνος χαμηλά στην πλάτη- στο συκώτι-χοληδόχο κύστη, υπνηλία, λοιμώξεις στα γυναικεία γεννητικά όργανα, ιώσεις, κατάθλιψη, κυτταρίτιδα πρόβλημα συγκέντρωσης, μυκητίαση στα νύχια, σκωληκοειδίτιδα, προβλήματα προστάτη, έλκος, κιρσός, πολύποδας, υπέρταση, πνευμονία, άσθμα κλπ

Είναι κατανοητό πως η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι θέμα της συνολικής υγείας του οργανισμού, Ας δούμε λοιπόν ένα γενικό πλάνο διατροφής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση καθαρκτικών φαρμάκων και κλυσμάτων πρέπει να αποφεύγεται γιατί οδηγεί σε αδυναμία και εξάρτηση των εντέρων.

Αναφορικά πρέπει׃

¨ Καλή διατροφή χωρίς τηγανητά ή πρόχειρα φαγητά
¨ Πρόσληψη πολλών φυτικών ινών όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά
¨ Πρόσληψη υγρών και κυρίως νερού (1 ½ λίτρο/ημέρα)
¨ Κανονισμένο ωράριο διατροφής
¨ Επαρκής πρόσληψη όλων των διατροφικών ομάδων
¨ Αποφύγετε το πολύ κρέας
¨ Αποφεύγετε καφέ, τσάι, αλκοόλ, αναψυκτικά

Πέρα όμως από τις γενικές αρχές, ιδιαίτερες συμβουλές χρειάζονται για την κάθε πάθηση.

Ας δούμε όμως γενικά κάποιες τροφές αντιμετώπισης:

¨ Λιναρόσπορος-μια κουταλιά της σούπας το πρωί με νερό βρύσης
¨ Πίτουρο σταριού και κουάκερ ωμά το πρωί
¨ Μέλι ωμό
¨ Φρούτα με τη φλούδα όπως δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες, βερίκοκα, αβοκάντο, παπάγια ή και αποξηραμένα
¨ Χυμοί το πρωί από πορτοκάλι, καρότο, μήλο, σταφύλι, αχλάδι
¨ Ωμά λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, παντζάρια, καρότα, ντομάτα, αγγούρι, σπανάκι
¨ Χυμοί από λαχανικά όπως ντομάτα+ αγγούρι με τη φλούδα το πρωί
¨ Ψάρια
¨ Φασόλια
¨ Ωμό λάδι
¨ Ξινόγαλο, γιαούρτι, γάλα Μαγνησίας
¨ Άψητους ξηρούς καρπούς, σταφίδες
¨ Χαμομήλι
¨ Σκόρδο
¨ Psyllium
¨ Συμπληρώματα Mg-K που διεγείρει τα νευρικά κύτταρα για την μυϊκή σύσπαση.

Προβιοτικά συμπληρώματα που διατηρούν την εντερική χλωρίδα, προστατεύουν από τις διαταραχές, μειώνουν τις τοξικές ουσίες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.


Έτσι φτιάχνουμε το πλάνο μιας ημέρας όπως για παράδειγμα :

πριν οτιδήποτε άλλο ένα ποτήρι νερό με ½ λεμόνι στημένο και μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, ένα ακτινίδιο
Πρωινό: ένα γιαούρτι (1-2%) με προβιοτικά+ 2 κουταλιές κουάκερ+ 4 ξερά δαμάσκηνα+ 5 καρύδια+ μια κουταλιά μέλι+ 5 σταφίδες

Δεκατιανό: μια μπανάνα, χυμό πορτοκάλι+ καρότο+ μήλο+ αχλάδι

Προβιοτικό συμπλήρωμα βιταμινών B,C και ιχνοστοιχείων Mg+K
Μεσημεριανό:φασόλια μαυρομάτικα βραστά+ σπανάκι (ωμό)+ τυρί τριμμένο+ ελαιόλαδο

Οι επιπτώσεις των ακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία - Περίληψη

Περίληψη του άρθρου του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής: «Διατροφή στην εγκυμοσύνη», της Joanne Lunn και Hannah E. Theobald, επιστήμονα που ασχολείται με τη διατροφή, Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής.

Το λίπος παρέχει ενέργεια˙ στην πραγματικότητα είναι το ενεργειακά πυκνότερο από όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά καθώς 1g του παρέχει 37kJ (9kcal). Ωστόσο, τα συστατικά του λίπους, τα λιπαρά οξέα, απαιτούνται από το σώμα για πολλές άλλες λειτουργίες παρά ως απλή πηγή ενέργειας και αυξάνεται συνεχώς η κατανόηση των οφελών που μπορεί να έχουν συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών οξέων για την υγεία. Τα λιπαρά οξέα είναι μακριές αλυσίδες υδρογονανθράκων με μια μεθυλική ομάδα από τη μία πλευρά (το ωμέγα- ή n- άκρο) και μια όξινη ομάδα στην άλλη. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι αλυσίδες υδρογονανθράκων που περιέχουν τουλάχιστον έναν διπλό δεσμό άνθρακα-άνθρακα˙ τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) περιέχουν έναν διπλό δεσμό, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) περιέχουν πολλούς διπλούς δεσμούς. Η θέση του διπλού δεσμού ως προς το ωμέγα- άκρο καθορίζει αν ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ είναι ωμέγα-3 (n-3) ή ωμέγα-6 (n-6).


Τα περισσότερα λιπαρά οξέα μπορούν να συντεθούν στο σώμα, αλλά οι άνθρωποι στερούνται των ενζύμων που απαιτούνται για να παραγάγουν δύο λιπαρά οξέα. Αυτά αποκαλούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή. Στους ανθρώπους, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι το ωμέγα-3 πολυακόρεστο α-λινολενικό οξύ και το ωμέγα-6 πολυακόρεστο λινελαϊκό οξύ. Αν και οι άνθρωποι μπορούν να επιμηκύνουν το α-λινολενικό οξύ, που προσλαμβάνουν με τη διατροφή, προς σχηματισμό εικοσαπεντανοϊκού και δοκοσαεξανοϊκού, που είναι μακράς αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το ποσοστό σύνθεσης μπορεί να μην είναι επαρκές για να καλύψει τις απαιτήσεις και επομένως συνιστάται να περιλαμβάνονται στη διατροφή καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων, π.χ. πλούσια σε λίπος ψάρια.


Το λίπος βρίσκεται στις περισσότερες ομάδες τροφίμων και τα τρόφιμα που περιέχουν λίπος παρέχουν γενικά μεγάλο εύρος διαφορετικών λιπαρών οξέων, τόσο κορεσμένων όσο και ακόρεστων. Στην Ευρώπη, οι σημαντικότερες διαιτητικές πηγές ακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το κρέας και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους και οι πατάτες και τα αλμυρά σνακ˙ κυρίως λόγω του φυτικού λίπους που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τους. Στη διατροφή του δυτικού κόσμου, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι τα κυρίαρχα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αυτό συμφωνεί με τις τρέχουσες διαιτητικές συμβουλές. Η ισορροπία μεταξύ των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχει αλλάξει σημαντικά στις δυτικές διατροφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου 100 ετών και δεδομένου ότι οι δύο αυτές οικογένειες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μοιράζονται μια κοινή μεταβολική οδό, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία. Αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο σαφές είναι ότι τόσο τα ωμέγα-3 όσο και τα ωμέγα-6 PUFAs έχουν ανεξάρτητες επιπτώσεις στην υγεία μας˙ αφού οι προσλήψεις των ωμέγα-6 είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζονται για μια υγιεινή διατροφή, οι ανησυχίες για την αναλογία ωμέγα-6:ωμέγα-3 στρέφονται περισσότερο προς τις χαμηλές προσλήψεις ωμέγα-3 παρά προς τις υψηλές προσλήψεις ωμέγα 6.


Η ανίχνευση των συσχετίσεων μεταξύ των συστατικών της διατροφής και του κινδύνου για διάφορες ασθένειες είναι προφανώς σύνθετη και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα μαζεύονται καινούρια στοιχεία. Η καρδιαγγειακή νόσος, που χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση και το στένεμα των αιμοφόρων αγγείων ή/και την ανάπτυξη θρόμβων αίματος, είναι μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Ο τύπος και η συνολική ποσότητα του διαιτητικού λίπους επηρεάζουν τον κίνδυνο που έχει κάποιο άτομο να νοσήσει, όμως οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ακόμα ασαφείς. Έχουν προσδιοριστεί διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους τα διαιτητικά λιπαρά οξέα μπορούν να επηρεάσουν την πρόοδο της καρδιαγγειακής νόσου και τους παράγοντες κινδύνου για αυτή. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν επιδράσεις στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, την πίεση, τη φλεγμονώδη απάντηση, την αρρυθμία και την ενδοθηλιακή λειτουργία μαζί με πολλές άλλες επιπτώσεις, τόσο γνωστές όσο και απροσδιόριστες. Ένας αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο είναι η αυξημένη συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης στο πλάσμα.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είτε με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είτε με ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνει την («κακή») LDL-χοληστερόλη μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια. Τα ακόρεστα, όπως το λινελαϊκό οξύ, ή τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αυξάνουν επίσης ελαφρώς την («καλή») HDL-χοληστερόλη που βοηθά στην απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων (τριακυλογλυκερόλες-TAGs) από την κυκλοφορία του αίματος. Αυξάνεται επίσης το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια. Υπάρχουν ισχυρά, αλλά όχι ακόμα αδιάψευστα, αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτά τα λιπαρά οξέα προστατεύουν από τις θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις. Τα τελευταία χρόνια, τα πιθανά οφέλη του α-λινολενικού οξέος για την υγεία έχουν τραβήξει την προσοχή και μαζεύονται στοιχεία για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην παρεμπόδιση της εξέλιξης της καρδιαγγειακής νόσου αυτό το ω-3 λιπαρό οξύ, αν και αυτή την περίοδο είναι ασαφές το ποια συσχέτιση υπάρχει, αν τελικά υπάρχει κάποια.


Τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ορισμένα μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτό έχει οδηγήσει στην πρόταση ότι η διαιτητική πρόσληψη αυτών των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα στα αρχικά στάδιά της, αλλά υπάρχει ένας μικρός αριθμός στοιχείων που δείχνουν βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία μετά από τη λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων. Αντίθετα, είναι αποδεδειγμένο ότι οι έγκυοι πρέπει να έχουν επαρκή πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου πριν και κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας για να υποστηρίξουν την φυσιολογική αύξηση, τη νευρολογική εξέλιξη και τη γνωστική λειτουργία του μωρού. Καθώς τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι αφθονότερα στη διατροφή, η επίτευξη της επαρκούς πρόσληψης είναι λιγότερο προβληματική. Εντούτοις, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα˙ η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών σε πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα ή η αποκλειστική λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων δεν ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με τη μόλυνση των ψαριών από βαρέα μέταλλα ή με τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α σε μερικά συμπληρώματα ιχθυελαίων.


Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί επίσης με διάφορες άλλες ασθένειες και, αν και τα στοιχεία δεν έχουν καμιά αποδεικτική ισχύ, αυτός είναι ένας τομέας που προσελκύει μεγάλη μερίδα του ενδιαφέροντος. Το διαιτητικό λίπος έχει επιπτώσεις σε πολλές διαφορετικές μεταβολικές οδούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το γλυκαιμικό έλεγχο, οπότε οι τύποι και οι ποσότητες του διαιτητικού λίπους μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.


Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ίσως σχετίζονται επίσης και με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του κόλου, του μαστού και του προστάτη, αν και αυτήν την περίοδο το επίπεδο των στοιχείων δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό από έγκυρους οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ώστε να γίνουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες διαιτητικές συστάσεις. Υπάρχουν διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το άσθμα, η νόσος του Crohn και η αρθρίτιδα, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελαφρυνθούν μέσω διαιτητικών αλλαγών. Η σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών σε λιπαρά οξέα μπορεί να αλλάξει από την κατανάλωση τόσο ωμέγα-3 όσο και ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονώδη δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το αν αυτή η επίδραση επιφέρει σημαντική μείωση των κλινικών συμπτωμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα στην έκβαση ορισμένων ασθενειών παρατηρούνται μόνο με πολύ υψηλές προσλήψεις ακόρεστων λιπαρών οξέων που θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να επιτευχθούν μόνο με συμπληρώματα. Λίγοι διατροφολόγοι θα σύστηναν τη χρήση συμπληρωμάτων ως τη μόνη εναλλακτική στο ψάρι καθώς αυτό μπορεί να είναι ακριβό και πηγαίνει ενάντια στην ιδέα ότι όλες οι θρεπτικές ουσίες που απαιτεί ο οργανισμός μας μπορούν να ληφθούν από τα τρόφιμα αν γίνονται σωστές επιλογές. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ένα καυτό θέμα διατροφής και η παρουσία τους στα τρόφιμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο του δημόσιου όσο και του βιομηχανικού τομέα. Από την 1η Ιουλίου 2007, υπάρχει ένας νέος Κανονισμός της ΕΕ (1924/2006) σχετικά με ισχυρισμούς υγείας και διατροφής που γίνονται στα τρόφιμα, ο οποίος καθορίζει τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα προϊόν προκειμένου να φέρει έναν ισχυρισμό υγείας ή διατροφής.

Γενικά, πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση μακράς αλύσου ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και να μειώσουμε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Για να μας διευκολύνουν σε αυτό, οι τεχνολόγοι τροφίμων εξετάζουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να τροποποιηθεί η σύσταση ενός τροφίμου σε λιπαρά οξέα ώστε να υπάρξει βελτίωση της διατροφής χωρίς να απαιτείται σημαντική αλλαγή στις διαιτητικές μας συνήθειες. Ωστόσο, τα μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με τις βέλτιστες προσλήψεις λιπαρών οξέων πρέπει να είναι σαφή και συναφή ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί μια ευνοϊκή αλλαγή στη σύσταση της δίαιτάς μας σε λιπαρά οξέα.


© British Nutrition Foundation 2006

Φάρμακο για την ακμή μπορεί να προκαλεί ασθένειες του εντέρου


Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν υποψίες για τις παρενέργειες του φαρμάκου ισοτρετινοϊνη και μια μελέτη επιβεβαιώνει τώρα ότι τα άτομα που ακολουθούν θεραπεία για την ακμή με την εν λόγω φαρμακευτική ουσία, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου ((IBD).


Όπως προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου περιλαμβάνεται η νόσος του Crohn και μια παρόμοια ασθένεια που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα. Η ισοτρετινοϊνη εγκρίθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία της ακμής στις ΗΠΑ το 1982 και πολυάριθμες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί που συνδέουν το φάρμακο με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Μέχρι σήμερα, μια συστηματική ανασκόπηση της σχέσης αυτής δεν είχε διενεργηθεί.

Ο δρ Κορέι Σίγκελ από το Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock στο Νιού Χαμσάιρ και οι συνεργάτες του διενήργησαν μια ανασκόπηση όλων των αναφορών που συσχέτιζαν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου με το φάρμακο ισοτρετινοϊνη. Οι αναφορές είχαν αρχειοθετηθεί στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέσω του συστήματος ιατρικής παρακολούθησης MedWatch που ξεκίνησε το 1996.

Οι συντάκτες της ανασκόπησης εξηγούν στη δημοσίευσή τους στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας» ότι χρησιμοποίησαν μια καθιερωμένη κλίμακα για την πιθανότητα παρενέργειας του φαρμάκου, προκειμένου να διαβαθμίσουν την πιθανότητα μια ειδική περίπτωση φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου πράγματι να προκλήθηκε από τη χορήγηση της ισοτρετινοϊνης.

Τη χρονική περίοδο μεταξύ 1997 και 2002 αναφέρθηκαν συνολικά 85 περιπτώσεις σχετικά με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και την ισοτρετινοϊνη. Σε τέσσερις περιπτώσεις το φάρμακο χαρακτηρίστηκε ως μια «πολύ πιθανή» αιτία πρόκλησής τους. Σε 58 περιπτώσεις κρίθηκε ως μια «πιθανή» αιτία καθώς επίσης και σε 23 άλλες περιπτώσεις. Η σχέση ανάμεσα στη χρήση της ισοτρετοϊνινης και στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ουδέποτε διαβαθμίστηκε ως «αμφίβολη».

«Οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτή την πιθανή σχέση και πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη η λεγόμενη εκτεταμένη ήδη διαδικασία της συναίνεσης που απαιτείται πριν το φάρμακο αυτό συνταγογραφηθεί», επισημαίνουν οι ερευνητές. Η διαδικασία της συναίνεσης καλύπτει τον υψηλό κίνδυνο της πρόκλησης γεννητικών ανωμαλιών στο βρέφος, σε περίπτωση που μια γυναίκα μείνει έγκυος ενώ λαμβάνει το φάρμακο.

«Κάποιος με σοβαρό πρόβλημα ακμής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο αυτό»; διερωτώνται οι ερευνητές. «Δεν νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να είναι απαγορευτικό για τη χορήγηση της ισοτρετινοϊνης» αναφέρουν ο δρ. Σίγκελ και οι συνεργάτες του. «Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να προχωρούν σε μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση» για τη λήψη του φαρμάκου από τα άτομα με προγενέστερο ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καθώς και για όσα παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν την πιθανότητα μιας τέτοιας ασθένειας του εντέρου.


Πηγή: Reuters, American Journal Gastroenterology, (July 2006)

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Μαγνήσιο (Mg)


Εισαγωγή

Το μαγνήσιο (Mg) είναι το τέταρτο αφθονότερο μεταλλικό στοιχείο στο σώμα και είναι σημαντικό για την καλή υγεία. Περίπου το 50% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα κόκκαλο. Το άλλο μισό βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων. Μόνο το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα, αλλά το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά να κρατήσει τα επίπεδα μαγνησίου του αίματος σταθερά.

Το μαγνήσιο απαιτείται για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Βοηθά να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία μυών και νεύρων, κρατά τον καρδιακό ρυθμό σταθερό, υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και κρατά τα κόκκαλα γερά. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης να ρυθμιστούν τα επίπεδα ζάχαρης του αίματος, προωθεί την κανονική πίεση αίματος και είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο του μαγνησίου στην παρεμπόδιση και τη διαχείριση αναταραχών όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή πάθηση και ο διαβήτης. Το διατροφικό μαγνήσιο απορροφάται στο λεπτό έντερο. Το μαγνήσιο εκκρίνεται μέσω των νεφρών.


Πηγές τροφίμων

Τα μεταλλικά στοιχεία από τις φυτικές πηγές μπορούν να ποικίλουν από μέρος σε μέρος επειδή η εδαφολογική περιεκτικότητα σε ορυκτά ποικίλλει γεωγραφικά.
Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι καλές πηγές μαγνησίου επειδή το κέντρο του μορίου χλωροφύλλης (που δίνει στα πράσινα λαχανικά το χρώμα τους) περιέχει μαγνήσιο.

Μερικά όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), τα καρύδια και οι σπόροι, και οι ολόκληροι, ανεπεξέργαστοι κόκκοι είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου. Οι καθαρισμένα κόκκοι είναι γενικά χαμηλοί σε μαγνήσιο. Όταν το άσπρο αλεύρι καθαρίζεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία, τα πλούσια σε μαγνήσιο σπέρμα και το πίτουρο αφαιρούνται. Το ψωμί που γίνεται από ολόκληρο το αλεύρι σίτου παρέχει περισσότερο μαγνήσιο από το ψωμί που γίνεται από το άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι.

Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι μια πηγή μαγνησίου, αλλά το ποσό ποικίλλει σύμφωνα με την παροχή νερού. Το νερό που περιέχει φυσικά περισσότερα μεταλλικά στοιχεία περιγράφεται ως "σκληρό". Το "σκληρό" νερό περιέχει περισσότερο μαγνήσιο από το "μαλακό" νερό.

Τρώγοντας μια ευρεία ποικιλία οσπρίων, καρύδια, ολόκληρα τα δημητριακά και τα λαχανικά θα βοηθήσει να ικανοποιηθούν οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες για μαγνήσιο.

Μερικές σημαντικές πηγές τροφίμων για μαγνήσιο :

Σκόνη κακάο
Ηλιόσποροι
Σπόροι κολοκύθας
Πίτουρο
Ξηροί καρποί
Φυστικοβούτυρο
Νιφάδες σταριού
Ποπκόρν
Σπανάκι
Ψωμί με ολόκληρους σπόρους


Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA)
Το RDA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον γενικό πληθυσμό έχει τεθεί σε 300 mg / ημέρα.
Γενικά, η πρόσληψη μαγνησίου εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο για το αναπτυσσόμενο μωρό.
Ανασταλτικές/ Υποκινητικές ουσίες:


Τα ακόλουθα συστατικά τροφίμων έχουν βρεθεί να υποκινούν την απορρόφηση του μαγνησίου:
Βιταμίνη D και ασβέστιο - η ενεργός μορφή της βιταμίνης D (1,25-διυδροξυχολεκαλσιφερόλη, καλσιτριόλη) μπορεί να αυξήσει την εντερική απορρόφηση του μαγνησίου σε μικρή έκταση.

Τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου του αίματος είναι γνωστό πως οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα αίματος, στην αντίσταση στην ορμόνη του παραθυρεοειδούς (PTH) και στην αντίσταση σε μερικά από τα αποτελέσματα της βιταμίνης D .

Τα ακόλουθα συστατικά τροφίμων έχουν βρεθεί να εμποδίζουν την απορρόφηση του μαγνησίου:
Ψευδάργυρος : Υψηλές δόσεις ψευδαργύρου σε μορφή συμπληρώματος εμφανίζονται να επεμβαίνουν στην απορρόφηση του μαγνησίου.

Λειτουργίες στο σώμα

Το μαγνήσιο περιλαμβάνεται σε πάνω από 300 ουσιαστικές μεταβολικές αντιδράσεις.
Παραγωγή ενέργειας
Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και των λιπών για να παραχθεί ενέργεια απαιτεί πολυάριθμες χημικές αντιδράσεις που εξαρτώνται από το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο απαιτείται από το τριφωσφορικό άλας της αδενοσίνης (ATP), που συνθέτει πρωτεΐνες στα μιτοχόνδρια. Το ATP, το μόριο που παρέχει την ενέργεια για σχεδόν όλες τις μεταβολικές διαδικασίες, υπάρχει πρώτιστα ως σύμπλοκο με μαγνήσιο (MgATP).

Σύνθεση απαραίτητων μορίων
Το μαγνήσιο απαιτείται σε διάφορα βήματα κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των νουκλεϊνικών οξέων (DNA και RNA) και των πρωτεϊνών. Διάφορα ένζυμα που συμμετέχουν στη σύνθεση των υδατανθράκων και των λιπιδίων απαιτούν το μαγνήσιο για τη δραστηριότητά τους. Η γλουταθειόνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, απαιτεί μαγνήσιο για τη σύνθεσή της.

Δομικοί ρόλοι
Το μαγνήσιο διαδραματίζει έναν δομικό ρόλο στα κόκκαλα, τις μεμβράνες κυττάρων και τα χρωμοσώματα.

Μεταφορά ιόντων μέσα από τις μεμβράνες κυττάρων
Το μαγνήσιο απαιτείται για την ενεργό μεταφορά ιόντων όπως το κάλιο και το ασβέστιο στις μεμβράνες κυττάρων. Μέσω του ρόλου του στα ιονικά συστήματα μεταφορών, το μαγνήσιο έχει επιπτώσεις στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, τη συστολή μυών και τον κανονικό ρυθμό της καρδιάς.

Σήμανση των κυττάρων
Η σήμανιση των κυττάρων απαιτεί MgATP για την φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών και το σχηματισμό μορίου σήμανσης, την κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (AMP). Η AMP περιλαμβάνεται σε πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της έκκρισης της παραθυεροειδικής ορμόνης (PTH) από τους παραθυεροειδικούς αδένες.

Μετανάστευση των κυττάρων
Τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου στο υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα έχουν επιπτώσεις στη μετανάστευση διάφορων διαφορετικών τύπων κυττάρων. Τέτοια αποτελέσματα στη μετανάστευση κυττάρων μπορούν να είναι σημαντικά στη θεραπεία πληγών.


Έλλειψη

Για πολλούς ανθρώπους, η διατροφική πρόσληψη μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλή ώστε να προωθήσει μια βέλτιστη επάρκεια μαγνησίου, η οποία μπορεί να είναι προστατευτική ενάντια σε αναταραχές όπως η καρδιαγγειακή πάθηση και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η κατάσταση της υγείας του χωνευτικού συστήματος και των νεφρών επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση του μαγνησίου. Το μαγνήσιο απορροφάται στα έντερα και μεταφέρεται έπειτα μέσω του αίματος στα κύτταρα και τους ιστούς. Περίπου το ένα τρίτο με μισό του διατροφικού μαγνησίου απορροφάται στο σώμα. Οι γαστροεντερικές αναταραχές που εξασθενίζουν την απορρόφηση όπως η νόσος του Crohn, μπορούν να περιορίσουν τη δυνατότητα του σώματος να απορροφήσει το μαγνήσιο. Αυτές οι αναταραχές μπορούν να μειώσουν τα αποθέματα του σώματος σε μαγνήσιο και σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην ανεπάρκεια μαγνησίου.

Τα υγιή νεφρά είναι σε θέση να περιορίσουν την ουρική έκκριση του μαγνησίου για να αντισταθμίσουν τη φτωχή δίαιτα. Εντούτοις, η υπερβολική απώλεια μαγνησίου στα ούρα μπορεί να είναι παρενέργεια μερικών φαρμάκων και μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περιπτώσεις κακώς ελεγχόμενου διαβήτη και κατάχρησης αλκοόλ.


Τοξικότητα

Δυσμενή αποτελέσματα δεν έχουν προσδιοριστεί από το μαγνήσιο που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα. Εντούτοις, τα δυσμενή αποτελέσματα από το υπερβολικό μαγνήσιο έχουν παρατηρηθεί με την πρόσληψη των διάφορων αλάτων μαγνησίου (συμπληρωματικό μαγνήσιο). Το αρχικό σύμπτωμα της υπερβολικής πρόσληψης μαγνησίου είναι διάρροια -- μια γνωστή παρενέργεια του μαγνησίου που χρησιμοποιείται θεραπευτικά ως καθαρτικό.

Τα άτομα με εξασθενισμένη λειτουργία νεφρών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δυσμενή αποτελέσματα από τα συμπληρώματα μαγνησίου και συμπτώματα της τοξικότητας του μαγνησίου έχουν εμφανιστεί στους ανθρώπους με εξασθενισμένη λειτουργία νεφρών που παίρνουν μέτριες δόσεις καθαρτικών ή αντιοξέων που περιέχουν μαγνήσιο. Τα ανυψωμένα επίπεδα μαγνησίου στον ορό (υπερμαγνησεμία) μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της πίεσης του αίματος (υπόταση). Μερικά από τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της τοξικότητας του μαγνησίου, όπως ο λήθαργος, σύγχυση, διαταραχές στον κανονικό καρδιακό ρυθμό και η επιδείνωση της λειτουργίας των νεφρών, συσχετίζονται με την αυστηρή υπόταση. Καθώς η υπερμαγνησεμία προχωρεί, μπορούν να εμφανιστούν μυική αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Η σοβαρή υπερμαγνησεμία μπορεί να οδηγήσει στην καρδιακή ανακοπή.



Ρύθμιση
Η ομοιοστασία του μαγνησίου ρυθμίζεται από μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της γαστροεντερικής απορρόφησης και της νεφρικής έκκρισης.
Το μαγνήσιο απορροφάται ομοιογενώς σε όλο το λεπτό έντερο, που εξαρτάται από τη βιταμίνη D. Το ποσοστό του μαγνησίου που απορροφάται είναι αντιστρόφως ανάλογο προς το ποσό του κατιόντος αυτού στη διατροφή.
Η άλλη σημαντική εκδοχή του γεγονότος της ομοιοστασίας του μαγνησίου είναι το νεφρό. Η έκκριση του μαγνησίου ποικίλλει μεταξύ 3% και 25% του ποσού που φιλτράρεται σε σφαιρικά συσσωματώματα, ανάλογα με το επίπεδο μαγνησίου στον ορό. Διατροφή περιορισμένη σε μαγνήσιο προκαλεί μια αύξηση στην επαναρρόφηση του φιλτραρισμένου μαγνησίου στο βρόχο Henle πριν από το περιστατικό μιας ανιχνεύσιμης αλλαγής στη συγκέντρωση ορών.

Ο σημαντικότερος μηχανισμός του κανονισμού της έκκρισης μαγνήσιου στο νεφρό είναι αλλαγές στην επαναρρόφηση του φιλτραρισμένου μαγνήσιου στο βρόχο Henle (65%), και στο κεντρικό tubule. Η επαναρρόφηση μαγνήσιου εμφανίζεται κυρίως στο βρόχο Henle (65%), και στο κεντρικό σωληνίσκο (20%-30%) και ένα μικρότερο ποσοστό του μαγνησίου απορροφείται εκ νέου στον ακραίο σωληνίσκο (2%-5%). Το ενδοκρινές σύστημα επίσης να έχει έναν ρόλο στον κανονισμό της ομοιοστασίας του μαγνησίου. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η αλδοστερόνη μπορεί είτε να αυξήσει είτε να έχει μια επίδραση στην ουρική έκκριση του μαγνησίου.


Πηγές :
1. Ursel, A. : Natural care - Vitamins & Minerals Handbook. Dorling Kindersley, London, 2001. ISBN 80-89179-01-0

2. Ολλανδικό Κέντρο Διατροφής : www.voedingscentrum.nl
3. http://dietary-supplements.info.nih.gov/



Anastacia





CD Freak of Nature

Ενας δίσκος λίγες λέξεις


Είναι αδύνατον να πιστέψεις πως αυτή η ψηλή ξανθιά Αμερικάνα από το Σικάγο δεν είναι τουλάχιστον κόρη της σοκολατένιας Tina Turner. Τέτοια ομοιότητα στη φωνή μόνο ως προϊόν μίμου μπορείς να την πιστέψεις, αλλά δεν είναι... Υπάρχουν στιγμές και σ' αυτό το άλμπουμ (όπως και στο πρώτο της) που νομίζεις ότι ακούς την αγέραστη Τίνα. Οποιο παιχνίδι και να παίζουν τα γονίδια πάντως, το φαινόμενο είναι εδώ, και με βομβαρδίζει μέσα από τα ακουστικά μου.


Και είναι μια φωνή πάρα πολύ καλή, η οποία υποψιάζομαι ότι μπορεί να πει τα πάντα, από μπλουζ μέχρι το πιο σκληρό ροκ κι από σόουλ μέχρι swing και να τα λέει "σωστά" κάθε φορά. Δεν ξέρω εσύ τι θα κάνεις εγώ πάντως το Freak of Nature, το Paid my Dues, το How come the world won't stop και το Why'd you lie to me, θα τα χόρευα -αν χόρευα. Κι ας μοιάζουν όλα σαν να τα 'χεις ξανακούσει (όχι μόνο αυτά τα 4, αλλά όλα τα τραγούδια του δίσκου).


Το τραγούδι :

How come the world won't stop spinning

Now that you're gone

And I know every end has beginnings

But this one's so wrong (so wrong)

How can the seasons keep changing Since you disappeared

Tell me how come the world won't stop

How come the world won't stop


Caught in the middle

Wrong place, wrong time

I'm hopelessly missing you

And I can't stop the night


Κάνε κλικ εδώ και διάβασε τους στίχους όλων των τραγουδιών του άλμπουμ, οι οποίοι δεν υπάρχουν στο ένθετό του. Να σημειώσω εδώ ότι σε σχέση με τους στίχους του 1ου της άλμπουμ, σ' αυτό το δεύτερο έχουμε αισθητή βελτίωση.


Δυο τρία πράγματα που ξέρω... Η Anastacia είναι γεννημένη στο Σικάγο και μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη. Πάσχει από 13 ετών από την ασθένεια του Crohn, η οποία αν και σπάνια και μη θανατηφόρος, είναι τόσο επώδυνη ώστε οι πάσχοντες να αναγκάζονται να αναθεωρούν τον τρόπο ζωής τους στην πρασπάθειά τους ν' απαλλαγούν απ' αυτήν.


Οπως λέει και η ίδια: "Oποιος πάσχει από αυτή την ασθένεια και συγκρατεί τα συναισθήματά του ή κρύβει τη δυστυχία του, απλά πυροδοτεί τα συμπτώματα. Αυτό που σε άλλους μπορεί να φαίνεται κατάρα, ήταν δώρο για μένα γιατί με ανάγκασε ν' ανακαλύψω ποια είμαι." Καθοριστική για την καριέρα της υπήρξε η στιγμή που γνώρισε τον Michael Jackson, o οποίος συνεχίζει να την υποστηρίζει.


Merck: «Αλμα» κερδών κατά 94% στο α’ τρίμηνο 2008

ΚΑΤΑ 94% εκτοξεύτηκαν τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας των ΗΠΑ Merck & Co. στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην υψηλή ζήτηση για το χάπι της εταιρείας για το διαβήτη και το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Επίσης, στη σημαντική αυτή άνοδο της κερδοφορίας συνέβαλε και η καταβολή ποσού ύψους 2,2 δισ. δολαρίων από την AstraZeneca, έπειτα από συνεργασία των δυο εταιρειών σε θεραπείες για την αρτηριακή πίεση και την ασθένεια Crohn.
Ειδικότερα, τα κέρδη της Merch αναρριχήθηκαν στα 3,3 δισ. δολάρια ή 1,52 δολάρια ανά μετοχή, από 1,7 δισ. δολάρια ή 78 σεντς ανά μετοχή που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα 85 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπαν οι αναλυτές.Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά περίπου 1% στα 5,8 δισ. δολάρια, χάρη στις πωλήσεις των νέων σκευασμάτων της εταιρείας.

The fundamental basis of inflammatory bowel disease (αρχείο pdf στα αγγλικά)







κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση

όλο το άρθρο μπορείτε να το "κατεβάσετε" απο http://www.jci.org/117/3/514/pdf


Figure
Critical features of the mucosal immune response of normal individuals and patients with Crohn disease with defective NOD2 function. PGN derived from the walls of commensal bacteria is sensed by TLR2 on the surface of dendritic cells in the intestinal lamina propria (left inset).
This leads to TLR2 ligation and the downstream activation of NF-κB, the key transcription factor necessary for the differentiation of cells producing IFN-γ and IL-17, the proinflammatory cytokines responsible for Crohn disease. PGN, however, is also broken down in endosomes and is thus a source of MDP, a substance that is sensed by and activates NOD2. Such activation initiates a mechanism of inhibition of PGN-mediated NF-κB activation and thus causes downmodulation of TLR-induced cytokine production. In patients with Crohn disease bearing NOD2 mutations (right inset), the NOD2 modulation is impaired, and hence the innate immune “thermostat” of the intestine is set at a higher level of proinflammatory cytokine production.
This, together with a tendency of T cells to react to mucosal antigens, leads to inflammation and disease. An additional factor relates to the function of α-defensins, antibacterial peptides produced by Paneth cells at the base of crypts in the terminal ileum (middle inset). Crohn disease patients with impaired NOD2 function manifest reduced α-defensin production in part because NOD2 in Paneth cells is an inducer of α-defensin production.
Thus, it is possible that impaired NOD2 function also leads to increased bacterial density in the crypts of the terminal ileum and thus greater stimulation of a mucosal immune system already set at a higher level of function.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Η 29η Φεβρουαρίου έχει οριστεί, λόγω και της σπανιότητας της, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων. Επί τη αφορμή της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η κα Μαίη Παπούλια, δέχθηκαν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.), δηλ. ασθενείς σπάνιων παθήσεων, συγγενείς ασθενών, επιστήμονες και εθελοντές. Παρών ήταν επίσης ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Παπαγεωργίου .

Ο κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα ήθελε να σηματοδοτήσει με την εκδήλωση αυτή «την ευαισθητοποίηση όλων μας για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας, νέα παιδιά, πολλά νέα παιδιά για να αντιμετωπίσουμε κάτι που φαίνεται δύσκολο σήμερα. Ίσως με την προσπάθεια όλων μας, και ιδιαίτερα της επιστήμης, αύριο να είναι μια καλύτερη μέρα για όλους αυτούς που υποφέρουν».

Ανέφερε δε πως «πρέπει να απευθύνω μια έκκληση στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες: Ότι δεν είναι μονάχα το κέρδος, είναι και η αλληλεγγύη στον άνθρωπο. Ότι πρέπει να προωθήσουν την έρευνα, για να βρεθούν επιτέλους φάρμακα που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις σπάνιες αρρώστιες».

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Ημέρα Σπανίων Παθήσεων καθιερώθηκε την 29η Φεβρουαρίου 2008, καθώς η 29η Φεβρουαρίου είναι σπάνια και υπάρχει μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, και σκοπός είναι να συμβολίζει η Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων την ιδέα της σπανιότητας. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια η ημέρα Σπάνιων παθήσεων θα είναι την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.

H ημέρα αυτή οργανώθηκε από την EURORDIS (Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις Σπάνιες Παθήσεις) και τις Εθνικές Ενώσεις Σπανίων Παθήσεων των κρατών μελών της Ευρώπης.

Η Ιατρική σηκώνει τα χέρια (αναδημοσίευση απο την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)



29η Φεβρουαρίου 2008
από την εκδήλωση στο στο προεδρικό μέγαρο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων






Οι... μοναδικοί ασθενείς δεν έχουν πληροφόρηση, αντιμετωπίζουν συχνά λάθος διαγνώσεις και δεν βρίσκουν κατάλληλη θεραπεία για τη νόσο τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Γ. Η νόσoς Grohn «χτυπάει» 8.000 ανθρώπους στη χώρα μας

Η Αλεξάνδρα Γ. περίμενε τέσσερα χρόνια για να μάθει τι όνομα είχε αυτό που την ταλαιπωρούσε. Η νόσος Crohn χτυπά περίπου 8.000 ανθρώπους στη χώρα μας και αποτελεί άγνωστης αιτιολογίας πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Τις δύσκολες μέρες της έξαρσης, η Αλεξάνδρα μετρά συμπτώματα τόσο σοβαρά που επηρεάζουν την προσωπική και επαγγελματική της ζωή: «Μπορεί να έχεις διάρροια δέκα φορές τη μέρα, αδυναμία και ατονία, έλκος στο έντερο, πεσμένο αιματοκρίτη. Μπορεί να παρουσιάζεις απώλεια βάρους, σπασμούς στο έντερο, πόνους και πυρετό», μας λέει.


Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και προσπαθεί να διατηρήσει σε ύφεση το πρόβλημα.


«Οι επιστήμονες βρίσκουν κάποια κομμάτια της Crohn, αλλά το παζλ είναι μεγάλο», λέει. Το άγχος για το μέλλον είναι τεράστιο. «Οταν έχεις κάτι που δεν ξέρεις πότε θα ξυπνήσει, αναρωτιέσαι και φοβάσαι γι αυτό που θα συμβεί τότε. Εχεις αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί».
πηγή

Νόσος εξουσίας


Στιγμιότυπο ένα: Είμαι 20 χρονών, Ολλανδία. Μια νύχτα ξυπνάω από οξύ πόνο κάτω δεξιά στην κοιλιά. Έχω και πυρετό. Σκωληκοειδής, σκέφτομαι. Αυτό μας έλειπε τώρα. Τελοσπάντων, ας είναι. Μεταξύ πόνου και παραμιλητού, ψάχνω να βρω το δρόμο μου σ' ένα ξένο αστικό σύστημα υγείας. Τηλέφωνα, γιατροί δεν υπάρχουν το βράδυ, νοσοκομείο στα επείγοντα, υποδοχή σε μια μεγάλη αίθουσα αναμονής, όχι δεν μπορώ να περιμένω, ούτε έχω καμιά όρεξη να κάνω χειραψία με τη νοσοκόμα και να της συλλαβίσω για πολλοστή φορά το επίθετό μου. Άλλη μια φορά χαρτιά, διαβατήρια, εξηγήσεις. Έπειτα το κρεβάτι. Κι ο γιατρός. Ή μάλλον οι γιατροί. Νιώθω σαν πρόβατο που λέει ναι σε ό,τι του λένε. Κι ακολουθεί άβουλο την πορεία προς τη σφαγή.
Στιγμιότυπο δύο:Ξυπνάω. Ή κοιμάμαι κι ονειρεύομαι; Δεν βλέπω. Όλα θολά. Μόνο νιώθω. Ένα απίστευτο κάψιμο στην κοιλιά. Ξαφνικά ξέρω πού είμαι. Έγινε η εγχείρηση. Πονάω λέω. Είναι η φωνή μου αυτή; Μια ένεση. Κι ύστερα βυθίζομαι πάλι σ' ένα λήθαργο. Χωρίς όνειρα, χωρίς αισθήσεις. Περνάνε οι ώρες. Ή μήπως είναι μέρες; Ξυπνάω, πονάω, βυθίζομαι. Έτσι κυλάει ο χρόνος. Κάποια στιγμή ο γιατρός. Συναγερμός στο μυαλό μου. Από πού έρχεται αυτή η διαύγεια ξαφνικά; Ακούω. Δυο πράγματα συγκρατώ. «Δύσκολη εγχείρηση. Έντερο. Δεν ξέρουμε ακόμα τι είναι». Το μυαλό μου στις χίλιες στροφές. «Υπάρχει πιθανότητα καρκίνου;» Η φωνή μου είναι αυτή; Λογική, σταθερή. «Θεωρητικά υπάρχει». Δεν νιώθω τίποτα. Τα λόγια ηχούν ακόμα στη σφαίρα της λογικής. Κι ο μηχανισμός άμυνάς μου δουλεύει στο φουλ. Βυθίζομαι και πάλι. Και ξυπνάω. Επισκεπτήριο. Αναπαράγω τα λόγια του γιατρού. Και τότε μόνο μου ξεφεύγουν τα δάκρυα.
Στιγμιότυπο τρία:Νοσοκομείο ακόμα. Τώρα πια ξέρω πού βρίσκομαι. Βλέπω, ακούω, σκέφτομαι. Μόνο που έχω χάσει την μάχη της αυτοσυντήρησης. Παλεύω. Κι αφήνομαι. Στις φροντίδες των νοσοκόμων. Βλέμματα οίκτου από τους επισκέπτες. Γιατί; Εγώ δεν νιώθω ανήμπορη αλλά δυνατή. Εξακολουθώ να δίνω μικρές μάχες. Και να ανακαλύπτω πόσες αντοχές έχω. Γιατροί και πάλι. Στήνονται επίσημα δίπλα μου. Η ώρα της αλήθειας, σκέφτομαι. Διάγνωση λοιπόν. Νόσος του Crohn. Χρόνια φλεγμονή του εντέρου. Ανακούφιση. Από μέσα μου γιορτάζω. Τι ωραία, έχω μια νόσο!
Στιγμιότυπο τέσσερα:Σπίτι. Στο μυαλό μου γυρίζουν όλα. Εξηγήσεις γιατρών, συμβουλές. Χάπια. 6 τη μέρα. Κάθε μέρα. Ως πότε; Ίσως για πάντα. Μια κόκκινη τομή 12 εκατοστών στην κοιλιά μου. Μπορείς να κάνεις αργότερα πλαστική, λένε οι γύρω μου. Μα γιατί αναρωτιέμαι. Εμένα μου αρέσει το σημάδι μου. Είναι δικό μου, της δικής μου κοιλιάς. Ωχ, νόσο του Crohn ε; Αντιδράσεις τρίτων. Ακούω την άγνοια και το φόβο στη φωνή τους. Δεν καταλαβαίνω, έχω κάτι; Κι ύστερα οι γονείς μου, που πήραν δεύτερη και τρίτη και τέταρτη γνώμη. «Δεν είναι τίποτα τελικά. Δεν χρειάζεται να νιώθεις άρρωστη». Εξεγείρομαι. Ως τώρα δεν είχα νιώσει ούτε δευτερόλεπτο άρρωστη, ασθενής, νοσούσα. Θα έπρεπε δηλαδή; Δεν νιώθω αλλιώς. Δεν άλλαξα. Ούτε καν στα μέσα μου άλλαξε κάτι. Υπήρχε. Ήταν πάντα κομμάτι μου. Απλώς τώρα έχει όνομα. Αντιστρέφω τους όρους. Δεν είμαι μία από όλους όσοι έχουν τη νόσο του Crohn. Είμαι εγώ με τη δική μου Crohn. Είναι η σύντροφός μου, κοιμάται μέσα μου, γάτα όταν της φέρομαι καλά, τίγρης όταν την αδικώ.
Στιγμιότυπο πέντε:Είμαι 22 χρονών, Αθήνα. Οι αντοχές μου περιορισμένες τον τελευταίο καιρό. Κούραση; Εξάντληση; Το σώμα μου βάζει όρια: Δεν ακολουθεί τις παρέες σε άλλο ένα ξενύχτι. Πηγαίνει σε πορείες και στα μισά της διαδρομής σκέφτεται πότε θα τελειώσει. Κάποια στιγμή αρρωσταίνει. Νοσοκομείο και πάλι. Εξετάσεις, διαβουλεύσεις, εγχείρηση τελικά η μόνη λύση. Δεν με πειράζει τίποτα απ' όλα αυτά. Τα δέχομαι στωικά. Αυτό που με εξοντώνει είναι το εκ των υστέρων. Η φαρμακολαγνεία του γιατρού που με παρακολουθεί. Το υστερικό του ενδιαφέρον, που πολύ αργότερα θα συνειδητοποιήσω πόσο ομφαλοσκοπικό είναι. Είναι η εξουσιαστική τυραννία του κατέχοντα την γνώση. Έτσι είναι η σχέση γιατρού - ασθενή. Εξουσιαστική. Κι εγώ ανήκω ξαφνικά στην τάξη των ασθενών, των αδαών, των φτωχών σώματι και πνεύματι.
Στιγμιότυπο έξι:Είμαι 25 χρονών. Δουλεύω σ' ένα σχολείο για παιδιά με ψυχιατρικές παθήσεις. Ψυχολόγος. Είμαι ειδικός; Είμαι συν-παθούσα; Ένας φίλος, μου εκμυστηρεύεται πως παθαίνει κρίσεις πανικού. Κι ένας άλλος, πως παίρνει αντικαταθλιπτικά. Και μια φίλη χάνει σταδιακά την ακοή της μετά από ένα ατύχημα. Λέω, εντάξει, όλοι έχουμε από κάτι, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Πόσοι είμαστε ασθενείς τελικά; Και ποιοι; Όλοι. Όλοι εν δυνάμει. Μια νόσος ή μια πάθηση δεν σε βάζει σε άλλη κατηγορία ανθρώπων ή σε άλλη κοινωνική τάξη. Είναι το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο που σου δίνει αυτή τη νέα ταυτότητα, σε γεμίζει φάρμακα, θεραπείες, άγχος, ανασφάλεια. Αναζητώ μιαν άλλη προσέγγιση. Πιο ανθρώπινη. Ομοιοπαθητικός γιατρός. Μια χαραμάδα φωτός. Κάποιος που ακούει αντί να μιλάει. Ολιστική αντιμετώπιση. Δεν υπάρχει η Νόσος. Υπάρχω εγώ με δεδομένες σωματικές και ψυχικές διεργασίες στο δεδομένο χωροχρόνο.
Στιγμιότυπο εφτά:Είμαι 27 χρονών, Μεξικό. Το σώμα μου νοσεί, δεν αντέχει τους διαφορετικούς μικρόβιους οργανισμούς. Νοσοκομείο. Γυναίκα γιατρός. Δε μιλάω τη γλώσσα της, δε μιλάει τη γλώσσα μου. Κι όμως συνεννοούμαστε. Σκόρπιες κουβέντες, βλέμματα, άγγιγμα. Την ακούω να διηγείται σ' έναν συνταξιδιώτη μου: «Εσείς οι γιατροί στην Ευρώπη παίρνετε ιστορικό στους ασθενείς σας πίσω από μια γυάλα. Δεν τους αγγίζετε». Έπειτα μου δίνει πιο πολλές εξηγήσεις και συμβουλές από φάρμακα και με στέλνει σπίτι.
Στιγμιότυπο οχτώ:Είμαι σχεδόν 28, Ολλανδία. Δουλεύω σε κέντρο διάγνωσης και παρέμβασης παιδιών με αυτισμό. Αναρωτιέμαι τι κάνω όταν βάζω την ταμπέλα του αθεράπευτου, του πιο σκληρού. Διαδίδω την απόλυτη γνώση; Στιγματίζω; Βοηθάω; Γκρεμίζω; Εξουσιάζω; Κι έπειτα, αναρωτιέμαι γιατί δεν αγγίζω τους γονείς που κλαίνε όταν ακούν την αλήθεια. Τη μισή αλήθεια. Της νόσου. Γιατί η άλλη μισή υπάρχει στον άνθρωπο. Άραγε τους λέω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική; Η δική μου αλήθεια είναι στατική, αδύναμη. Η δική τους είναι δυνατή. Επιλέγει, διαμορφώνει, ανατρέπει, ζει.

Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Ανοικτή επιστολή για τις προσλήψεις Α.με.Α. (αναδημοσίευση απο το www.disabled.gr)


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί και αξιότιμοι κύριοι πασών των βαθμίδων και των υπαλληλικών αξιωμάτων Υπουργείων-Οργανισμών-Επιτροπών και Ιδρυμάτων. «Σύμβουλοι και Επόπτες, διευθυντάδες και ιδιώτες»,

«Χαίρωμεν άκρας υγείας» και….πλήρους ανεργίας. Αναμένουμε στο ακουστικό 17 μήνες τώρα για τα αποτελέσματα της προκήρυξης θέσεων ΑΜΕΑ του Ν.2643/98.Να βρούμε μια δουλίτσα να νοιώσουμε κι εμείς ικανοποιημένοι για τις παροχές που μας δίνει η πολιτεία με 3% των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ.

Αρχίζει λοιπόν … το παραμύθι μας:

Μια φορά κι έναν καιρό κάπου το Δεκέμβρη του 2004 δημοσιεύεται η προκήρυξη. Τρέξιμο-αγωνία να συμπληρώσουμε αιτήσεις, να συγκεντρωθούν δικαιολογητικά, ένα dossier χαρτιά και χαρτούδια να’χουν υπογραφές μέχρι τέλους του έτους-φωτοτυπίες- γνήσια και όχι νοθευμένα πιστοποιητικά-τίτλους-πτυχία κ.λ.π.

Να τα κρατάς στο σπίτι όλα αυτά! 12 Μήνες θα κυοφορήσει η κρατική Δημόσια Διοίκηση για να «τεχθεί» ο Πίνακας με τα μόρια.

12 Μήνες «είστε σε αναμονή»…Το Μάρτη θα βγούνε. Πριν το Πάσχα. Μετά το Πάσχα. Αρχές Ιούνη. Λείπουν σε άδειες. Από Σεπτέμβρη.Μετά τον Οκτώβρη. Πριν τα Χριστούγεννα. Γιοούπι!
Βγήκαν τα μόρια….

Άντε μπήκαμε στη Δεύτερη Φάση με τη βοήθεια του Θεού!
Φέρτε το πακέτο με τα χαρτιά. Τρέξτε μέχρι τέλος του μήνα.
Τα «μπαγιάτικα» χαρτιά μας τα υποβάλουμε σαν ευσυνείδητοι Έλληνες πολίτες- όλα εντάξει!
Βαριεστημένοι και κουρασμένοι από τις ουρές των αιτούντων οι ΟΑΕΔίτες μας κοιτάζουν και σε «ενθαρρύνουν» λέγοντας:
Τι βιάζεστε; Έχετε μέλλον ακόμη, θα βγει και 2ος πίνακας σε 5-6 μήνες και από Σεπτέμβρη όσοι διοριστούν. Εμείς είμαστε συμβασιούχοι και σε λίγο θα φύγουμε. Εσείς τι μιλάτε που θα μπείτε μόνιμοι;
Λες και εμείς φταίμε που θα φύγουν τα ουκ ολίγα «γαλάζια» παιδάκια του ΟΑΕΔ σύντομα!

Η διαδικασία παίρνει και παράταση 2 μήνες να συγκεντρώσουν τα χαρτάκια και να λήξει η συγκομιδή της «χαρτομάζας». Πάει κι ο Φλεβάρης του 2006. Άντε να τα ανακατέψουν 2 μήνες κι αυτά.

Πρωταπριλιά όχι δεν τηλεφωνούμε!

-Αργότερα….μετά το Πάσχα.-Πρωτομαγιά; Τέλος Μαΐου. Όχι. -Κατά 20 Ιουνίου το τελευταίο «ανακοινωθέν». Άντε να μην πω… Καλό φθινόπωρο παιδιά…
Ο χορός της κοροϊδίας καλά κρατεί στους κατά τόπους ΟΑΕΔ αυτής της χώρας. Κι εσύ να τρέφεις ελπίδες και να κάνεις όνειρα.
Να θέλεις να ζήσεις να δουλέψεις να νοιώσεις ισότιμα με τους άλλους που μπαίνουν από πόρτες και παραθυράκια και σένα να σου λένε μόνο με τον Α.Σ.Ε.Π.:
Ανώτατο Συμβούλιο Ευτελισμού Πολιτών

Τι κάνετε 2 χρόνια σχεδόν; Μηχανοργάνωση υπάρχει κάπου στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας που πριν 2 χρόνια διοργάνωσε λαμπρούς-δαπανηρούς Ολυμπιακούς Αγώνες; Ρητορική ερώτηση φυσικά!
Κάθε 3 του Δεκέμβρη μας θυμούνται όλοι: Γραβατωμένοι μπροστά στα Μ.Μ.Ε. κάνετε δηλώσεις- υποσχέσεις- καμία δεξίωση «και του χρόνου» πάλι. Η Προνοιακή Πολιτική είναι η καλύτερη στη χώρα των πανηγυριών. Η Μάνα Ελλαδίτσα είναι ανοιχτοχέρα στα πολιτιστικά shows. Εξάγει πολιτισμό. Είναι «κουβαρντού» στις διοργανώσεις θεαμάτων. Τα Α.Μ.Ε.Α. θα κοιτάξει;

Τα Άτομα με Ειδικές Αντοχές όμως δε το βάζουν κάτω. Παλεύουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να σπουδάσουν, να καταξιωθούν κοινωνικά και να αποδείξουν πως μπροστά σε ένα καλύτερο αύριο παραβλέπουν τα νοσηρά φαινόμενα του σήμερα.Διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.
Καλό καλοκαίρι

«Θαρσείν ταχ’ αύριο έσεται άμεινον», Θεόκριτος.

Έφη Χατούπη, Θεσ/νίκη

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΕΡΟΚΛΥΣΗ


















Απεικόνιση εντερικού συριγγίου με

α: μαγνητική εντερόκλυση
β: συμβατική εντερόκλυση

Η μέθοδος της εντερόκλυσης είναι μία ουσιαστική κατάκτηση που ενισχύει το απεικονιστικό οπλοστάσιο. Η φιλοσοφία της εξέτασης έγκειται στη γρήγορη έγχυση σκιαγραφικού π.χ. βαρίου ή μεθυλκυτταρίνης απ' ευθείας στο σύνδεσμο του TREITZ μέσω ενός ακτινοσκιερού καθετήρα.

Η μαγνητική εντερόκλυση είναι μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την απεικόνιση των παθήσεων του λεπτού εντέρου. Από τη μέχρι τώρα κλινική εμπειρία προκύπτει η μεγάλη διαγνωστική της αξία στη νόσο του Crohn, τα νεοπλάσματα του λεπτού εντέρου και στην εντερική απόφραξη. Η μέθοδος είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση ασθενών με νόσο Crohn, απεικονίζει με εξαιρετική ευκρίνεια σημεία απόφραξης και αποτυπώνει μικρά συρίγγια ή συριγγώδεις πόρους που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με ακρίβεια στη συμβατική εντερόκλυση.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


γράφει η Φ. ΨΥΧΟΥ


Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνια νοσήματα, άγνωστης αιτιολογίας, με επιφυλακτική πρόγνωση. Τα κλινικά αυτά σύνδρομα χαρακτηρίζονται από ενεργοποίηση των Τ ή και Β λεμφοκυττάρων χωρίς να υπάρχει ενεργός λοίμωξη ή άλλη γνωστή αιτία.Καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η αιτιολογική.


Οι υπάρχουσες για τα αυτοάνοσα νοσήματα θεραπευτικές προσεγγίσεις όχι μόνο δεν είναι αιτιολογικές, αλλά επιπλέον μη ειδικές. Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνολικά, επιχειρώντας, με τον ατελή αυτό τρόπο, να τιθασεύσουν την ενεργότητα του αυτοάνοσου νοσήματος. H μη ειδική θεραπεία αργεί να αποδώσει, έχει υποδεέστερα αποτελέσματα, πολλές και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Συχνά απαιτείται συνδυασμός περισσοτέρων φαρμάκων για να επιτευχθεί έλεγχος της νόσου.


Η εμβάθυνση των γνώσεών μας για την παθογένεια των αυτοάνοσων νοσημάτων και η πρόοδος της βιοτεχνολογίας έχουν ανοίξει νέους δρόμους που υπόσχονται, μέχρις ότου επιτευχθεί η αιτιολογική, ειδικότερη θεραπεία λιγότερες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανεπιθύμητες ενέργειες, καλύτερο και γρηγορότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Με τις στοχευμένες αυτές θεραπείες φιλοδοξούμε να επιτύχουμε, πέραν της ύφεσης των συμπτωμάτων, ύφεση της νόσου.


Οι μηχανισμοί αναγνώρισης του αυτοαντιγόνου, ενεργοποίησης της παραγωγής αυτοαντισωμάτων και αυτοδραστικών λεμφοκυττάρων δεν είναι διαφορετικοί από εκείνους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα χειρίζεται τα ξένα αντιγόνα. Μετά την αναγνώριση του αντιγόνου από το αντιγονοπαρουσιαστικό κύτταρο, ενεργοποιείται το ειδικό για το αντιγόνο Τ λεμφοκύτταρο και στη συνέχεια κινητοποιείται ένα είδος επικοινωνιακού δικτύου του ανοσοποιητικού συστήματος, οι κυτταροκίνες και μέσω αυτών, κύτταρα και μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρεμβολές στη δράση, άλλοτε άλλων ανάλογα με το νόσημα, κυτταροκινών, μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του αυτοάνοσου μηχανισμού.


Οι κυτταροκίνες δρουν συνδεόμενες με επιφανειακούς κυτταρικούς υποδοχείς. Τα κύτταρα, όμως, του ανοσοποιητικού συστήματος, επικοινωνούν, πλην των κυτταροκινών και μέσω ειδικών δομών της κυτταρικής τους μεμβράνης. Eκτός, λοιπόν, από τη δέσμευση των κυτταροκινών με μονοκλωνικά αντισώματα ή διαλυτούς υποδοχείς, η δέσμευση των υποδοχέων τους στην επιφάνεια των κυττάρων που αποτελούν στόχο τους, η δέσμευση επιφανειακών μορίων μέσω των οποίων επικοινωνούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τέλος, η ενεργοποίηση ανταγωνιστικών κυτταροκινών θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλές εναλλακτικές λύσεις στην υπάρχουσα μη ειδική ανοσοκατασταλτική αντιμετώπιση.


Τίποτε από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την τεράστια πρόοδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια στη γενετική και εμβιομηχανική. Βασικός σταθμός στη διαδρομή αυτή υπήρξε η τεχνολογία παραγωγής υβριδωμάτων (1975) από τους Kohler και Milstein (βραβείο Νobel 1984), με την οποία έγινε δυνατή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων απόλυτα ειδικών αντισωμάτων, των μονοκλωνικών.


Τα πλασματοκύτταρα ποντικού που εμβολιάσθηκε με κάποιο αντιγόνο παράγουν το επιθυμητό ειδικό αντίσωμα για κάποιον από τους πολλούς επίτοπους του αντιγόνου. Απομονώνονται τα πλασματοκύτταρα που το παράγουν και συντήκονται με κύτταρα πολλαπλού μυελώματος, τα οποία έχουν την ικανότητα συνεχών πολλαπλασιασμών in vitro. Τα υβριδώματα που προκύπτουν έχουν την ικανότητα πολλαπλασιασμού in vitro και συνεχούς παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων του επιθυμητού ειδικού μονοκλωνικού αντισώματος. Τα αντισώματα ποντικού έχουν σοβαρά μειονεκτήματα. Η χορήγησή τους στον άνθρωπο συνεπάγεται την παραγωγή αντισωμάτων που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους και προκαλούν αντιδράσεις, μερικές φορές πολύ σοβαρές, κατά την έγχυση.



ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Μπέριλ Μπέρναντ Κρον (Burrill Bernard Crohn)

Ο Μπέριλ Μπέρναντ Κρον (Burrill Bernard Crohn) ήταν Αμερικάνος γαστρεντερολόγος κι ένας από τους πρώτους που περιέγραψαν την νόσο που έκτοτε, φέρει το όνομα του (Νόσος του Crohn).
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Ιουνίου του 1884, από μια οικογένεια μεταναστών Γερμανο-Εβραϊκής καταγωγής. Είχε 11 αδέλφια και ο πατέρας του ήταν έμπορος πετρελαίου. Η ανατροφή του ήταν αυστηρή και χαρακτηρίζεται από μια πολύ ορθόδοξη ζωή.


Η ζωή και το έργο του

Το 1932 ο Δρ. Κρον και οι δύο συνεργάτες του - Dr. Leon Ginzburg και Dr. Gordon D. Oppenheimer - δημοσίευσαν μια σημαντική ιατρική μελέτη, η οποία περιέγραφε τα χαρακτηριστικά μιας σχετικά άγνωστης, για την εποχή, νόσου. Περιέγραψαν δεκατέσσερα περιστατικά χαρακτηρίζοντας την νόσο του Crohn ως «Τελική ειλεΐτις, μια νέα κλινική κατάσταση». Η περιγραφή άλλαξε ως «Τοπική ειλεΐτις» στην δημοσίευση. Το όνομα του Κρον δημοσιεύτηκε πρώτο λόγω του ότι τα ονόματα μπήκαν με αλφαβητική σειρά και όχι με το πόσο συνεισέφερε ο καθένας τους. Επειδή ήταν η πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε σε ευρείας κυκλοφορίας ιατρικό περιοδικό, η νόσος κατέληξε να γίνει γνωστή ως Νόσος του Crohn περισσότερο για λόγους δημοσίευσης, παρά προτεραιότητας.

Όταν περιέγραψε την νόσο για πρώτη φορά, ο Κρον ήταν ένας απλός γιατρός που συνήθως δεχόταν τους ασθενείς του στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέα Υόρκης για να τους εγχειρίσει. Ο Κρον σταδιακά άρχισε να συνεργάζεται όλο και περισσότερο με το νοσοκομείο Mount Sinai, όπου δούλευε μαζί με τον νευρολόγο Bernard Sachs (1858-1944). Εκεί σύντομα κατάφερα να δημιουργήσει μια πολύ καλή υποδομή για τους ασθενείς με κοκκιωματώδη εντεροκολίτιδα και τελικά έγινε διευθυντής του τμήματος γαστρεντερολογίας. Καθώς ήταν πολύ σεβαστός σε όλη του την επαγγελματική καριέρα, αναλάμβανε πολλούς ασθενείς από τις ΗΠΑ, καθώς και από την Ευρώπη.

Κάποιες από τις αρχικές του έρευνες για τις αιτίες που προκαλούσαν την νόσο αυτή, επικεντρώθηκαν γύρω από την προσωπική του πεποίθηση, ότι είχε προκληθεί από το παθογόνο βακτηρίδιο Mycobacterium paratuberculosis, το οποίο είναι υπεύθυνο για μια παρόμοια κατάσταση που πλήττει τα βοοειδή και ονομάζεται Νόσος του Johne. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να απομονώσει το παθογόνο βακτήριο. Η θεωρία αυτή επανεμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άφιξη πιο εξελιγμένων μεθόδων προσδιορισμού των βακτηρίων MAP.

Μετά τη συνταξιοδότηση του, ο Κρον μετακόμισε σ’ ένα επιβλητικό κτίριο που βρισκόταν στο εσωτερικό του Κονέκτικατ. Πέρασε τα μετέπειτα χρόνια του μάλλον ως απομονωμένος, καθώς όλες οι επικοινωνίες διαχειρίζονταν από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Νοσοκομείου Mount Sinai. Πέθανε σε ηλικία με 99 ετών στο Κονέκτικατ, στις 29 Ιουλίου του 1983.

NATALIZUMAB ELAN PHARMA

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ
ΑΙΤΗΣΗΣ Α∆ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
για το
NATALIZUMAB ELAN PHARMA
Κοινόχρηστη διεθνής ονομασία (INN): ναταλιζουμάμπη

Στις 19 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) διατύπωσε αρνητική γνώμη, εισηγούμενη την απόρριψη της αίτησης για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το φαρμακευτικό προϊόν Natalizumab Elan Pharma πυκνό διάλυμα για παρασκευή διαλύματος προς έγχυση, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Crohn. Η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας είναι η Elan Pharma International Ltd, η οποία και αιτήθηκε επανεξέταση της γνώμης. Στις 15 Νοεμβρίου 2007, η CΗMP, λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους στους οποίους βασίστηκε το αίτημα της εταιρείας, επανεξέτασε την αρχική γνώμη και ενέμεινε στην πρότερη γνώμη της για απόρριψη της αίτησης χορήγησης άδειας κυκλοφορίας.

Τι είναι το Natalizumab Elan Pharma;
Το Natalizumab Elan Pharma είναι πυκνό διάλυμα το οποίο αραιώνεται για την παρασκευή διαλύματος προς έγχυση (στάγδην χορήγηση εντός της φλέβας). Περιέχει τη δραστική ουσία ναταλιζουμάμπη.

Σε ποιες περιπτώσεις επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί το Natalizumab Elan Pharma;
Το Natalizumab Elan Pharma επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργής νόσου του Crohn, μιας νόσου που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο. Επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ενδείξεις ενεργής φλεγμονής που παρουσίαζαν ανεπαρκή απόκριση ή δεν μπορούσαν να λάβουν συμβατική θεραπεία για τη νόσο. Το Natalizumab Elan Pharma επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn.

Ποια είναι η αναμενόμενη δράση του Natalizumab Elan Pharma;
Η δραστική ουσία που περιέχει το Natalizumab Elan Pharma, η ναταλιζουμάμπη, είναι μονοκλωνικό αντίσωμα. Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (τύπος πρωτεΐνης) που μπορεί να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αποκαλούμενη αντιγόνο) η οποία υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του σώματος. Η ναταλιζουμάμπη προσκολλάται σε συγκεκριμένους τύπους ιντεγκρίνης (ιντεγκρίνη α4β1 και α4β7), μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στην επιφάνεια των περισσοτέρων λευκοκυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας φλεγμονής).

Η ναταλιζουμάμπη, αναστέλλοντας τη δράση της ιντεγκρίνης α4β7, αναμενόταν να αποτρέψει την προσκόλληση των λευκοκυττάρων στην επιφάνεια των κυττάρων του εντέρου. Με τον τρόπο αυτό θα αποτρεπόταν η μετακίνηση των λευκοκυττάρων μέσω της ροής του αίματος στα τοιχώματα του εντέρου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της φλεγμονής και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn.

Η δραστική ουσία που περιέχει το Natalizumab Elan Pharma, η ναταλιζουμάμπη, έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006 για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την εμπορική ονομασία TYSABRI.
Το αρχείο σε pdf μορφή θα το βρείτε στη διεύθυνση
Νεότερα δεδομένα όσον αφορά την F.D.A. των Η.Π.Α.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Κυκλοσπορίνη: Σύγχρονες απόψεις


Ενδείξεις και Μηχανισμός δράσης

Ν. Σταυριανέας Δ. Πικαζης
Καθηγητής Δερματολογίας Λέκτωρ Παθολογίας
Αττικό Νοσοκομείο Παν/μίου Αθηνών


Η κυκλοσπορίνη (Neoral®, CsA) ανακαλύφθηκε το 1972 στα εργαστήρια της Sandoz.


Πρόκειται για ένα κυκλικό εντεκαπεπτίδιο, υδρόφοβο, προερχόμενο από το μύκητα tolypokladium inflatum gums. Είναι φάρμακο με ισχυρή ανοσορρυθμιστική δράση, μη κυτταροτοξικό και μη μυελοτοξικό.

Η εφαρμογή της CsA στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, καρδιά), αλλά και του μυελού των οστών, αποτέλεσε θα λέγαμε μία επανάσταση, μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα και το ποσοστό απόρριψης, έτσι ώστε σήμερα να μιλάμε για εποχή προ και μετά της κυκλοσπορίνης.
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ

ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΙΑΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ. Αρ. Φύλλου. 1386. 22 Οκτωβρίου 2001.

ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ

http://www.oskarditsas.gr/pages/enthiaferontaKeimena/FEK1386B_22-10-2001_dysiataNosimata.pdf

ω 3 ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ


Α. Χ. Καλιώρα (1), Ι. Τριανταφυλλίδης (2), Μ. Σταθοπούλου (1), Ν. Κ. Ανδρικόπουλος (1)

(1) Εργαστήριο Χημείας – Βιοχημείας - Φυσικοχημείας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
(2) Γαστρεντερολογική Κλινική, «Άγιος Παντελεήμονας» Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

H Μαστίχα Χίου, μια ρητινώδης υγρή ουσία, εξέρχεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Είναι αποκλειστικό προϊόν του ελληνικού νησιού και χρησιμοποιείται στη χώρα μας ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή γλυκισμάτων, αρτοσκευασμάτων, ποτών και ως μπαχαρικό.
Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδυκνύειει κυρίως τερπένια στη μάζα της, ενώ πρόσφατα δημοσιέυεται και η ανίχνευση πολυφαινολών στη ρητίνη, δηλαδή των τυροσόλη, π-υδροξυ-βενζοϊκού, π-υδροξυ-φαινυλοξικού, βανιλλικού, γαλλικού και trans-κινναμικού οξέων [4]. Η ευεργετική δράση της ρητίνης σε σειρά νοσημάτων αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα.
Σήμερα είναι γνωστό ότι χορήγηση υδατικού εκχυλίσματος της μαστίχας αναστέλλει τη δράση των αλκαλικής φωσφατάσης, ασπαραγινικής αμινοτρανσφεράσης και αλκαλικής αμινοτρανσφεράσης και μειώνει τα επίπεδα της χολερυθρίνης στον ορρό αρουραίων στους οποίους προκλήθηκε προηγούμενα ηπατοτοξικότητα με τετραχλωράνθρακα [5].
Πολικά εκχυλίσματα της μαστίχας, κι αυτό του σίελου που εκκρίνεται κατά τη μάσηση της, έχουν βρεθεί να αναστέλλουν ισχυρά την οξειδωτική τροποποίηση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) in vitro [6,7]. Στο κλάσμα των τερπενίων κυρίως, και λιγότερο στων πολυφαινολών, αποδίδεται και η αντιοξειδωτική δραστικότητα πολικού εκχυλίσματος της ρητίνης όταν αυτή επιδρά σε μονοπύρηνα περιφερικού αίματος σε οξειδωτικό στρες που επάγει η οξειδωμένη LDL [8]. Ο μηχανισμός δράσης μάλιστα της ρητίνης φέρεται να είναι η επαγωγή στη σύνθεση της ενδοκυττάριας γλουταθειόνης (GSH) και η αναστολή έκφρασης του υποδοχέα CD36 της οξειδωμένης LDL στα μονοκυττάρων/μακροφάγων, τόσο σε πρωτεϊνικό όσο και σε μεταγραφικό επίπεδο.

Πρόσφατα στα Εργαστήριά μας, έγινε μελέτη αναφορικά με την κλινική εικόνα και τους εργαστηριακούς δείκτες δέκα ασθενών με νόσο Crohn μετά από χορήγηση σκόνης Μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και οι ασθενείς εμφανίζουν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους εργαστηριακούς δείκτες.

Βιβλιογραφία

1. Marner FJ, Freyer A, Lex J: Triterpenoids from mastic, the resin of Pistacia lentiscus. Phytochemistry 1991, 30: 3709-3712
2. Papageorgiou VP, Bakola-Christianopoulou MN, Apazidou KK, Psarros EE: Gas chromatographic-mass spectroscopic analysis of the acidic triterpenic fraction of mastic gum. J Chromatogr A 1997, 769: 263-273
3. Van der Doelen GA, Van den Berg KJ, Boon JJ, Shibayama N, De la Rie ER, Genuit WJL: Analysis of fresh triterpenoid resins and aged triterpenoid varnishes by HPLC-APCI-MS (/MS). J Chromatogr A 1998, 809: 21-37
4. Kaliora AC, Mylona A, Chiou A, Petsios DG, Andrikopoulos NK: Detection and identification of simple phenolics in Pistacia lentiscus resin. J Liq Chromatogr & Rel Technol 2004, 27: 289-300
5. Janakat S, Al-Merie H: Evaluation of hepatoprotective effect of Pistacia lentiscus, Phillyrea latifolia and Nicotiana glauca. J Ethnopharm 2002, 83: 135-138
6. Andrikopoulos NK, Kaliora AC, Assimopoulou AN, Papageorgiou VP: Biological activity of naturally occurring resins, gums and pigments against the in vitro LDL oxidation. Phytother Res 2003, 17: 501-507
7. Andrikopoulos NK, Kaliora AC, Assimopoulou AN, Papageorgiou VP: Biological activity of saliva against LDL oxidation, in vitro, after chewing commercial chewing gums. It J Food Sci 2002, 14: 279-289
8. Dedoussis GVZ, Kaliora AC, Psarras S, Chiou A, Mylona A, Papadopoulos NG, Andrikopoulos NK: Antiatherogenic effect of Pistacia lentiscus via GSH restoration and CD36 mRNA downregulation. Atherosclerosis 2004, 174: 293-303

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΠΑΘΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ ΕΝΤΕΡΟΥ





Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn ή ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΕΝ) εμφανίζουν συχνά εξωεντερικές εκδηλώσεις από το μυοσκελετικό σύστημα. Στην παθογένεια αυτών των ρευματικών εκδηλώσεων συμμετέχουν ανοσολογικοί μηχανισμοί, που σχετίζονται με την έναρξη και χρονιότητα της φλεγμονής στις ΙΦΕΝ.

Από τις έως τώρα ενδείξεις, στις ρευματικές εκδηλώσεις των ΙΦΕΝ παρατηρείται ευαισθητοποίηση μακροφάγων και Τ-λεμφοκυττάρων, καθώς και έκκριση κυτταροκινών και άλλων μεσολαβητών της φλεγμονής. Οι γνώσεις μας στον τομέα της παθογένειας των ρευματικών εκδηλώσεων των ΙΦΕΝ αναμένεται να διευρυνθούν με ανοσολογικές μελέτες του αρθρικού υμένα επί ασθενών με ΙΦΕΝ και αρθρίτιδα. Η θεραπεία των ρευματολογικών εκδηλώσεων των ΙΦΕΝ συνίσταται στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.


Στην καθημερινή πρακτική, η αντιμετώπισή τους αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο, στον περιορισμό της φλεγμονής και στην πρόληψη αρθρικής παραμόρφωσης με φαρμακευτικά μέσα και φυσικοθεραπεία. Ως πρώτης γραμμής φάρμακα, χαρακτηρίζουμε τα απλά αναλγητικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τα μη στεροειδή, παρόλο που επιφέρουν γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της εντεροπάθειας, γι’ αυτό και πρέπει να χορηγούνται με σύνεση.

Τα κορτικοειδή σε τοπική ή συστηματική χορήγηση προτιμώνται σε επιμένουσες περιπτώσεις. Τα φάρμακα δεύτερης γραμμής θεωρούνται ότι αναστέλλουν τη φυσική πορεία της αρθρικής νόσου. Αυτά είναι η σουλφασαλαζίνη και η μεθοτρεξάτη. Ιδίως στην περιφερική αρθρίτιδα των ΙΦΕΝ, η σουλφασαλαζίνη έχει αποδώσει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μειονεκτήματα της σουλφασαλαζίνης είναι ότι η δράση της γίνεται εμφανής σε 2–3 μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Για τη μεθοτρεξάτη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, προς το παρόν μόνο από ανοικτές μελέτες.


Νεότερα φάρμακα για τις ρευματικές εκδηλώσεις των ΙΦΕΝ είναι οι αναστολείς και τα αντισώματα κατά των κυτταροκινών, ιδίως το αντι-TNF-α, για το οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικών μελετών. Σημαντική για την ποιότητα ζωής του ασθενούς με ΙΦΕΝ και αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα είναι η αποκατάσταση αλλά και η πρόληψη των αγκυλώσεων και παραμορφώσεων με τα κατάλληλα φυσικοθεραπευτικά μέτρα, τις ασκήσεις και τον τρόπο ζωής.


περισσότερες πληροφορίες στο www.mednet.gr/archives/2000-1/pdf/18.pdf

JTF 2013: We are young, we are free… willing to fight against IBD

Thanks to all those who participated in the Anaemia survey

Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων (ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) ζητούν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ και των Συλλόγων Ασθενών με ΙΦΝΕ, με την υποστήριξη της ΕΟΜΙΦΝΕ.
“Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά” - Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ